„În ultimele zile zeci de mii de români au ieşit în stradă să protesteze, iar România traversează o stare gravă de tulburare din cauza violenţelor înregistrate vineri seara. Atitudinea civică a fost aspru pedepsită cu gaze lacrimogene, cu tunuri cu apă şi cu lovituri aplicate cu exces de zel”, a afirmat Iohannis, în mesajul public adresat luni ca urmare a evenimentelor din ultimele zile. 

El a spus că este impresionantă mobilizarea românilor, care nu au fost aduşi de partide sau plătiţi. 

„Mulţi oameni din diasporă, reveniţi acasă, au participat la aceste manifestări. Nu au fost aduşi nici de partide, nici cu autocarele, nici plătiţi. Au venit din proprie iniţiativă, arătând un puternic simţ civic, revoltaţi de modul în care PSD guvernează şi legiferează, de gravele atacuri la adresa statului de drept din ultimul an şi jumătate. Aceste demonstraţii au fost unele eminamente paşnice, cu excepţia unor instigatori care nu pot fi asociaţi cu marea majoritate a protestatarilor, aşa cum s-a încercat. Protestele de sâmbătă şi duminică au arătat tuturor adevărata faţă a celor care ies în stradă de foarte mult timp şi a căror voce se aude peste tot în lume. Românii ştiu sa fie civilizaţi, civici, activi şi corecţi. Nu îşi merită etichetele primite din partea unor voci iresponsabile din politică”, a afirmat preşedintele. 

Şeful statului a mai spus că toţi cei care ies în stradă pentru a transmite un mesaj au o voce legitimă, care va trebui ascultată şi înţeleasă. 

„Violenţa şi reprimarea brutală a manifestanţilor nu sunt acceptabile sub nicio formă. Atacarea oamenilor nevinovaţi, atacarea jurnaliştilor, atacarea femeilor şi copiilor este de neconceput pentru un stat european. Iar cei vinovaţi trebuie identificaţi rapid şi pedepsiţi. Indiferent cine sunt şi de unde sunt. Fie că vorbim de huligani sau de cei care nu au ştiut sau nu au vrut să îi izoleze pentru a permite deturnarea protestelor paşnice. Soluţia aleasă, aceea de a dispersa în totalitate manifestaţia, în loc de neutralizarea huliganilor violenţi, este condamnabilă şi nu poate fi justificată”, a mai declarat Iohannis. 

El a condamnat actele violente ale celor care au provocat jandarmii, în incerarea de a deturna protestul, afirmând că declaratiile ministrului de Interne nu au convins, la fel cum nu au convins nici explicaţiile Jandarmeriei.

„Rămân la convingerea pe care am exprimat-o încă de vineri noapte – intervenţia Jandarmeriei a fost puternic disproporţionată în raport cu manifestările majorităţii oamenilor din Piaţa Victoriei. Mărturie stau înregistrările video din Piaţă, relatările oamenilor şi miile de mesaje pe care le-am primit şi în care oamenii reclamă agresivitatea nejustificată a forţelor de ordine. Condamn la fel de ferm acţiunile violente ale celor care au instigat şi atacat jandarmii în încercarea de a deturna un proces paşnic. Explicaţiile publice, extrem de subţiri şi de slab probate, ale Ministrului de Interne nu au convins, cum nu au convins nici explicaţiile Jandarmeriei”, a declarat preşedintele.

Preşedintele a mai a spus că au trecut deja trei zile şi nu există niciun responsabil pentru ce s-a întâmplat vineri şi că în orice ţară cu oameni responsabili la conducere până acum am fi avut cel puţin o demisie.

„Au trecut deja trei zile şi nu există niciun responsabil pentru ce s-a întâmplat vineri în Piaţa Victoriei. Aici există două planuri – planul judiciar şi am cerut deja procurorului general anchetarea faptelor antisociale produse în piaţă, iar ancheta trebuie dusă urgent până la capăt, aflat adevărul şi responsabilii traşi la răspundere. Violenţa împotriva cetăţenilor care se opun guvernului prin proteste paşnice este caracteristică regimurilor autoritare, nu României europene de astăzi.  Există, totodată, şi un plan politic. În orice ţară cu oameni responsabili aflaţi la conducere, până la această oră am fi avut cel puţin o demisie. Suntem, pentru a câta oară, martorii unui Guvern care se preface că nu aude şi nu vede revolta oamenilor. Nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea politică pentru ce s-a întâmplat. Ne aflăm într-un moment de cotitură, de criză socială acută în care trebuie să ne concentrăm pe protejarea unei societăţi civice, democratice, europene – în care cei care încalcă legea sunt pedepsiţi, în care partidele reprezintă societatea şi nu grupuri infracţionale, în care normalitatea este regula, şi nu excepţia”, a mai spus şeful statului.

Iohannis: Fac apel la membrii PSD să ia foarte în serios protestele şi la societatea civilă să nu se lase descurajată 

Preşedintele Klaus Iohannis face apel la membrii PSD să ia foarte în serios protestele din aceste zile şi să înţeleagă că trebuie să guvernze pentru oameni, şi nu împotriva lor. Preşedintele face apel şi la societatea civilă să nu se lase descurajată de actuala situaţie, pentru că lucrurile se pot schimba în bine.

