La decizia Judecătoriei a contat faptul că Ioan Niculae are peste 60 de ani (deci poate executa doar o treime din pedeapsă) și a scris cinci cărți, anunță Digi 24. Decizia nu este însă definitivă, iar procurorii o pot contesta.
Pedeapsa lui Niculae este de 914 zile, iar pentru a putea cere eliberarea condiţionată, acesta trebuia să execute o treime, respectiv 304 zile.
Potrivit magistraţilor, Ioan Niculae a câştigat 166 de zile de libertate, după ce a scris în cele şase luni de închisoare patru lucrări ştiinţifice în domeniul chimiei şi agrochimiei, anunţă Realitatea Tv.
Ioan Niculae a fost condamnat, în aprilie, la 2 ani şi jumătate de închisoare, fiind acuzat că a finanţat ilegal campania electorală de la alegerile prezidenţiale din 2009.
Potrivit procurorilor, banii au fost oferiţi indirect de Ioan Niculae. Omul de afaceri a finanţat ilegal campania lui Mircea Geoană şi urma să achite plăţi către diferiţi furnizori din servicii şi firme care realizau sondaje de opinie. Procurorii au arătat că astfel s-a încercat disimularea opiniei oamenilor, ca să nu se afle sursa finanţării. Dacă Geoană ar fi câştigat alegerile, urmau să fie desemnate persoane influente în Ministerul Economiei care să-l favorizeze pe omul de afaceri Ioan Niculae prin intervenţii la Transgaz şi Romgaz.
Astfel, după şase luni petrecute în spatele gratiilor, magistraţii Judecătoriei Găeşti au decis eliberarea condiţionată a omului de afaceri Ioan Niculae, condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare în dosarul „Mită la PSD”.
Ioan Niculae îşi va executa în continuare pedeapsa în Penitenciarul Găeşti şi mai poate introduce o cerere de eliberare condiţionată la 60 de zile de la momentul în care comisia din penitenciar i-a examinat-o pe cea de faţă. Cererea de eliberare condiţionată a lui Ioan Niculae a fost analizată de comisia de specialitate din Penitenciarul Găeşti şi înregistrată la Judecătoria Găeşti în 18 august.
Avocatul omului de afaceri declara că acesta merită să fie eliberat după ce, în cele cinci luni de detenţie, a scris cinci cărţi. Cărţile semnate de Ioan Niculae sunt în domenii precum agricultura şi chimia, în care de altfel omul de afaceri are investiţii. Două dintre volume se intitulează „Bioetanolul, combustibilul viitorului” şi „Valorificarea energetică a biomasei”.
În 2 aprilie, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe patronul grupului S.C. Interagro S.A. Ioan Niculae, la doi ani şi şase luni de închisoare în doarul „mită la PSD”. În acelaşi dosar au fost condamnaţi Gheorghe Bunea Stancu, la trei ani de închisoare, Gheorghe Teodorescu şi Viorel Bărac, la doi ani şi şase luni cu executare.
Iniţial, Judecătoria Sectorului 1 a decis, în 20 noiembrie 2013, achitarea omului de afaceri Ioan Niculae, aceeaşi decizie fiind luată şi în cazul lui Gheorghe Bunea, Viorel Bărac şi Gheorghe Teodorescu. Decizia Judecătoriei Sectorului 1 a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti de procurori.
Procurorii arătau, în rechizitoriu, că în cursul anului 2009 Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a PSD pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD, Mircea Geoană.