Investigația ”Catedrala prăduirii neamului”. Recorder dezvăluie cum bani publici alocați construcției BOR din Capitală s-au scurs către demnitari „generoși”

08 oct. 2021
194 Afișari
Investigația ”Catedrala prăduirii neamului”. Recorder dezvăluie cum bani publici alocați construcției BOR din Capitală s-au scurs către demnitari „generoși”
Investigația Recorder ”Catedrala prăduirii neamului” dezvăluie cum bani publici alocați construcției BOR din Capitală s-au scurs către demnitarii „generoși”

Catedrala Mântuirii Neamului, cea mai impunătoare construcție ridicată în România ultimilor 30 de ani, evaluată inițial de BOR la 85 de milioane de euro, a ajuns să înghită cel puțin 150 de milioane de euro din fonduri publice, scrie Recorder. Publicația a descoperit, după luni de investigații dificile prin documente pe care Patriarhia a încearcat să le ascundă, cum demnitari care și-au pus semnăturile pe documente prin care erau alocate fonduri publice pentru catedrală, au fost răsplătiți apoi prin contracte sau beneficii, direct sau prin interpuși.

Doi demnitari au fost identificați de publicația Recorder că au obținut beneficii, și de altă natură decât de imagine, de pe urma construcției Catedralei Mântuirii Neamului: Adriean Videanu și Elena Udrea.

Din funcția de vicepremier Adriean Videanu, și-a pus semnătura pe ordonanța de urgență prin care statul român îi ceda Patriarhiei terenul de 110.000 de metri pătrați de lângă Casa Poporului, unde avea să înceapă construcția Catedralei Mântuirii Neamului. Mai apoi, ca primar al Capitalei, includea catedrala în Planul Urbanistic Zonal. Câțiva ani mai târziu, același Videanu a primit contracte în valoare de 21 milioane de euro de la Administrația Patriarhală, arată investigația Recorder. În cazul Elenei Udrea, Recorder a făcut legătura între o firmă, Rico SRL, care a lucrat la Palatul Patriarhal și care, în același timp, a finanțat o vilă de la Eforie Sud.

Cum au decurs evenimentele în cazul lui Adriean Videanu (fost demnitar al PD)

• În martie 2005, Adriean Videanu, al doilea om din Guvern, mergea în Dealul Patriarhiei să discute despre cum poate Guvernul să ajute la demararea proiectului. O săptămână mai târziu, își punea semnătura pe ordonanța de urgență prin care statul român îi ceda Patriarhiei terenul de 110.000 de metri pătrați de lângă Casa Poporului. Un teren care valorează, astăzi, circa 180 de milioane de euro.
• În primăvara aceluiași an 2005, Videanu părăsea Guvernul și se instala în fotoliul de primar general al Capitalei, rămas vacant după plecarea lui Băsescu la Cotroceni. Și de aici a continuat să ajute Patriarhia, prin includerea catedralei în Planul Urbanistic Zonal, dar și prin declarații publice de susținerea a proiectului (…).
• Însă adevărata răsplată avea să vină mulți ani mai târziu. Firma Theda Mar (fostă Titan Mar) a fost aleasă să livreze cantități uriașe de marmură pentru proiectul pe care patronul său l-a susținut cu atâta aplomb din postura de politician. Conform informațiilor obținute de Recorder, firma lui Adrian Videanu a încasat, în ultimii trei ani, 106.736.783 lei (21 milioane de euro) de la Administrația Patriarhală. De acești bani, a livrat marmură pentru pardoseala și decorurile catedralei naționale: marmură de import Caffe Latte, Sun Red, Champagne și Onyx, dar și autohtonă, de Rușchița”, se arată în investigația Recorder.ro.

Reporterii Recorder susțin că au cerut oferte de preț pentru sistemele de prindere folosite la catedrală și afirmă că au găsit valori supraevaluate și de zece ori.

Legătura dintre o firmă care a lucrat la Palatul Patriarhal și o vilă de pe litoral obținută de Elena Udrea

Recorder a făcut legătura între o firmă, Rico SRL, care a lucrat la Palatul Patriarhal și care, în același timp, a finanțat o vilă de la Eforie Sud, vila aflată inițial în patrimoniul public, pe care procurorii DNA au identificat-o ca fiind dobândită de ministrul Dezvoltării și Turismului, Elena Udrea, printr-un interpus, Tudor Breazu.

  • Recorder scrie că firma Rico SRL a câștigat o licitație la reședința Patriarhală, în valoare de 1,89 de milioane de lei. După ce Biserica s-a opus pentru că nu avea atestat să lucreze la monumente istorice, Rico SRL a cedat lucrările firmei deținute de BOR, Chivotul Mare.
  • Cei 1,89 de milioane de lei au venit de la Ministerul Dezvoltării, după ce ministerul Elenei Udrea aprobase cererea de finanțare a Patriarhului. „Rico a înțeles ce trebuie să facă: a subcontracat lucrările pe care le câștigase la licitație către firma Bisericii, Chivotul Mare SRL, virându-i în conturi 1,5 milioane de lei. Ce s-a întâmplat cu restul banilor, de până la 1,89 de milioane?”, scrie Recorder.
  • ”Mergând pe firul anchetei, procurorii au ajuns însă să facă legături cu Biserica. Conform informațiilor obținute de Recorder, vila cu 9 dormitoare și 2 apartamente (n.r. de la Eforie Sud), placată cu calcar după specificul litoralului interbelic, a fost renovată cu o investiție de aproximativ 300.000 de lei, iar banii au venit de la firma Rico SRL. Era exact diferența care le rămăsese în conturi din cei 1,89 de milioane încasați de la Ministerul Dezvoltării pentru renovarea Reședinței Patriarhale. 1,5 milioane au fost virați către firma Bisericii, Chivotul Mare SRL, iar restul ar fi ajuns în vila Elenei Udrea de pe litoral”.
  • În concluzie, firma la care au ajuns banii, Rico, a subcontractat către firma BOR și a prestat pentru vila din Eforie.
  • Contactată de Recorder în cazul banilor dați pentru Patriarhie pe când era ministru și a eventualei returnări de bani în favoarea sa, prin vilă, Udrea a spus că ” „Nu cred așa ceva, este exclus. Din câte știu, în acel dosar era vorba că firma Patriarhiei nu avea atestat să lucreze pe monumente istorice și a preluat contractul de la o altă firmă. Dar nu are legătură cu acea vilă de pe litoral. Oricum, eu am o părere foarte bună despre Patriarhul Daniel. L-am cunoscut personal, are un spirit organizatoric și întreprinzător excepțional. Chiar am zis că ar fi bun de prim-ministru”.

Investigația Recorder despre Catedrala Mântuirii Neamului

Cookies