Ioan Oltean, URMĂRIT PENAL în dosarul retrocedărilor. Mită de 600.000 de euro, primită în biserică

de:
26 nov. 2015
1 Afișari
Ioan Oltean, URMĂRIT PENAL în dosarul retrocedărilor. Mită de 600.000 de euro, primită în biserică

UPDATE 4: A fost reţinută şi Crinuţa Dumitrean, fosta şefă ANRP.

UPDATE 3: Omul de afaceri Mircea Rotaru şi fostul vicepreşedinte ANRP Sergiu Diacomatu au fost reţinuţi de DNA în acest dosar. Detalii, AICI.

UPDATE 2: Întrebat, la ieşirea din sediul DNA, dacă s-a întâlnit vreodată într-o biserică cu Mihai Rotaru și dacă este adevărat că a primit banii în curtea bisericii de la Chitila, Oltean a răpuns: „Niciodată. Nu știu unde e biserica din Chitila”.

UPDATE: DNA transmite că deputatul a fost pus sub urmărire penală, joi seară. Ioan Oltean este acuzat de abuz în serviciu și trafic de influență, după ce a luat mită 600.000 de euro, în curtea unei biserici din Chitila, de la acționarul majoritar al CS Universitatea Craiova Mihai Rotaru, pentru a interveni pe lângă șefa ANRP, astfel încît cel din urmă să primească o despăgubire de 108,93 milioane lei.

Drept urmare, Rotaru a primit o despăgubire de aproape 109 milioane lei, ceea ce a reprezentat 25% din totalul sumelor plătite de instituție în 2011. Banii au fost plătiți drept despăgubire pentru un teren ce nu a putut fi restituit în natură și care a fost supraevaluat cu 87,2 milioane de lei, arată DNA.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de:

TEODORESCU CĂTĂLIN FLORIN, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), în prezent deputat în Parlamentul României, (trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză), pentru infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

OLTEAN IOAN, deputat în Parlamentul României la data faptelor și în prezent, pentru infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și trafic de influență.

În ordonanța de efectuarea urmăririi penale se arată că există date și probe ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 17.06.2010, inculpații Diacomatu Sergiu Ionuţ, vicepreședinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din A.N.R.P., Constantinovici Rodica și Alexandru Lăcrămioara, membri ai aceleiași comisii, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, au aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafaţă de 61.857 mp situat în municipiul Piteşti a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire inculpatului Rotaru Mihai. Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat, şi totodată au facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiară a sumei de bani.

Pentru supraevaluarea terenului, în dosarul de despăgubire menționat, inculpatul Negurici Sergiu, expert evaluator, a întocmit un raport de evaluare ce contravine Standardelor Internaționale de Evaluare. Raportul a fost aprobat de membrii comisiei, deşi rezulta supraevaluarea vădită efectuată de Negurici Sergiu, împrejurare care impunea retrimiterea pentru reevaluare.

Inculpatul Rotaru Mihai, beneficiar al sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei A.N.R.P., mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces în instanță.

De asemenea, din probele administrate în cauză a rezultat că deputatul Oltean Ioan, care avea relaţii cointeresate cu inculpatul Rotaru Mihai și cu președinta A.N.R.P., și-a exercitat influența la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului Rotaru Mihai. În schimb inculpatul Rotaru Mihai i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii.

Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de A.N.R.P. în tot cursul anului 2011.

 Ioan Oltean a fost ridicat direct de pe aeroport, în jurul orei 15.00, pentru a fi dus la DNA, unde trebuie să dea declaraţii în dosarul retrocedărilor de la ANRP.

Ioan Oltean a ajuns la DNA în jurul orei 15.25 pentru a da declaraţii în cel de-al patrulea dosar penal deschis la ANRP. La intrarea în sediul instituţiei, Oltean a declarat că nu are emoţii în privinţa noii anchete. Noua anchetă vizează deciziile comisiei conduse de Crinuţa Dumitrean.

Deputatul Ioan Oltean a fost preluat de ofiţeri DNA de pe aeroportul Otopeni, cu mandat de aducere. El a fost citat pentru a fi audiat într-un dosar legat de despăgubirile date de Comisia Centrală a Despăgubirilor.

În prezent nu se ştie clar relaţia dintre Ioan Oltean şi această comisie, însă, conform sursei citate, în cursul anului trecut, când a apărut primul dosar despre retrocedările ilegale de la ANRP au apărut informaţii despre un denunţ făcut de unul dintre inculpaţi care viza modul în care Crinuţa Dumitrean, fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, a fost numită în fruntea ANRP, beneficiind de sprijinul lui Ioan Oltean.

DNA a deschis, joi, cel de-al patrulea dosar penal la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, după ce un om de afaceri a primit despăgubiri de 100 milioane lei pentru un teren. Deputatul PNL Cătălin Teodorescu este urmărit penal în acest caz.

Cookies