Invitație în Hala Uzinei Electrice Filaret, cel mai spectaculos spațiu industrial din oraș. Diseară e aici Gala Anualei de Arhitectură București 2024

17 oct. 2024
14281 afișări
Invitație în Hala Uzinei Electrice Filaret, cel mai spectaculos spațiu industrial din oraș. Diseară e aici Gala Anualei de Arhitectură București 2024
Invitație în Hala Uzinei Electrice Filaret, cel mai spectaculos spațiu industrial din oraș. Diseară e aici Gala Anualei de Arhitectură București 2024 | Foto credit: OAR-B.

OAR-B ne invită astă seară la Gala Anualei de Arhitectură București 2024, de la ora 18.30, în Hala Uzinei Electrice Filaret din str. G-ral Candiano Popescu 2.

Pentru prima dată, azi și mâine, puteți descoperi interiorul Halei, monument istoric industrial, puțin accesibil, exemplu extraordinar de veche arhitectură industrială a Bucureștiului. În cadrul AAB 2024, vor fi premiate cele mai bune proiecte de Arhitectură Construită din ultimii 2 ani în București și, în premieră, vor fi acordate trei premii unice: “Cel mai Bun Client de Arhitectură”, “Arhitectură și Administrație” și Premiul „Octav Doicescu”.

Foto credit: OAR-B.
Foto credit: OAR-B.

Pe lângă expoziția cu proiectele finaliste ale Anualei, vă așteaptă proiecții de film, muzică, spectacol și bucurie

Activarea Halei Uzinei Electrice Filaret este cel mai bun exemplu pentru cum patrimoniul industrial poate fi valorificat creativ și util pentru București.

Mai jos, interviu cu Emil Ivănescu, președinte OAR-B.

Foto credit: OAR-B.
Foto credit: OAR-B.

Gala AAB 2024, organizată în Hala Uzinei Electrice Filaret, argument pentru cum putem salva patrimoniul industrial din București și din România

Tema curatorială a Anualei de Arhitectură București 2024 este “Bucureștiul Sustenabil-Towards a New Economy For Europe’s Built Environment” iar tema Galei AAB ne invită să “Activăm împreună împreună Hala Uzinei Electrice Filaret”.

Foto credit: OAR-B.
Foto credit: OAR-B.

Juriul, compus din personalități uriașe din Europa, a ales cele mai bune proiecte de arhitectură construită, amenajări interioare și arhitectură de portofoliu din Bucureștiul ultimilor 2 ani

Bucureștiul Sustenabil” urmează triada Anualelor centrate pe programul european New European Bauhaus, ale cărui valori sunt: sustenabilitatea, incluzivitatea și estetica. Anuala de Arhitectură București aplică în fiecare an, ca optică de cercetare, câte o valoare europeană Bucureștiului și îi analizează această direcție. Categoriile la care s-au înscris participanții sunt: Arhitectură construită, Arhitectura Amenajărilor interioare, Cercetare prin Arhitectură și Arhitectură de portofoliu.

Foto credit: OAR-B.
Foto credit: OAR-B.
Trofeul AAB 2024, o cărămidă realizată din trei tipuri de deșeuri, concepută de RePaP România

Arh. Emil Ivănescu, președinte OAR-B: Trofeul AAB 2024 constă într-o refacere a unei cărămizi tradiționale, dintr-un material realizat prin reciclarea de textile, hârtie și deșeuri din construcții. Practic, este o cărămidă realizată din conglomeratul a trei tipuri de deșeuri. Este mesajul pe care îl lansăm în ceea ce privește nevoia de a recicla și a regândi resursele existente, componente din demersul nostru ”Bucureștiul Sustenabil”, pe care însăși programul New European Bauhaus îl construiește și îl răspândește în toată Uniunea Europeană.

Foto credit: arh. Emil Ivănescu.
Foto credit: arh. Emil Ivănescu.
AAB 2024 a avut un juriu compus din nume extrem de mari, unul este arhitectul portughez Francisco Aires Mateus”

Arh. Emil Ivănescu, președinte OAR-B: Gala Anualei este cel mai important eveniment de arhitectură de la noi și unul din cele mai mari din Europa centrală. Evenimentul din această seară prezintă ceea ce juriul internațional a ales ca fiind cele mai bune lucrări de Arhitectură Construită, în ultimii 2 ani, în București.

Ediția a avut un juriu format din nume extrem de mari, cred că niciun un alt eveniment de arhitectură de la noi nu a avut un juriu atât de important. Unul din membrii săi marcanți este celebrul arhitect portughez Francisco Aires Mateus, care a susținut o mare conferință la București luna trecută. Toate lucrările selecționate au fost analizate de un juriu exemplar, de aceea, ne-am gândit ca momentul Galei să fie unul la fel de exemplar.

