ARHIVA B365

Iohannis, despre Kovesi: Există posibilitatea destul de avansată de reconfirmare

‘În esenţă, după ce se termină primul mandat al unui procuror-şef sau a unui procuror general există varianta de procedură nouă, de la zero sau există varianta reconfirmării în funcţie, adică ministrul Justiţiei să propună aceeaşi persoană care pe urmă să fie reconfirmată, numită de preşedinte. Aici la DNA trebuie să spun că nu sunt eu acela care va confirma sau nu că se doreşte o reinvestire, dar pe de altă parte trebuie să fiu foarte sincer. Rezultatele obţinute de DNA, care sunt văzute, sunt lăudate şi de noi şi de alţii, cu siguranţă ne duc cu gândul la posibilitatea destul de avansată a reconfirmării”, a declarat şeful statului la TVR, scrie Mediafax. 

Întrebat ce părere are despre schimbarea procedurii de numire a procurorului-şef al DNA, ca propunerea să nu mai vină de la ministerul Justiţiei, ci de la Consiliul Superior al Magistraturii, preşedintele a spus: ” Eu sunt de acord cu legislaţia în vigoare, este în perfectă concordanţă cu legislaţia din majoritatea statelor europene.”

Procurorul general al României şi procurorul-şef al DNA sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. Şeful statului poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere din Ministerul Public.

Laura Codruţa Kovesi declara în septembrie 2015, la Digi24, că nu-şi doreşte vreo funcţie în afara sistemului judiciar şi că va anunţa la finalul mandatului dacă va candida pentru un nou mandat la şefia DNA


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button