Ascunsă pe o străduță din Primăverii, pe ceea ce ar putea fi cea mai liniștită străduță din București – Molière este numele ei, la numărul 9 mai exact – Chariot Café este ca un secret bine păstrat, despre care vrei să spui doar celor mai apropiați prieteni.
La o aruncătură de băț de Aviatorilor și Calea Dorobanți, la o distanță scurtă de haosul orașului (serios – dacă știe cineva ce e cu semaforul ăla de la Dorobanți, sensul spre rond, să ne spună și nouă – de ce durează dintotdeauna așa puțin și de ce acolo se formează Sfârșitul Lumii în trafic?), stă o cafenea ca o comoară secretă.
Cum intri pe străduța Molière, te întâmpină – la propriu – ciripit de păsărele și o liniște aproape deplină, ca și cum brusc intri într-o grădină botanică, nu că te afli la o aruncătură de băț de una dintre cele mai aglomerate artere din București.
Plină de verdeață, cu superbe case vechi (e totuși zona Primăverii, una dintre cele mai frumoase din oraș), parcă nimic nu îndrăznește să deranjeze echilibrul locului.
La scurt timp, câteva măsuțe cu flori pe ele, într-o curte mică din fața unei case cu istorie, îți arată că ai ajuns unde trebuie. Semnul CHARIOT de pe fațadă îți confirmă. Intri cu încredere și pășești într-un showroom de haine elegante – faci ochii mari și de după recepție apare o gazdă zâmbitoare și luminoasă, care te întreabă ‘Pentru cafenea? Cum ieșiți, în stânga.’
Cafeneaua Chariot este lipită de showroom-ul omonim de haine și a fost creată la finalul anului trecut ca o extensie a brandului, spre fericirea iubitorilor de speciality coffee din zonă. Mică și minimalistă, se află în ceea ce probabil a fost – pe vremuri – garajul casei superbe care astăzi găzduiește magazinul elegant Chariot, cu o alee care duce spre intrare, plină de măsuțe intime, și un interior cochet.
Conceptul estetic a fost realizat de studio-ul de design și arhitectură Muro Muro.
Aici, minimalismul e la el acasă, alături de cafea bună de la Madison Coffee Roasters, plus o tejghea plină cu o varietate superbă de ‘ceva dulce’.
Fiindcă e înainte de Paște și ai nevoie de un respiro înainte de a te ambiționa să ieși din nou în trafic pentru a merge la cumpărături, alegi un V60, a cărui preparare durează cam 10 minute, în care ai timp să revizuiești lista de cadouri pentru Paște, iar la final ești răsplătit cu o băutură fierbinte, care scoate la iveală toate notele și aromele din cafeaua cu pricina (sortiment din Etiopia, în cazul de față).
Dar și un cappuccino cremos și aromat.
Dulciurile sunt ceva de vis la Chariot Café, precum un cookie cu fistic și zmeură, cu blat dulce, fraged, sfărâmicios, și un sos proaspăt și dulce-acrișor de fistic și zmeură deasupra. Iar alături avem o banana bread cu ciocolată, fructe și fulgi de migdale, perfectă alături de cafea.
Singurul regret pe care îl am legat de Chariot este că nu i-am vizitat în weekend, când au în meniu și Maritozzi, o chiflă dulce italienească, umplută cu frișcă pufoasă, un desert care se găsește destul de rar în București și pentru care mă voi întoarce, cu siguranță, pe strada Molière.