ARHIVA B365

Iohannis a promulgat legea privind înființarea Agenției de recuperare a prejudiciilor

Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri Legea care prevede înființarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate sau ANABI,

Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, sau ANABI, va fi arma imbatabila aruncata in lupta impotriva celor ce au prejudiciat statul. Inspectorii ei trebuie sa gaseasca si ultimul banut al celui condamnat la fel si proprietatile acestuia. 

Numai in 2014 toate unitatile de parchet din Romania au sechestrat bunuri de aproape o jumatate de miliard de euro. Din pacate, gradul de executare a prejudiciilor este de numai 14%. Cu alte cuvinte, Romania pierde milioane de euro anual si nu mai recupereaza mare lucru de la cei condamnati definitiv.

Agentia proaspat infiintata va avea un director general, care poate fi fost judecator sau procuror. Acesta urmeaza sa recruteze 35 de inspectori de recuperare. Inspectorii vor monitoriza procesele cu prejudicii de peste 15.000 de euro. In paralel cu procurorii, care incearca sa dovedeasca vinovatia inculpatilor, inspectorii vor investiga averea lor, potrivit stirileprotv.ro. 

Inspectorii de recuperare vor cere informatii de la ANAF, Registrul Comertului, Ministerul de Finante. Vor solicita Agentiilor similare din alte tari informatii despre conturile din strainatate. In plus, vor identifica toate bunurile de valoare: case, masini, vile. Toate acestea vor fi trecute intr-un sistem informatic national.

In momentul in care procurorul va stabil prejudiciul, inspectorii vor pune sechestru pe bunuri si conturi pana la sfarsitul procesului. Agentia va crea depozite la nivel national unde va tine aceste bunuri. Va avea voie sa le si vanda, chiar daca suspectii nu sunt de acord.

Un proces poate dura si cinci ani. In aceasta perioada, o masina isi poate pierde jumatate din valoare. Daca un autoturism costa acum 5 ani 15.000 de euro. Joi poate fi cumparat la mana a doua cu 7.000 de euro.

Institutii similare exista deja in Europa. In Irlanda, de pilda, bunurile sunt vandute prin eBay. In Italia, au fost confiscate afaceri intregi, care sunt administrate de inspectori, totul pentru recuperarea prejudiciilor.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button