Tema anualei este Bucureștiul Sustenabil, sustenabilitatea fiind a doua valoare din Programul New European Bauhaus, ce cuprinde valori pe care le aplicăm asupra Bucureștiului. Sustenabilitatea implică inclusiv să fii atent cu patrimoniul orașului, să reabilitezi, să repui în funcțiune, să activezi un spațiu istoric.

Foto credit: OAR-B.
Foto credit: OAR-B.
„Pentru Gala AAB 2024, am ales un spațiu cu totul particular și special: Hala Uzinei Electrice Filaret, un loc puțin utilizat, necunoscut”

Arh. Emil Ivănescu, președinte OAR-B: Pe lângă ceremonia dedicată Galei, vom avea acțiuni dedicate Artei și invităm publicul să descopere Hala Uzinei Electrice Filaret. În România, nefiind cazul acestui imobil, de obicei, fondul de patrimoniu industrial este culcat la pământ.

În cele mai bune situații, când se demolează o platformă industrială se mai păstrează ceva valoros din ea, dar în general, totul este ras. Gala din această seară este organizată într-un spațiu extrem de spectaculos și expresiv, bine întreținut de Electrica Serv. Intenționăm să tragem un semnal de alarmă pentru felul în care putem să valorificăm un spațiu industrial, inclusiv pentru evenimente, cu impact pentru comunitate.

Foto credit: OAR-B.
Foto credit: OAR-B.
„Suntem în urmă cu 100 de ani în ceea ce privește păstrarea și activarea clădirilor din patrimoniul industrial al Bucureștiului”

B365.ro: Ce se întâmplă în alte țări cu patrimoniul industrial?

Arh. Emil Ivănescu, președinte OAR-B: Noi suntem în urmă cu 100 de ani. Lucrurile acestea, pentru care noi ne luptăm acum, au fost implementate în marile orașe europene încă din anii ’50-’60. Descoperi acolo fabrici absolut spectaculoase, de acum 100 de ani, sau din anii ’60-’70, reconvertite în mai multe funcțiuni, în general publice, care dau o valoare extrem de mare orașului sau zonei.

Sunt exemple numeroase din capitalele europene de reconversie a spațiilor industriale, transformate în centre culturale care fac profit. Turiștii vin în mod special pentru ele, există un turism contemporan al spațiilor industriale. Este un mod foarte frumos și contemporan de a simți și de a descoperi un trecut industrial care schimbă un loc, o zonă, un oraș.

Foto credit: OAR-B.
Foto credit: OAR-B.

Arh. Emil Ivănescu, președinte OAR-B: Am dedicat fiecare ediție a AAB unei valori din programul New European Bauhaus. Anul trecut, am făcut o Conferință Internațională despre Incluziune, la care am adus lideri europeni din domeniu. Anul acesta am organizat Summitul Capitalelor Europene pentru Arhitectură, Urbanism și Administrație, cu exemple de bună practică din toată Europa.

Administrația, împreună cu arhitecții, realizează proiecte valoroase pentru oraș și vom lansa și o serie de dezbateri despre valorile sustenabile ale Bucureștiului. În acest context, în premieră pentru România, lansăm câteva premii foarte speciale.

Premiul Arhitectură și Administrație onorează profesioniștii arhitecți care lucrează în Administrația Bucureștiului și dau valoare actului administrativ. Este nevoie esențială de oameni buni și dedicați în Administrație, care să înțeleagă atât mediul administrativ cât și mediul profesional. Vrem să onorăm arhitecții care s-au implicat în acest demers.

Avem și un alt premiu unic în România: Cel mai Bun Client de Arhitectură. Orice construcție nu este doar apanajul arhitectului și al designerului, este al întregii echipe: ingineri, antreprenori, constructori și, bineînțeles, clientul, cel care, împreună cu echipa, generează reala valoare a proiectului.

Foto credit: OAR-B.
Foto credit: OAR-B.
Calitativ vorbind, tot ce este mai prost în construcții se datorează acestei lozinci: „Clientul nostru, stăpânul nostru”

B365.ro: Clientul nostru, stăpânul nostru?

Arh. Emil Ivănescu, președinte OAR-B: Nu neapărat, este o greșeală. Calitativ vorbind, tot ce este mai prost în construcții se datorează acestei lozinci: „Clientul nostru, stăpânul nostru”.

Dimpotrivă, clienții care vor fi premiați la AAB sunt oameni cu viziune. Au un punct de vedere clar, dar în același timp, lasă întreaga echipa să-și spună cuvântul, sunt capabili de dialog. Aceștia sunt, de fapt, clienții proiectelor de arhitectură care generează lucruri bune pentru București.

 

Cookies