Invazie de șobolani în București după ce PMB a prelungit nepermis de mult procedurile de dezinsecție și deratizare în Capitală. Se pare că rozătoarele ar fi săpat tuneluri până la etajul 4 al unui bloc din Militari. Aproape că trăim o eră a plăgilor biblice în oraș, în prezent bucureștenii fiind în așteptarea unei invazii de țânțari, iar ploile din ultima vreme ar putea să înceapă procesul în curând.
Șobolanii au săpat galerii și au urcat până la etajul patru în mai multe blocuri din cartierul Militari, pe fondul întârzierii procedurilor de deratizare și dezinsecție în București, anunță Antena 3 care a mers pe urma subiectului.
Un administrator și-a dat demisia, iar oameniilor le este frică să mai deschidă ușa apartamentelor. O tânără a povestit prin ce trece în ultimele zile din cauza rozătoarelor invadatoare de blocuri care s-au săturat să stea pe pământ.
Nimeni nu face nimic. Nimeni nu ia nicio măsură. Noi cei care am fi dispuși să plătim din propriile fonduri pentru o deratizare și pentru a astupa galeriile, pentru că degeaba facem deratizare dacă nu astupăm galeriile, nu suntem luați în calcul
”S-au constituit comunități aici de care nu putem scăpa prea ușor pentru că în structurile de rezistență de la subsol s-au făcut niște galerii unde greu putem avea acces. Deratizăm periodic, cu banii proprii”, a mai spus aceasta.
Bucureștiul riscă să se confrunte cu o invazie de căpușe și țânțari întrucât, compania înființată de Gabriela Firea și care trebuia să înceapa deja deratizarea se află în insolvență.
Miercuri, cu o întârziere majoră, s-a aprobat planul de deratizare si dezinsecţie. Consiliul General al Municipiului București a aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea finanţării de la bugetul Municipiului Bucureşti a Programului Unitar de Acţiune pentru Deratizare şi Dezinsecţie în anul 2021. Planul de deratizare și dezinsecţie pentru Capitală a fost aprobat cu 51 de voturi „pentru” şi o abţinere.
Primarul general Nicuşor Dan a citit, la întrunirea CGMB de miercuri, un amendament care prevede că 16,7 milioane lei va fi costul total al deratizării şi dezinsecţiei în Capitală în acest an şi acţiunile vor avea loc din luna iunie până în luna noiembrie.
Primăria Capitalei a dat totuși asigurări că situația se va rezolva în curând, iar procedurile de deratizare vor începe în două săptămâni.
„Singurul lucru care s-a putut face de urgență a fost să fie plătite salariile și să fie făcute intervențîi de urgență, însă nimic pe termen lung. Abia săptămâna această se vor debloca conturile și vom începe să facem plăți. Dacă nu ai bani nu ai cum să faci contracte”, au declarat reprezentanții Primăriei București pentru Ziare.com.
Compania ce urmează să se închidă și este în continuare responsabilă cu demararea acțiunilor de deratizare a fost inființată de fostul edil al Capitalei, Gabriela Firea.
„Odată cu intenția de a închide aceste companii, companiile nu au mai vrut să lucreze. Au datorii foarte mari, li s-a cerut un audit, nu au vrut să îl facă. Și în condițiile acestea, companiile nu au mai prelungit contractele deși era obligația lor să le prelungească oarecum până la desființare. Singurul lucru complicat este că va trebui să dăm niște bani acestei companii și nu avem siguranță că acea companie îi va folosi pentru acest lucru”, au adăugat surse din Primăria Capitalei.
Bugetul alocat de Primărie pentru dezinsecția și dezinfectarea Capitalei în 2021 este de 37.843.000, din care valoarea facturilor restante pe 2019 reprezintă 19.843.000 lei.
Medicii avertizează că procedurile de deratizare ar trebui să înceapă de urgență, aceste acțiuni fiind obligatorii în contextul relaxării măsurilor de restricție.
„Ne putem aștepta la cazuri de mușcături de căpușă, mai multe sau mai puține, în funcție de populația de căpușe. Căpușele au nevoie de animale pentru a se înmulți, iar animalele care umblă prin parcuri sunt animale domestice. Chiar dacă sunt căpușe, nu e obligatoriu să fie automat infectate. Dacă anul trecut numărul de pacienți cu mușcături de căpușe a fost mai mic din cauza restricțiilor, anul acesta rămâne de văzut ce se va întâmplă”, a declarat profesorul Emanoil Ceaușu, infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Capitală.