Investitorii străini: Risc major de pierdere şi scădere a investiţiilor din cauza ANAF

de:
27 mai 2015
0 Afișari
Investitorii străini: Risc major de pierdere şi scădere a investiţiilor din cauza ANAF

Investitorii străini atrag atenția că stilul ANAF de a pune presiune în mod agresiv pe contribuabili buni platnici ar putea avea consecințe imediate extrem de negative: atât reducerea investițiilor străine, cât și plecarea unor companii de pe piața românească, scrie realitatea.net.

Avertismentul companiilor cu capital străin apare în Cartea Albă a Consiliul Investitorilor Străini (FIC), ediția mai 2015. Din Consiliul Investitorilor Străini fac parte cele mai multe companii multinaționale prezente în România, cu afaceri de miliarde de euro.

„Din moment ce acțiunile autorităților fiscale se concentrează într-un mod agresiv asupra societăților care își respectă obligațiile fiscale și care de obicei sunt încadrate în categoria contribuabililor mari la bugetul de stat, există un risc major ca imaginea și percepția despre România la nivel internațional în mass-media și în cercurile diplomatice, care uneori includ și autoritățile europene, să se deterioreze semnificativ. Consecințele imediate vor fi reducerea ISD în România, cu riscul ca până și investitorii deja existenți pe piața autohtonă să își reducă investițiile sau chiar să părăsească România”, se arată în Cartea Albă a mediului de afaceri din România redactată de FIC.

Investitorii străini reclamă și faptul că interpretarea inspectorilor fiscali cu privire la prevederile fiscale existente se schimbă adesea, iar noile interpretări se aplică retroactiv. Acest lucru înseamnă că regulile se schimbă de o manieră impredictibilă, chiar în timpul „jocului”, spun membrii FIC.

În plus, inspecțiile fiscale nu sunt întotdeauna concentrate în direcția corectă astfel încât să îmbunătățească gradul de colectare a impozitelor la bugetul statului, iar evaziunea fiscală care afectează atât impozitele directe, cât și pe cele indirecte, continuă să reprezinte o problemă.

Cookies