Invenţie 100% românească, premieră mondială în domeniul producţiei energiei termice

de:
19 oct. 2012
17 Afișari
Invenţie 100% românească, premieră mondială în domeniul producţiei energiei termice

Aurelian şi Iulian Hornet au inventat o tehnologie de ardere ce asigură obţinerea celui mai curat şi mai ieftin kilowatt.

Vineri, la inaugurarea fabricii Eco Hornet, prima unitate de fabricare a sistemelor de producere a energiei termice cu peleţi, s-au lansat, în premieră mondială, arzătorul Eco Hornet cu peleţi tip injector şi arzătorul Eco Hornet cu peleţi cu tuburi radiante.

Arzătorul Eco Hornet cu peleţi tip injector are emisii de monoxid de carbon sub 250 mg/mc şi un randament de peste 94% – cea mai mare eficienţă obţinută până acum de un sistem de încălzire, susțin producătorii. Arzătoarele pe peleţi tip injector au o putere de până la 350 kW şi pot fi folosite pentru obţinerea energiei termice necesară: centralelor termice, convectoarelor de aer cald, cazanelor de abur, cuptoarelor de pâine, schimbătoarelor de căldură, dar şi la producerea energiei electrice, prin aplicarea la instalaţii cu turbine sau cu motoare Stirling. Aceste arzătoare au aprindere electrică, alimentare automată, sunt dotate cu sisteme de protecţie şi senzori de temperatură ce împiedică avarierea componentelor şi opresc funcţionarea acestora. Datorită arderii complete şi a randamentului extrem de ridicat, energia termică rezultată se produce la costuri mult mai mici.

Arzător Eco Hornet cu peleţi tip injector

Arzătoarele cu peleţi cu tuburi radiante încălzesc eficient şi ecologic spaţiile înalte, precum spitalele, grădiniţele, sălile de sport, halele industriale, depozitele, bisericile, complexurile expoziţionale sau service-urile. Lipsa particolelor de cenuşă şi a fumului din gazele arse, precum şi temperatura la care se realizează arderea fac posibilă transmiterea energiei termice în tuburile radiante, cu menţinerea parametrilor de funcţionare constanţi pe toată durata utilizării şi fără a necesita operaţiuni de curăţire. Încălzirea prin tuburile radiante se realizează direcţionat pe zonele de lucru, fiind identică cu încălzirea produsă de razele solare. Efectul încălzirii apare la câteva minute de la pornirea arzătorului şi nu este necesară funcţionarea sistemului atâta timp cât nu se desfăşoară activităţi în spaţiul respectiv. Căldura rezultată se distribuie uniform, fără curenţi de aer şi praf.

Arzătoare Eco Hornet cu peleţi cu tuburi radiante

Centralele cu peleţi generează economii de până la 80%

Sistemele de încălzire cu biomasă granulară sub formă de peleţi, inventate de fraţii Hornet, asigură costuri de încălzire mai mici de până la şase ori faţă de cele clasice, în funcţie de sistemul utilizat şi spaţiul încălzit. Aceste sisteme se adresează atât consumatorilor individuali, care deţin case, vile, cât şi marilor consumatori, întrucât pot fi folosite la încălzirea solului sau a pardoselii (ferme zootehnice sau sere de legume, hoteluri, pensiuni, şcoli, spitale, sedii de instituţii, blocuri). Costurile de producţie a energiei termice cu sistemele de încălzire cu peleţi sunt mai mici cu 20% – 80% faţă de celelalte sisteme de încălzire, care folosesc combustibili poluanţi.

Randamentul arderii peleţilor şi al cazanului sunt vârful eficienţiei datorită invenţiei – noul procedeu ridică randamentul arderii la 98%, obţinând peste 5kW la 1 kg de peleţi folosiţi. Prin arderea completă a peleţilor, arderea fumului din gazele arse şi lipsa creozotului din schimbătorul de căldură, se păstrează un randament ridicat constant al sistemelor de încălzire produse de cei doi fraţi români.

Iulian Hornet a anunţat, în cadrul conferinţei de presă de vineri, că îşi propune ca până anul viitor să poată lansa centrala Eco Hornet pe bază de energie electrică şi o plită de bucătărie mare, pentru consumatori industriali, care să funcţioneze tot pe bază de peleţi.

Căldura la bloc, la preţul de 4 euro/mp/an

În urmă cu trei ani, fraţii Hornet au lansat o centrală termică pentru consumatorii individuali şi pentru blocurile de apartamente. Aceste centrale termice au o putere de până la 125 – 150 kW şi asigură căldură şi apă caldă la costuri de circa 4 euro/mp/anual, potrivit lui Iulian Hornet, preşedintele Eco Hornet.

Centrală termică de bloc Eco Hornet

„Tehnologia pe care noi am inventat-o este unică pentru că ne permite să ardem tot ce arde. De exemplu, o centrală Eco Hornet cu peleţi produce aceeaşi energie termică, la un preţ de cel puţin cinci ori mai mic faţă de o centrală care funcţionează pe bază de motorină. Costul de achiziţie pentru blocuri este de 30 euro pe metru pătrat, iar condiţia este să fie minim 10 utilizatori. Dacă sunt mai puţini, costurile de achiziţie cresc. Noi am instalat două centrale termice la un bloc de 13 etaje, în Sectorul 4, la un preţ total de 65.000 de euro. Acest bloc are distribuţie şi contorizare separată la fiecare apartament. Pentru a asigura apă caldă şi căldură la un apartament, costurile nu depăşesc 4 euro pe metrul pătrat pe an, chiar şi dacă sunt ierni foarte grele”, a declarat, vineri, Iulian Hornet.

Pentru o casă bine izolată, producţia apei calde şi a energiei termice costă circa 525 euro pe an, la un consum mediu anual de circa 3.500 kg peleţi. 

Tehnologia de obţinere a energiei termice creată de fraţii Hornet, brevetată în România şi apreciată la nivel mondial, a ajuns şi în casele englezilor, francezilor, nemţilor, olandezilor, grecilor şi canadienilor. În Franţa şi Anglia, aceste sisteme de încălzire cu peleţi sunt la mare căutare pentru că, prin noua legislaţie, statul plăteşte 95% din costul de achiziţie al unui astfel de sistem de producere a energiei termice, spun reprezentanţii companiei. De asemenea, potrivit aceleiaşi surse, englezii şi francezii plătesc doar 5% din cheltuielile totale pentru încălzirea cu biomasă granulară sub formă de peleţi, diferenţa fiind asigurată de la bugetul de stat.

Peleţii pot fi produşi din resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice, agrozootehnice, selecţie de deşeuri menajere, plante energetice, tocătură lemnoasă (inclusiv cea cu conţinut mare de siliciu), rumeguş sau în amestec.

Cookies