Ministerul Sănătății a început campania de informare cu privire la administrarea pastilelor de iodură de potasiu. Autoritățile au publicat un ghid de informare generală pentru populație. Important: acestea se administrează EXCLUSIV în caz de incident nuclear.
Ministerul Sănătății a început campania de informare și a creat un ghid care stabilește în ce condiții se administrează iodura de potasiu de 65 mg, care sunt dozele recomandate, cum și când se instituie acest tratament.
Pastilele se vor administra în funcție de categoriile de vârstă, astfel:
Îți recomandăm să citești și:
În ghidul transmis cetățenilor, Ministerul Sănătății explică de ce nu se recomandă tratamentul cu iodură de potasiu la adulții peste 40 de ani:
„De regulă, nu se recomandă profilaxia cu iodură de potasiu persoanelor cu vârsta de peste 40 ani, cu excepţia cazurilor în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare, este de aproximativ 5 Gy. Riscul de cancer tiroidian este foarte mic la această grupă de vârstă, în timp ce incidenţa afectării tiroidiene este mai mare. Ca urmare, riscul de complicaţii tiroidiene induse de iod este mai mare la această grupă de vârstă.”, potrivit autorităților.
Foarte important:
Ghidul de informare, în care se găsesc informații și despre administrarea iodurii de potasiu pentru femeile însărcinate, femeile care alăptează, nou-născuți și copii, poate fi găsit AICI.
De asemenea, Ministerul Sănătății a publicat și o broșură despre tot ce trebuie să știm despre iodura de potasiu, care poate fi găsită AICI.
Românii pot suna, pentru detalii suplimentare, la un call-center, unde personal de specialitate va răspunde întrebărilor primite. Numărul de telefon: 021/317.40.06. Programul este de luni până joi, între orele 8:30-16:30, iar vineri între orele 8:30-14:30.