Întrebare de caniculă cu răspuns flexibil: punem sau nu musafirii să se descalțe la uşa de la intrare?

09 iul. 2024
1013 afișări
Întrebare de caniculă cu răspuns flexibil: punem sau nu musafirii să se descalțe la uşa de la intrare?
Întrebare de caniculă cu răspuns flexibil: punem sau nu musafirii să se descalțe la uşa de la intrare? | Foto: Maria Coman

Preambul la marea dilemă „Să se desclațe sau să nu se descalțe musafirii la intrare?”:

Nu sunt prea multe de făcut zilele acestea prin oraş, dacă ţinem cont de vreme. Practic, ni se închide accesul la cam orice. Unde să te mai duci cu bicicleta sau la plimbare la 17666 de grade afară. Hai, mai dăm o tură pe la mall, dar poate să devină costisitor, hai mai un film, mai o îngheţată (nu ştiu dacă v-am mai povestit despre Dolci Coni, nu mai ţin minte, sunt pe lângă liceul Spiru Haret, că tot stăm cu spectrul repartizărilor deasupra capului – eu, cel puţin)

Şi, dacă tot nu stăm prea mult pe afară, atunci ce facem noi cu timpul nostru liber. Cum ne mai vedem cu prietenii, cu cine mai stăm de vorbă. Cum facem să nu ne izolăm iar de tip pandemic. Dacă avem aer condiţionat, parcă nici nu ne mai vine să ieşim din casă şi atunci o variantă ar fi să ne apucăm iar de canastă, remi si alte activităţi de pe vremurile când nu erau baruri, cluburi şi mai nimic de făcut prin oraș.

Dar asta ne duce la altă dilemă, poate cea mai mare dilemă a ospitalității: Dacă ai musafiri și nu știi ce să le spui, riscul de a crea un incident diplomatic în propria ta sufragerie este extrem de ridicat. Să descalțe sau să nu descalțe? Aceasta este întrebarea! 

Şi să ştiţi că nu e doar o dilemă românească, în toate culturile se discută, s-au scris şi manuale de etichetă pe tema asta. S-au scris editoriale în cele mai mari publicaţii ale planetei (Wall Street Journal – Here’s Why I’ll Be Keeping My Shoes on in Your Shoeless Home), se discută pe X, se discută pe Redditt. 

De exemplu:

 Eu ma descalt atât la mine cat si la persoana la care merg în vizita! Eu la 1,90m și 130 kg prefer papuci comfy indoors, mă face sa mă simt plăcut. Nu-mi place în schimb cand merg în vizita și nu primesc papuci. Like du-te-n parchetu’ ma-tii da-mi papucei! 

„Câte bordeie, atâtea obiceie”, cum s-ar zice, dar noi am exportat un pic și din descălţatul nostru, pentru că uite ce zice cineva, tot pe Redditt:

Trăiesc în Spania acum, unde sa te descalti e și mai ciudat decât în România. În mod normal toate apartamentele au aici podele de piatra și nu exista covoare, dar eu am parchet si covoare de la intrare, deci cam rog lumea sa se descalte și primesc priviri ciudate. Cel mai tare mă enervează e ca am prieteni care vin în mod repetat la mine, știu regula și tot intră încălțați.. Sau se descalta, stăm și ne relaxam, iar când is gata de plecare, se încalta și se mai plimbă prin apartament. Sau persuasiune: Evident ca nu îi pui în mod direct. Le spui tanguitor „vai, dar nu va descaltati, doamne ferește, mă supar dacă o faceți!”, dar schimbi intonația cu 1%, cât sa se subinteleagă „Dă-ți papucii jos în secunda asta sau iese rău” 

Argumentele pro descălţătorilor sunt clare: igienă, igienă şi iar igienă. Argumentele anti descălţătorilor nu-s la fel de ferme, dar includ, spre exemplu, şi problema şosetelor rupte. Adică, ce mă fac dacă am şosetele rupte. Dar aici apare altă dilemă: de ce aş umbla cu şosetele rupte, cine face asta? Nu ştim dacă se face, dar ştim că se poate întâmpla. 

Ca în orice dispută mondială, taberele sunt foarte vehemente, fiecare pe partea sa a uşii. Că e politicos sau nepoliticos, că e cultural sau ne cultural, că e igienic sau ne igienic, mă gândesc că un pic de flexibilitate nu a omorât pe nimeni şi că vedem noi ce şi cum se întâmplă la faţa locului N-om sta singuri închişi în palatul nostru de gheaţă de frica unor şosete rupte.

Cookies