Invitație la neplata taxelor timp de 30 de zile? Acces INTERZIS persoanelor nevaccinate în instituțiile publice, a decis CNSU

22 oct. 2021
243 Afișari
Invitație la neplata taxelor timp de 30 de zile? Acces INTERZIS persoanelor nevaccinate în instituțiile publice, a decis CNSU
Invitație la neplata taxelor timp de 30 de zile? Acces INTERZIS persoanelor nevaccinate în instituțiile publice, a decis CNSU

CNSU a decis să interzică accesul persoanelor nevaccinate în instituțiile publice timp de 30 de zile. Interdicția figurează între noile restricții propuse vineri Guvernului de către CNSU.

CNSU a propus, vineri, să fie interzis accesul în incinta instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, a tuturor persoanelor, cu excepția angajaților, care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testării.

Astfel, se restricționează accesul la instituții precum ANAF sau direcțiile de taxe și impozite locale, ghișeele publice la care românii își plătesc datoriile către stat. Noua regulă ar urma să intre în vigoare de luni, 25 octombrie, după ce va fi aprobată de către Guvern.

Interzis din partea CNSU pentru persoanele nevaccinate în instituțiile publice centrale și locale

Măsura interzice accesul în instituții a persoanelor nevaccinate sau trecute prin boală.

(1) Se propune ca accesul tuturor persoanelor, cu excepția angajaților, în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării, cu obligația de a verifica la intrarea în locație, prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID-19 care va fi scanat de personalul propriu, arată hotărârea CNSU.

Străinii au voie și cu teste PCR sau antigen rapid

De asemenea, în cazul cetățenilor străini și apatrizi, acești pot avea, după caz, ori certificat de vaccinare, ori un test PCR nu mai vechi de 72 de ore, ori un test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore.

Străinii care au aceste drepturi sunt „definiți conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin intermediul documentului de vaccinare emis de unitatea sanitară din afara României unde a fost administrat vaccinul sau, după caz, a documentului care atestă trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, prezentat în limba țării respective și în limba engleză sau în limba română”.

Noile măsuri intră în vigoare luni, 25 octombrie

Noile restricții decise vineri de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) prevăd instituirea carantinei de noapte, între orele 22.00 și 05.00, închiderea magazinelor la ora 21, și accesul în timpul zilei în centrele comerciale sau alte magazine doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală.

Cookies