Iodura de potasiu se administrează EXCLUSIV în caz de incident nuclear. Ghid informativ publicat de Ministerul Sănătății

06 apr. 2022
117 Afișari
Iodura de potasiu se administrează EXCLUSIV în caz de incident nuclear. Ghid informativ publicat de Ministerul Sănătății
Iodura de potasiu se administrează EXCLUSIV în caz de incident nuclear. Ghid informativ publicat de Ministerul Sănătății. Sursa foto: Unsplash

Ministerul Sănătății a început campania de informare cu privire la administrarea pastilelor de iodură de potasiu. Autoritățile au publicat un ghid de informare generală pentru populație. Important: acestea se administrează EXCLUSIV în caz de incident nuclear.

Iodura de potasiu se administrează EXCLUSIV în caz de incident nuclear

Ministerul Sănătății a început campania de informare și a creat un ghid care stabilește în ce condiții se administrează iodura de potasiu de 65 mg, care sunt dozele recomandate, cum și când se instituie acest tratament.

Mare grijă: aceste pastile de iodură de potasiu se administrează numai în cazul expunerii la iod radioactiv, în urma unui incident nuclear, în primele 6 ore după anunțul autorităților, în doză unică.

Pastilele se vor administra în funcție de categoriile de vârstă, astfel:

  • nou-născuți – 1 lună: un sfert de pastilă, dizolvat în apă sau ceai;
  • copii 1 lună – 3 ani: jumătate de pastilă, dizolvată în apă sau ceai;
  • copii 3 – 12 ani: o pastilă;
  • copiii peste 12 ani și adulți: două pastile;
  • la adulți peste 40 de ani: nu se recomandă tratamentul cu iodură de potasiu.

Îți recomandăm să citești și:

Ghid informativ publicat de Ministerul Sănătății

În ghidul transmis cetățenilor, Ministerul Sănătății explică de ce nu se recomandă tratamentul cu iodură de potasiu la adulții peste 40 de ani:

„De regulă, nu se recomandă profilaxia cu iodură de potasiu persoanelor cu vârsta de peste 40 ani, cu excepţia cazurilor în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare, este de aproximativ 5 Gy. Riscul de cancer tiroidian este foarte mic la această grupă de vârstă, în timp ce incidenţa afectării tiroidiene este mai mare. Ca urmare, riscul de complicaţii tiroidiene induse de iod este mai mare la această grupă de vârstă.”, potrivit autorităților.

Foarte important:

  • aceste pastile se administrează numai în doza recomandată pentru fiecare categorie de vârstă;
  • administrarea nerecomandată a iodurii de potasiu poate cauza disfuncții ale glandei tiroide (hipotiroidism sau hipertiroidism).

Ghidul de informare, în care se găsesc informații și despre administrarea iodurii de potasiu pentru femeile însărcinate, femeile care alăptează, nou-născuți și copii, poate fi găsit AICI.

De asemenea, Ministerul Sănătății a publicat și o broșură despre tot ce trebuie să știm despre iodura de potasiu, care poate fi găsită AICI.

Românii pot suna, pentru detalii suplimentare, la un call-center, unde personal de specialitate va răspunde întrebărilor primite. Numărul de telefon: 021/317.40.06. Programul este de luni până joi, între orele 8:30-16:30, iar vineri între orele 8:30-14:30.

Cookies