DE GUSTATTIMP LIBER

Într-o zi cu mult soare în București, ce poate fi mai perfect decât mai mult ca perfectul? Ați ghicit, parfaitul, un faimos desert înghețat!

În franceză, cuvântul „parfait” înseamnă Perfect și e mai mult decât o înghețată, pentru că nu este o înghețată. Este un desert înghețat inventat de franțuji pe la 1900 vara, și preluat repede, repede de cofetării de la Casa Capșa, în perioada în care București se mai numea și Micul Paris. Pe atunci, să oferi musafirului o felie de parfait însemna că ești un om educat la Paris, un om obișnuit cu finețurile bucătăriei franceze, un bucureștean care nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase.

Și tot în interbelic, noi, românii am început să-i spunem parfait-ului așa cum numai noi știm, după ureche „parfeu” sau „parfoa” ceea ce este total greșit. În română, forma acceptată este „parfe”. Dacă vă iese vreodată-n cale așa ceva, va dregeți glasul, și după aperitivele cu ouă umplute, după pește, salată de boeuf, sarmale, etcetera, etcetera, cereți așa: „Dar, la locanta dumneavoastră atât de onorabilă, nu aveți cumva parfe? Că parcă tare aș mai gusta puțin parfe”. Și, poate că va da! Perfect, ne-am înțeles.

Pentru un „Parfait” perfect: ouă, smântână sau frișcă și puțin zahăr

Numai cofetării frantuji știu să-l facă la marea artă, ei sunt cei care au descoperit combinația ingredientelor care trebuie să fie exactă și precisă. Atenție, cine greșește rețeta de parfe, nu va atinge Perfecțiunea, în veci. Se face din ouă, smântână sau frișcă și puțin zahăr. Pare simplu, dar nu este, deoarece caracteristica lui principală este performanța de a potrivi smântânirea, textura, cristalizarea. Ai tăiat parfe-ul, adio, nu vei atinge în veci Perfecțiunea. Am putea să-i mai spunem și sorbet de cremă semi-rece, dar nu este sorbet. Dacă ar fi sorbet, nu ar mai fi parfe.

Cu spiritul lor excesiv de competitiv, americanii au ciordit ideea de parfait de la frantuji și au inventat „Perfectul” made în USA. Îl servesc în pahare alungite și totul constă într-o combinație de înghețată și fructe, aranjate în formă de straturi vizibile. În fine, dacă americanii cred că au atins Perfecțiunea, foarte bine, așa să fie, cât timp nu îi dau Perfectului puțină aromă fusion de KFC sau de Mcdonalds. Și totuși, dacă vreți să faceți acasă puțin parfe, acum pe bune, încercați după rețete franțuzești originale, chiar dacă veți greși. Încercați și veți reuși. Pentru că nimeni nu este parfait și nu suntem toți pământ de parfeu.

PS Am scris toate acestea pentru că azi, 25 noiembrie, este ziua Lui, a perfectului Parfe. La mulți ani!


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button