”Nu avem nevoie de instabilitate şi de o criză socială prelungită. Oamenii se vor revolta şi în continuare dacă sunt ignoraţi”, a avertizat Klaus Iohannis.

Preşedintele a adresat un apel membrilor PSD ”să ia foarte în serios protestele din aceste zile şi să înţeleagă că trebuie să guverneze pentru oameni, şi nu împotriva lor”. 

Preşedintele Iohannis a făcut un apel şi la societatea civilă: ”Nu vă lăsaţi descurajaţi de actuala situaţie, lucrurile se pot schimba în bine”.

El a subliniat că nu este un apel la revoltă, ci la ”responsabilitate şi implicare”. 

”Doar împreună putem schimba această stare de lucruri”, a adăugat Iohannis. Klaus Iohannis a adresat un apel şi către opoziţie, spunând că stă în mâinile opoziţiei responsabile de a asigura stabilitatea ţării şi menţinerea României pe drumul normalităţii.

Iohannis: Guvernul se preface că nu aude şi nu vede revolta oamenilor; un protest legitim a degenerat în violenţă – nu cumva cei care vor să înghenucheze justiţia şi-au dorit o diversiune pentru a construi o tensiune nejustificată în societate?

Guvernul se preface că nu vede revolta românilor, afirmă preşedintele Klaus Iohannis, care susţine că nimeni până în acest moment nu şi-a asumat responsabilitatea politică pentru ceea ce s-a întâmplat la mitingul diasporei de vinerea trecută, când jandarmii au intervenit în forţă pentru înlăturarea oamenilor din Piaţa Victoriei. Şeful statului spune că un protest legitim a degenerat în violenţă de stradă şi se întreabă dacă nu cumva cei care doresc îngenuncherea justiţiei au creat doar o diversiune pentru a construi o tensiune falsă în societate.

„Suntem, pentru a nu ştiu câta oară, martorii unui Guvern care se preface că nu aude şi nu vede revolta oamenilor. Nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea politică pentru ce s-a întâmplat. Ne aflăm într-un moment de cotitură, de criză socială acută, în care trebuie să ne concentrăm pe protejarea unei societăţi civice, democratice, europene, în care cei care încalcă legea sunt pedepsiţi, în care partidele reprezintă societatea, şi nu grupuri infracţionale, în care normalitatea este regula şi nu excepţia. De ce am ajuns aici? Pentru că un protest legitim a degenerat în violenţă de stradă, cu manifestări agresive”, a spus preşedintele Klaus Iohannis într-un mesaj video postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Şeful statului s-a întrebat dacă nu cumva cei care doresc să îngenuncheze justiţia şi lupta împotriva corupţiei au creat în acest fel doar o diversiune pentru a construi o tensiune falsă în societate şi ce se va întâmpla dacă actualul partid de la guvernare va continua să procedeze în acelaşi fel şi să închidă gurilor celor care se opun distrugerii ţării.

„Nu cumva cei care vor să înghenucheze justiţia şi lupta anticorupţie şi-au dorit o diversiune pentru a construi o tensiune nejustificată şi falsă în societate? Ce se va întâmpla mai departe dacă acest Guvern va continua să trateze proprii cetăţeni de aceeaşi manieră şi să recurgă la înăbuşirea, prin violenţă, a vocilor celor care se opun întoarcerii în timp a României?”, a spus Iohannis.

Preşedintele a subliniat că PSD a compromis actul de guvernare şi legiferare şi a tulburat societatea prin măsurile controversate pe care le-a luat, printr-o guvernare haotică, prin adoptarea unor legi neconstituţionale şi prin atacuri la adresa magistraţilor, iar acum apelează la o componentă represivă care ridică semne de întrebare. De asemenea, spune Iohannis, România este o ţară echilibrată şi respectată, însă Executivul distruge imaginea ei.

„(…) Avem acum şi o componentă represivă, care ridică serioase semne de întrebare cu privire la ce intenţie are acest Guvern cu românii. Este evidentă şi extrem de gravă ruptura care există în acest moment între români şi actualul executiv. România este o ţară normală, echilibrată, respectată, însă cei din Guvern fac tot ce pot pentru a distruge această imagine. Sondajele arată că peste 80 la sută dintre români cred că ne îndreptăm într-o direcţie greşită, ceea ce arată că milioane de români sunt solidari cu cei care, prin protestele lor din întreaga ţară, s-au săturat de proasta guvernare, de aroganţa politicienilor şi de corupţie”, explică Iohannis.

Şeful statului a afirmat că nu a contestat niciodată câştigarea alegerilor de către social-democraţi, însă conducerea partidului abuzează de acest lucru şi atacă românii, justiţia şi încearcă să scoată România de pe drumul său european.

„Majoritatea românilor nu este de acord cu direcţia în care PSD duce România. Sunt însă de acord membrii PSD cu această direcţie. Riscă ei să arunce România în haos doar pentru a ţine în braţe această grupare care a confiscat partidul sau îşi asumă responsabilitatea înainte de a fi prea târziu? Nu avem nevoie de instabilitate şi de o criză socială prelungită”, a mai spus Iohannis.

viewscnt