Ioana Mihăilă: Vârful valului 4 este așteptat la finalul lunii septembrie, cu 4.000 de pacienți COVID-19 internați în cel mai rău caz | VIDEO

24 aug. 2021
123 afișări
Ioana Mihăilă: Vârful valului 4 este așteptat la finalul lunii septembrie, cu 4.000 de pacienți COVID-19 internați în cel mai rău caz | VIDEO
Ioana Mihăilă: Vârful valului 4 este așteptat la finalul lunii septembrie, cu 4.000 de pacienți COVID-19 internați în cel mai rău caz | VIDEO. Sursa foto: Facebook

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat marți că valul 4 al pandemiei de COVID-19 este așteptat la finalul lunii septembrie. De asemenea, specialiștii estimează că în vârful valului 4 vor fi, în cel mai rău caz, 4.000 de pacienți COVID internați în spital. La conferința de presă a mai fost present și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, care a exclus un posibil lockdown sau introducerea unor restricții de circulație.

Ioana Mihăilă, actualul Ministru al Sănătății și secretarul de stat Raed Arafat au susținut în cursul zilei de marți o conferință de presă comună pe tema situației pandemiei de COVID-19 la noi în țară la această oră, dar și ce previziuni au specialiștii în acest moment pentru valul al patrulea, potrivit Hotnews.

Vârful valului patru ar putea fi atins la finalul lunii septembrie, spune Ioana Mihăilă

Ministrul Sănătății a precizat că, potrivit estimărilor Institutului Național de Sănătate Publică, vârful valului patru al pandemiei de coronavirus este așteptat la finalul lunii septembrie, când autoritățile estimează că, în cel mai rău caz, vor fi circa 4.000 de pacienți COVID-19 internați în spitale, atât la terapie intensivă, cât și pentru supraveghere sau îngrijiri ușoare.

„În scenariul cel mai rău posibil, INSP estimează că putem să ajungem la 4.000 de pacienți spitalizați (…)

Ultima raportare de la INSP corectează o raportare anterioară și estimează că vârful s-ar putea să fie la finalul lunii septembrie, dar e o estimare. În scenariul cel mai rău posibil, INSP estimează că putem să ajungem la 4.000 de pacienți spitalizați. Acesta este scenariul cel mai rău posibil”, a precizat Ioana Mihăilă.

Mai mult, ministrul a precizat că anul trecut în această perioadă erau mai multe cazuri, iar atunci nu exista alternativa vaccinării.

„Anul trecut pe vremea aceasta aveam în jur de 1.000 de cazuri pe zi. Pregătirea spitalelor, alături de măsurile de protecție, erau singurele lucruri pe care le puteam face. Anul acesta ne putem vaccina”, a explicat Mihăilă, sugerând că rata de vaccinare va influența în mod direct amploarea valului patru al pandemiei.

Raed Arafat: „Este suficient un contact de 2-3 minute fără mască pentru infectare”

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat că autoritățile pregătesc reactivarea structurilor mobile de tratare a pacienților COVID, precum spitale modulare, pentru a fi pregătite în cazul în care va fi necesară utilizarea acestora.

Mai mult, autoritățile vor oferi în fiecare săptămână un raport privind evoluția pandemiei de COVID-19, cum se întâmplă deja la Comitetul de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea, spune șeful DSU.

De asemenea, acesta a precizat că specialiștii nu iau în calcul instaurarea unui lockdown, și subliniază că țara noastră nu a avut parte de un set de măsuri dure, precum majoritatea țărilor occidentale. În acest sens, autoritățile nu vor dori instaurarea de măsuri în masă, ci mai degrabă restricționarea accesului în anumite zone, în funcție de rata de infectare.

„Lockdown cum a fost înainte (la începutul pandemiei – n.r.) nu se preconiează”, a declarat Raed Arafat.

Acesta a avertizat că tulpina Delta este extrem de contagioasă, și că este necesar doar un contact redus cu o persoană infectată, de câteva minute, pentru ca virusul să se transmită.

„Este suficient un contact de 2-3 minute fără mască pentru infectare”, a declarat șeful DSU.

De asemenea, și Arafat a declarat că momentan autoritățile se bazează doar pe estimări și pe experiența căpătată deja, și că situația și deciziile se pot modifica în funcție de situația pandemică de la momentul respectiv.

„Când facem estimări, facem estimări, ele pot să se schimbe, iar când luăm decizii le luăm pe baza informațiilor din acel moment. În fiecare zi apar informații noi științifice și adaptăm deciziile față de informațiile noi”, a mai spus Raed Arafat.

Cookies