ȘTIRI

Intrerviu: Grimus, „deschizători” de RHCP și Placebo, despre vicii, dragoste și muzică

Violeta Neamţu: La un moment dat mi-am făcut un top al pieselor care îmi plac cel mai mult şi mi-am dat seama că toate erau despre iubire şi efectele ei. De ce se cântă atât de mult despre iubire? Că te-am iubit, că ne-am despărţit, că ce frumos era şi nu mai e, că ce nasoală eşti etc.
Grimus: Cred că în momentul în care trăieşti o iubire foarte intensă sau o despărţire majoră, devii foarte creativ. Sau rămâi cu nişte goluri imense pe care trebuie să le umpli. Oricum, noi nu suntem nimic pe lângă Adele, care a scris un album întreg pe tema asta. Şi a rupt tot.
V. N.: ŞI piesele voatre despre relaţii sunt scrise într-un moment din acesta de suferinţă totală?
Grimus: Da. Te loveşte aşa tare… că din suferinţa aia şi din cauză că jobul tău este să fii artist, normal că reacţionzi. Fie eşti down-down-down, fie eşti up-up-up, mereu eşti într-o stare extremă şi astea sunt momentele cele mai bune, care inspiră.
V. N.: Mai aveţi timp de relaţii?
Grimus: Da. Normal. Nu suntem chiar aşa de ocupaţi. Bogdan, solistul trupei:  Eu locuiesc cu iubita mea. Şi cu o pisică. Dintre noi doar Lehel (clăparul) se găseşte momentan la stadiul de burlac. E între femei.  E momentul să mai compună ceva.
V. N.: Să zicem că ar trebuie să explici ce este muzică cuiva care vine dintr-o lume unde nu există aşa ceva. Cum faci?
Grimus: N-o să intru în detalii filosofice pentru că nu ştiu să îţi explic aşa, dar…
V. N.: Nu e vorba de filosofie. Să zicem că te afli pur şi simplu în situaţia asta. Cum explici? Dai din mâini, dai din picioare, nu trebuie să îi faci o teorie filosofică că probabil n-o să înţeleagă.
Grimus: Ok, muzica este o sumedenie de sunete care împreună exprimă stări. Cam aşa văd eu muzica. O piesă trebuie să exprime ceva, fie să te facă să sari, să te mişti, fie să stai jos şi să te gândeşti.
V. N.: Şi muzica voastră cam ce stări exprimă?
Grimus: Fiind o muzică făcută din trăiri, poate să capete mai multe sensuri în funcţie de cel care o ascultă. Primul album este un pic mai dark şi mai suferind, dar majoritatea pieselor noastre dacă sunt ascultate într-un moment de tristeţe capătă un sens, iar în momente mai vesele îşi schimbă semnficaţia. Depinde.
V. N.: Vă plac egeretele??? Fiinţele astea cu ciuf? (n.a. Egretta –ultimul album al trupei, lansat în 2011).
Grimus: E libertate, e alb şi e românesc.
V. N.: Egreta? E cam călătoare aşa…
Grimus: Am folosit-o ca pe o metaforă pentru piesele din album. Are graţie. E albă, luminoasă, viitorul sună mai bine.
V. N.: Am vazut că într-una dintre piesele vostre apare entitatea denumită „female domestic servant”… Cine e ea?
Grimus: Da, e în Political Animals. E imaginea de casnică, femeia cu făcăleţul (sucitorul) în mână.
V. N.: Ţigări, alcool, femei. Ce alte vicii mai puteţi adăuga?
Grimus: Calculatorul pentru Titus (basistul), cubul lui Rubik pentru Lahel (clape). A fost campion la cubul Rubik. Wikipedia pentru Tamas. Bogdan: mie îmi place să dorm şi mâncarea ciudată. Mă uit la Bizzare Foods şi tot timpul aş vrea să fiu şi eu acolo să gust toate ciudăţeniile. Ernesto (managerul trupei) : în schimb aseară când aveai de ales dintr-o grămadă de specialităţi interesante, ţi-ai luat un banal hamburger. Bogdan: n-a fost un banal hamburger, era făcut de bucătarul celor de la Red Hot Cili Peppers şi mi-am zis că sigur este ce trebuie să fie. La noi nu găseşti adevăratul hamburger aşa cum îl găseşti în puburile din Londra, de exemplu.
V. N.: Mă gândeam că anul acesta aţi cântat în deschiderea unor trupe foarte mari care au venit în România, cum aţi fost selecţionaţi?
Grimus: Ne-au ales ei. Organizatorii de aici au trimis propuneri, Placebo de exemplu, au ascultat şi ne-au ales pe noi. La RHCP managerii lor ne-au ales. Oricum, terminăm o vară extraordinară cu multe festivaluri şi ne vom închide în sala de repetiţii pentru a începe înregistrările la cel de-al treilea album. Avem foarte multe piese pregătite şi încă nu am decis care vor fi incluse pe album. Sunt foarte entuziasmat de ce materiale avem şi sper ca anul viitor în primăvară să iasă pe piaţă.
V. N.: E super că aveţi multe piese.
Grimus: Vreo douăzeci.
V. N.: Dar n-aţi suferit mult în perioada asta, nu?…
Râsete.
V. N.: Aţi declarat acum ceva vreme că voi cântaţi despre multe, dar în special despre lucrurile care nu aţi vrea să se schimbe niciodată. Puteţi să îmi daţi un exemplu?
Grimus: Prima iubire.
V. N.: Dar nu mai sunteţi la prima iubire, aveţi cu toţii alte iubite!
Grimus: Am glumit… Nu aş vrea să se schimbe sâmburele Grimus. Din sâmburele ăsta înfloresc toate materialele, apoi se transformă şi rezultă piese foarte diferite, dar rămâne baza care este aceeaşi tot timpul. Sâmburele ăsta este chimia dintre noi, e ceva greu de explicat, dar noi cu toţii şase o simţim. Cred că este foarte important ca membrii trupei să nu se schimbe niciodată.
Grimus este o formaţie de rock românească (albume: Panikon – 2008, Egretta – 2011). În ultimii ani cei şase membri ai grupului (Bogdan Mezofi – voce, Valentin Rauca – chitara, Cristian Csapo  – chitara, Titus Vădan – bass, Tamás Adorjáni  – tobe, Lehel Kiss – clape) au participat la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale şi au deschis majoritatea concertelor susţinute de nume importante ale muzicii în România.

 


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button