Ioan Maricuţa, primarul comunei Şelimbăr din judeţul Sibiu, REŢINUT de DNA

de:
25 nov. 2015
0 Afișari
Ioan Maricuţa, primarul comunei Şelimbăr din judeţul Sibiu, REŢINUT de DNA

Cei care au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a primarului comunei Şelimbăr sunt procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Alba Iulia. Măsurile au fost dispuse începând de miercuri şi îi vizează pe inculpaţii:

MARICUŢA IOAN DANIEL, primar al comunei Şelimbăr, judeţul Sibiu, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
constituirea unui grup infracţional organizat,
abuz în serviciu, în formă continuată ( 2 infracţiuni din care una în formă continuată-10 acte materiale),
luare de mită, (4 infracţiuni)
spălare de bani în forma instigării,

SCUMPU ELENA (fostă NECŞULEU), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
constituirea unui grup infracţional organizat,
– abuz în serviciu, în formă continuată ( 2 infracţiuni din care una în formă continuată – 10 acte materiale),
luare de mită.

Potrivit comunicatului DNA, din ordonanța întocmită de procurori a rezultat că există date şi probe potrivit cărora :

Începând cu anul 2000, inculpatul Maricuţa Ioan Daniel, în calitate de primar al comunei Şelimbăr, judeţul Sibiu, a constituit împreună cu inculpata Scumpu Elena şi alte două persoane, o grupare infracţională ce avea ca scop dobândirea unor terenuri cu valoare de piaţă mare, situate pe raza comunei menţionate, prin încălcarea dispoziţiilor legale şi prin nesocotirea drepturilor legale ale altor persoane.
Inculpatul Maricuţa Ioan Daniel, care deţinea calitatea de preşedinte, şi restul membrilor grupului, constituiau comisia comunală înfiinţată în scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, în scopul atribuirii efective a terenurilor celor îndreptăţiţi şi eliberării titlurilor de proprietate.
Având în vedere funcţiile pe care le ocupau în cadrul acestei comisii şi relaţiile de încredere existente între aceştia, cei patru membri ai grupului au hotărât să nesocotească drepturile legale ale persoanelor care depuseseră cereri pentru reconstituirea sau constituirea dreptului de proprietate şi astfel să soluţioneze favorabil doar acele cereri pentru care persoane interpuse deţineau procuri de vânzare sau care, prin manopere dolosive, acceptau direct vânzarea către persoanele indicate de membrii grupului infracţional.

Inculpatul Maricuţa Ioan Daniel şi ceilalţi membri ai grupului cunoşteau în detaliu atât situaţia terenurilor, cât şi a persoanelor care solicitau atribuirea de terenuri, putând influenţa decizia acestora, atât prin ameninţare, tracasarea proprietarilor cât şi prin inducerea lor în eroare, în scopul obţinerii în final a acceptului acestora pentru ca terenurile înscrise în titlurile de proprietate să intre în proprietatea membrilor grupului infracţional.
În urma administrării probatoriului a rezultat faptul că inculpatul Maricuţa Ioan Daniel împreună cu ceilalţi membri ai grupului au modificat şi falsificat procese – verbale de punere în posesie sau le-au întocmit incomplet, cu scopul de a putea face ulterior modificările în ceea ce priveşte amplasamentul şi suprafaţa atribuită fiecărei persoane într-o manieră care să le fie favorabilă.
În continuare, prin intermediul unuia dintre membrii grupului, terenurile obţinute prin fraudă au fost valorificate pentru sume mari de bani. Acest membru al grupului a avut şi rolul de a despăgubi persoanele care şi-au câştigat dreptul în instanţă sau care, în procesele intentate, aveau şanse la o soluţie favorabilă, răscumpărându-le acestora terenurile.
În vederea valorificării terenurilor, inculpaţii Maricuţa Ioan Daniel şi Scumpu Elena, persoane cu atribuţii în eliberarea autorizaţiilor şi a documentaţiilor de construcţie (PUG, PUZ, certificate de urbanism, autorizaţii de construire), indicau potenţialilor investitori să cumpere teren de la persoana din cadrul grupului care se ocupa de acest lucru, la un preţ peste preţul pieţei, asigurându-i că procedând în acest fel nu vor avea probleme cu eliberarea documentelor şi derularea investiţiei.
În acelaşi scop, pentru a nu cumpăra teren de la alţi proprietari, inculpatul Maricuţa Ioan Daniel dispunea ca certificatele fiscale pentru ceilalţi proprietari să fie eliberate cu menţiunea interdicţiei de construire.
Ulterior, activitatea infracţională a grupului a fost sprijinită şi de alte persoane.
Valoarea totală a bunurilor dobândite prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor ce le reveneau în calitate de membrii ai comisiei comunale constituită în temeiul art. 12 din Legea 18/1991 în scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, atribuirii efective a terenurilor celor îndreptăţiţi şi eliberării titlurilor de proprietate este estimată la 114.340.750 euro.

În cauză, se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații şi din partea Inspectoratelor Judeţene de Jandarmi Sibiu, Braşov şi Neamţ.

Inculpatului Maricuţa Ioan Daniel i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat, la data de 26 noiembrie 2015, Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Cookies