Ioana Mihăilă: „Există diferențe de până la 500 de decese COVID pe spital între raportările în cele două platforme utilizate”

13 mai 2021
69 Afișari
Ioana Mihăilă: „Există diferențe de până la 500 de decese COVID pe spital între raportările în cele două platforme utilizate”

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă a prezentat concluziile raportului privind decesele COVID în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc joi. Potrivit acesteia, sunt diferențe de până la 500 de decese COVID pentru fiecare spital înregistrate între cele două platforme. Potrivit acesteia, de vină ar fi, printre altele, organziarea raportării și confuziile cadrelor medicale privind procesul de raportare. Mihăilă a susținut și că raportul privind diferențele între decesele COVID înregistrate în cele două platforme nu va fi publicat, astfel încât să fie consultat de orice persoană.

Potrivit Ioanei Mihăilă, în anul 2020, în cadrul platformei Ministerului Sănătății au fost raportate 26.106 decese – 277 cu diagnostic principal COVID, și nu mai puțin de 25.875 de decese cu diagnostic secundar COVID. Dintre acestea din urmă, 6.181 au fost încadrate drept decese suspecte COVID, potrivit G4media.

Datele publicate în buletinul emis zilnic de Grupul de Comuncare Strategică sunt preluate din cealaltă platformă, denumită Corona-forms. Grupul de Comunicare Strategică a comunicat pentru anul 2020 un număr de 15.767 de decese COVID.

Care sunt rezultatele analizei privind diferența de decese raportate

„În anul 2020 – 16.792 de decese cu diagnostic COVID și 284 de cazuri cu diagnostic principal COVID-19 cu virus neidentificat. și 3.920 decese din alte cauze la care s-a asociat și COVID și 217 cu diagnostic secundar COVID fără virus identificat.

Pentru 2020 în platforma MS s-au raportat 26.106 decese – 227 cu diagnostic principal COVID și 25.875 de decese cu diagnostic secundar COVID. Referitor la la cele 25.875 de decese cu diagnostic secundar COVID, situaţia se prezintă astfel: 19.698 au diagnostic secundar cu codul U071 – deces confirmat COVID şi 6.181 decese au diagnostic secundar U072 – deces suspect COVID.

În anul 2020 s-au înregistrat în Corona-forms 16.120 decese, iar în Alerte MS 18.498 de decese.

Numărul de decese rezultat după menținerea acelor diagnostice care nu fac referire la cauze acute de deces din raportările trimise de spitale este 18.670.”, a spus ministrul.

Între cele două platforme, Corona-forms și Alerte MS există mai multe diferențe, diferențe care ar putea să stea la baza statisticilor diferite raportate.

Corona-forms estet dezvoltată de STS, și este folosită de Ministerul Sănătății, INSP, Direcțiile de Sănătate Publice din fiecare județ, laboratoarele de testare COVID și unitățile sanitare. Potrivit legii, unitățile spitalicești sunt obligate să raporteze decesele către DSP-ul din județ. Această platformă a fost introdusă în aprilie 2020 și conține raportările caz cu caz, din fiecare zi, verificabile cu ajutorul Codului Numeric Personal.

Între timp, Alerte MS este o platformă cu date de tip agregat numeric, în cadrul căreia apar și alte date vitale, precum numărul de pacienți și situația echipamentelor medicale.

Comunicările emise zilnic de GCS se bazează pe informațiile din Corona-forms, a explicat Mihăilă. Mai mult, toate statisticile privind persoanele decedate s-au bazat pe cifrele provenite din Corona-forms.

„Datele agregate au fost comunicate integral astăzi”, spune Ioana Mihăilă

Ministrul a susținut la finalul conferinței că „toate datele agregate” din raportul realizat pe tema diferenței dintre raportările deceselor COVID au fost expuse în cadrul declarațiilor și că nu mai este necesară publicarea documentului.

„Nu am prezentat concluzii în conferința de presă, am prezentat datele agregate din toate cele patru baze de date care au fost analizate. Acesta este raportul și numai din raport am citat și toate datele agregate au fost prezentate în conferința de presă”, a spus Ioana Mihăilă când a fost întrebată dacă va fi publicat întregul raport.

Întrebată din nou de reporteri dacă acest raport va fi făcut public, ministrul a repetat:

„Datele agregate care mi-au fost transmise de comisie în acest raport au fost comunicate integral astăzi”

Cookies