Ioana Mihăilă anunță: Restricțiile vor fi ridicate treptat, pe măsură ce evoluția pandemiei și rata de vaccinare ne vor permite

07 mai 2021
107 afișări
Ioana Mihăilă anunță: Restricțiile vor fi ridicate treptat, pe măsură ce evoluția pandemiei și rata de vaccinare ne vor permite

Ioana Mihăilă, actualul Ministru al Sănătății, a adus noi detalii în cadrul conferinței de presă pe care a ținut-o vineri privind deschiderea zonelor „albe” din spitale, testarea COVID în farmacii dar și o eventuală relaxare a restricțiilor.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat, în cadrul vizitei sale de vineri din Timișoara că revenirea la normalitate nu se va face brusc, ci treptat, pe etape, iar restricțiile vor fi ridicate doar când situația pandemică și rata de vaccinare vor permite acest lucru, potrivit Agerpres.

„Tot timpul trebuie să vedem lucrurile aşa cum sunt. Această revenire la normal este de fapt un început de a reveni la viaţa de dinaintea pandemiei. Nu se va putea face dintr-odată, ci va trebui făcută în paralel cu vaccinarea şi cu continuarea măsurilor de prevenţie. Restricţiile vor fi ridicate treptat, pe măsură ce evoluţia pandemiei şi rata de vaccinare ne vor permite să facem acest lucru”a declarat Ioana Mihăilă.

Va fi posibilă deschiderea zonelor „albe” în spitalale COVID

Ministrul a anunțat și faptul că se vor putea organiza zone „albe” pentru pacienții non-COVID în spitale, deoarece în luna martie a fost publicat Ordinul privitor la împărțirea fluxurilor în spitalele COVID care au devenit mixte.

„A fost un prim pas (publicarea Ordinului – n.r.), care a reprezentat pregătirea tocmai pentru această flexibilitate a spitalelor, care acum au posibilitatea de a-şi adapta într-un termen foarte scurt numărul de paturi la nevoi. Atunci când nevoia de paturi ATI pentru pacienţii COVID scade, spitalele au posibilitatea, printr-o adresă la DSP, să reducă numărul de paturi ATI şi paturi destinate pacienţilor COVID şi să crească accesul pacienţilor cu afecţiuni non-COVID”, a explicat ministrul.

Ioana Mihăilă a anunțat că joi au fost vaccinate peste 100.000 de persoane la nivel național. „Faptul că accesul populaţiei la vaccinare este mult facilitat arată că ritmul de vaccinare poate fi menţinut şi crescut, pentru a putea reveni la viaţa de dinainte de pandemie cât de curând posibil”, a subliniat ministrul.

Se vor organiza circuite în farmaciile unde se fac teste COVID

Mihăilă a explicat că Ordinul referitor la testarea COVID în farmacii are ca scop clarificarea nevoii de circuite în aceste locuri, iar farmaciile care vor testa vor fi cele care vor putea asigura un spaţiu dedicat special testării, pentru a nu exista riscul transmiterii infecţiei. Testele sunt puse la dispoziţie de Ministerul Sănătăţii prin Direcțiile de Sănătate Publice din țară.

Ministrul Sănătăţii a participat la Timişoara alături de primarul orașului, Dominic Fritz, la inaugurarea primului centru de vaccinare de tip drive-thru deschis în municipiu.

Cookies