ARHIVA B365

Cei doi militari care şi-au pierdut viaţa în Afganistan au fost repatriaţi. Preşedintele i-a decorat

Cei doi militari români care şi-au pierdut viaţa, sâmbătă, în apropierea localităţii afgane Kandahar, în timpul unei misiuni de instruire a unor poliţişti, au fost repatriaţi, luni, cu o aeronavă Spartan. Sicriele cu trupurile plutonierului Iulian Dumitrescu şi sergentului Adrian Vizirean au fost aduse pe Baza militară 90 din Otopeni, în jurul orei 20.30, anunţă Mediafax.

După ce sicriele au fost coborâte din aeronava militară, a fost oficiată o slujbă religioasă de către un sobor de cinci preoţi. Pe lângă rudele celor doi soldaţi români, la ceremonia de repatriere au participat şi ambasadorul Statelor Unit la Bucureşti, Hans Klemm şi ministrul Apărării, Mihnea Motoc. Sicriele celor doi militari români vor fi duse la Buzău, urmând ca înmormântările să aibă loc în Cimitirul Eroilor din oraş.

În urma incidentului, celor trei militari de la forţele pentru operaţii speciale, care au fost răniţi, li s-a acordat primul ajutor la faţa locului şi au fost transportaţi imediat la spitalul militar cel mai apropiat. Din nefericire, plutonierul Dumitrescu Iulian şi sergentul Vizireanu Adrian nu au supravieţuit, iar starea militarului rănit este stabilă şi urmează să fie transferat la un spital din Germania” se arată într-un comunicat de presă.

Sergentul Bogdan Dragomir, rănit în incidentul de sâmbătă din Afganistan şi internat la un centru medical din Germania, se află în stare stabilă şi nu are niciun organ vital rănit, informează printr-un comunicat de presă, luni, Ministerul Apărării Naţionale.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele de decorare post-mortem a sublocotenentului Dumitrescu Marian Iulian şi a sublocotenentului Vizireanu Gheorghe Adrian-Ion, care şi-au pierdut viaţa sâmbătă în Afganistan, dar şi a sergentului major Dragomir Paul Bogdan-Emanuel, rănit.

În semn de recunoştinţă şi apreciere pentru dăruirea şi curajul manifestate sub culorile drapelului naţional, pentru spiritul de sacrificiu dovedit pe timpul executării unei misiuni de luptă în Teatrul de Operaţii din Afganistan, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit post-mortem Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, de război, sublocotenentului Dumitrescu Marian Iulian şi sublocotenentului Vizireanu Gheorghe Adrian-Ion„, potrivit unui comunicat de presă emis de Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, preşedintele l-a decorat şi pe sergentului major Dragomir Paul Bogdan-Emanuel, care a fost rănit tot sâmbătă în Afganistan.

Totodată, în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru devotamentul excepţional dovedit în timpul executării unei misiuni de luptă în Teatrul de Operaţii din Afganistan, în timpul căreia a fost rănit, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit Medalia Naţională Serviciul Credincios Clasa a II-a, cu însemn pentru militari, de război, sergentului major Dragomir Paul Bogdan-Emanuel„, potrivit sursei citate.

Doi militari români şi-au pierdut viaţa şi un al treilea a fost rănit în urma unui incident care a avut loc sâmbătă, 7 mai, ora 10.45, în apropiere de localitatea Kandahar, pe timpul executării unei misiuni de instruire a poliţiştilor afgani.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button