ARHIVA B365

Iohannis: Există o şansă rezonabilă ca printr-o moțiune de cenzură să se schimbe Guvernul

„Clipa de față trece repede. Cel târziu în 2016 a trecut clipa, pentru că vom avea alegeri parlamentare. Toate sondajele indică o schimbare la putere. Nu cred că cineva are alte date. Acesta este trendul. A fost dat de votul din 16 noimebrie.

Dacă s-ar putea face schimbarea (înainte de 2016, n.r.), mi-ar conveni și mâine să se facă. Numai că nu depinde de mine, ci de majoritatea din Parlament. Și dacă vorbim de aceste lucruri, trebuie să facem o diferență.

Schimbarea puterii este un act eminamente politic, care se petrece în Parlament. Colaborarea între președinte și premier în această situație este un act administrativ. Sunt două lucruri diferite. Ca politician, îmi doresc un guvern pe care pot să îl numesc al meu, condus de PNL, dar pentru România nu ar fi bine să existe o ceartă permanentă la vârful statului și îmi asum, chiar dacă știu că mulți nu văd așa, îmi asum colaborarea instituțională până când se schimbă Guvernul.

Președintele nu este pus să facă politica de partid, cum nu este pus să facă și să desfacă majorități în Parlament. Acest film l-am avut și nu a funcționat, președintele este pus să medieze între instituțiile statului și atunci când e cazul să fie arbitru să spună: stop, aici s-a greșit, dar președintele nu e pus să facă sau să desfacă majoritățile.

Dar când este o nouă majoritate, este chemat să nominalizeze prim-ministrul, ăsta e rolul președintelui în viziunea mea și fiți sigur că o să îl umplu”, a spus Iohannis, la Digi24.

Întrebat dacă va avea Guvern înainte de 2016, şeful statului a declarat: „Situația evoluează de așa natură că există o șansă rezonabilă ca printr-o moțiune de cenzură să se schimbe Guvernul”.

Întrebat fiind dacă se va schimba Guvernul până la finalul sesiunii parlamentare, Iohannis a precizat că nu poate răspune pentru că nu vrea să facă speculații.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button