Investiţiile statului, la minimul ultimilor 10 ani

de:
28 aug. 2015
0 Afișari
Investiţiile statului, la minimul ultimilor 10 ani

Investiţiile din buget (cheltuielile de capi­tal) au ajuns la cel mai jos nivel din cel puţin ultimii 10 ani – doar 0,7% din Produsul Intern Brut (PIB).

Pe de altă parte, Guvernul Ponta a anunţat un excedent bugetar record de 1% din PIB (7 miliarde de lei), în primele şapte luni din 2015, potrivit zf.ro.

Investițiile au fost ignorate de Executiv, care a scăzut investiţiile din buget de la 4,2% în anul de dinaintea preluării guvernă­rii, 2011, la 2,5% anul trecut.

„Cheltuielile de capital reprezin­tă garanţia unei creşterii economice sustenabile în viitor. Scăderea lor din ultimii ani a avut la origine o creştere a eficienţei utilizării banilor, dar, mai ales în anii recenţi, o scădere a numărului de proiecte demarate şi finantaţe. Iar această din urmă evoluţie este preocupantă deoa­rece mediul de afaceri nu va avea cum să se dezvolte în lipsa unei infrastructuri solide, iar cererea şi consumul în creştere vor fi satisfăcute prin creşterea importurilor”, comentează Radu Crăciun, economist-şef al BCR. 

Citește mai multe pe Ziarul Financiar.

Cookies