ARHIVA B365

Întreținerea scărilor rulante de la Universitate, mai scumpă decât o vilă de lux

Administrația Străzilor, instituție subordonată Primăriei Capitalei, este dispusă să plătească 771.000 euro pentru intreținerea celor opt scări rulante care asigură accesul de la metrou în Piața Universității. Blonda de la străzi vrea să semneze un acord-cadru cu o firmă privată pentru „servicii de întreținere și reparare” a scărilor rulante din pasaj. 

Conform caietului de sarcini, firma privată care va fi selectată în urma licitației, va asigura un stoc permanent de piese de schimb care să permită remedierea defecțiunilor în termen de 24 de ore de la primirea reclamațiilor. În cazul pieselor care nu se află pe stoc, firma va sigura un termen de livrare de maxim patru săptămâni. 

De asemenea, operatorul privat va trebui să intervină în caz de oprire sau funcționare necorespunzătoare a scărilor rulante în maxim două ore de la primirea sesizării de la Administrația Străzilor, indiferent de oră și zi. Perioada de garanție pentru piesele înlocuite va fi de 12 luni de la data înlocuirii acestora.

În ultimii cinci ani, scările rulante mai mult au stat

Pasajul de Universitate a fost inaugurat, după renovare,  în decembrie 2008, lucrările având un cost de cinci milioane de euro. Cele opt scări rulante, instalate odată cu renovarea pasajului, au avut probleme încă de la început. De fapt, în ultimii cinci ani ele au funcționat cu întrerupere. 

Atât primarul, Sorin Oprescu, cât și șefa de la Administrația Străzilor, Alina Roman au motivat de fiecare dată că defecțiunile sunt cauzate de apa care se scurge de pe trotuare.

Ulterior trotuarele au fost modificate, însă banii au fost cheltuiți degeaba. În luna mai a acestui an, scările rulante s-au oprit din nou. 

„Am refăcut trotuarele ca să nu mai intre apă. Dar e nevoie de copertine pentru protecţia scărilor. Numai că arhitecţii îmi cer concurs de proiecte pentru copertine. Până când să fac eu concurs de proiecte pentru copertine o să-mi intre apă pe scări şi o să-mi ardă motoarele. Cum plouă afară, cum se ard motoarele. Merg două-trei zile şi apoi se ard”, spunea atunci primarul general, Sorin Oprescu. 

Până la soluționarea problemei însă, municipalitatea vrea să plătească 771.000 de euro pentru repararea lor după fiecare ploaie sau ori de câte ori vor deveni nefuncționale.

B365.ro a trimis o solicitare către Administraţia Străzilor referitoare la noul acord-cadru pe care instituţia vrea să îl semneze cu o firmă privată. Am solicitat, în acelaşi timp şi explicaţii privind problemele care apar în continuare la scările rulante de la universitate în ciuda lucrărilor efectuate acolo. Instituţia nu a dorit însă să răspundă. Nu am primit răspuns nici în ceea ce priveşte propunerea lui Sorin Oprescu referitoare la instalarea unor copertine. De fapt, singurul răspuns pe care Administraţia Străzilor ni l-a oferit a fost acela că „aşteaptă depunerea ofertelor pentru a fi atribuit contractul de întreţinere pe o perioadă de 2 ani”.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button