LA MINE-N CARTIER

Într-un parc din București a existat un avion-cofetărie! Ce s-a întâmplat cu el și cum a dispărut: „Era ceva senzațional să mănânci acolo” | FOTO

Multe au fost în București și multe s-au pierdut de-a lungul timpului. Acum mai găsim astfel de povești în fotografii, cărți vechi sau amintirle oamenilor. Puțini știu că într-un parc din București a existat un avion-cofetărie! Acesta fusese donat de Tarom la scurt timp după ce a apărut parcul IOR, acum numit Alexandru Ioan Cuza, și fusese transformat la începutul anilor 70' într-o cofetărie cu terasă. Ce s-a întâmplat cu el și cum a dispărut vedeți mai jos, dar trebuie să știți că "era ceva senzațional să mănânci acolo", cum povestesc cei care l-au prins atunci când funcționa.

O poveste mai puțin știută din București este cea a unui avion-cofetărie care timp de vreo 14 ani a fost folosit în actualul parc Alexandru Ioan Cuza, cunoscut drept IOR în trecut, de la Întreprinderea Optică Română, aflată în vecinătatea lui. Acesta era amplasat undeva în spatele statuii lui Alexandru Ioan Cuza de astăzi, asta înainte să ia foc și să dispară de pe fața Bucureștiului.

Povestea am descoperit-o după ce fotografia de mai jos a fost postată pe grupul de Facebook Prietenii Parcului IOR. Apoi, în comentarii, oamenii au ajuns să își aducă aminte de acele vremuri din copilăria multora când părinții sau bunicii te scot în parc la o plimbare și te oprești să mănânci o prăjitură într-un loc special. Din păcate avionul a luat foc și locul a dispărut, ca multe altele din Capitală.

„Pe la ora 9 venea o motoreață frigorifică plină cu prăjituri. Câteodată întârzia și așteptăm afară venirea acesteia, accesul fiind condiționat de aprovizionare, nu puteai intra altfel..”, povestește un bucureștean, amintindu-și despre un avion-cofetărie care a existat în București.

Cum a ajuns un avion-cofetărie în Parcul IOR

Cu toate că numele parcului a fost schimbat de mult, vechea formulare încă se păstrează. Cum este și cazul Parcului Mihai I, pe care bucureștenii îl știu tot de Herăstrău.

Se pare că în anul 1969, un avion Ilyushin II– 14, de origine rusească, dezafectat și scos din uz, a “aterizat” chiar la intrare în Parcul IOR. Aeronava fusese donată de Aeroportul Băneasa ca apoi să fie transformată într-o cofetărie la mare căutare, mai ales de cei mici. Mai mult, inițial, puteai intra chiar în avion pentru a sta la masă și mânca o prăjitură, ca apoi, în timp, să rămână deschisă doar terasa de sub avion. Totuși, în anul 1983, cofetăria-avion a fost distrusă de un incendiu și nu a mai fost folosită. Nu se știu exact cauzele incendiului, însă unii spun că niște copii i-ar fi dat foc.

Vezi aici toată Povestea Parcului IOR, „plămânul verde” din inima Titanului. Cum a ajuns o fabrică de cărămidă să devină al doilea cel mai mare parc din Capitală

Ce spun oamenii despre cofetăra din avion, de care își aduc aminte la vreo 40 de ani de la dispariție

Au trecut vreo 40 de ani, dar mulți încă își aduc aminte de acel avion din IOR.

„În vremurile acelea era ceva senzațional să mănânci acolo la cofetarie! Poate mai face Tarom o faptă bună și mai bucură și copiii de astăzi să beneficieze de așa o experiență, pentru că și-asa la ce prețuri au la bilete, mulți copii nu vor avea ocazia sa zboare cu compania lor!”, a povestit o persoană din București după ce a văzut fotografia de mai sus.

„În anii 60 pe locul actualului parc inițial numit IOR fiind în vecinătatea întreprinderii IOR era o fabrică de cărămida și câteva mici bălți cu maluri argiloase, în rest porumb.Ulterior a început să prindă contur parcul la care au contribuit în mare măsura elevii și tinerii din școala și uzina IOR. Tinerii UTC-iști.Avionul a fost amplasat aproximativ pe locul fântânii de la intrarea principal[, în spatele statuii lui ALEXANDRU IOAN CUZA, cel care dă numele actual al parcului”, a povestit altcineva.

Vedeți postarea cu avionul-cofetărie aici.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button