Întoarcerea bucureșteanului la argument: ștevia. Și complotul usturoiului

04 apr. 2022
883 Afișari
Întoarcerea bucureșteanului la argument: ștevia. Și complotul usturoiului
Întoarcerea românului la argument: ștevia. Complotul usturoiului

E primăvară, soarele te scoate afară. E război, incertitudinea te face cumpătat

Pendulezi între a fugi de răspunsuri prea complicate și nevoia acută de a știi pe ce lumea ești. Ia-o spre piață. Obor, Râmnicu Sărat, Rahova, Matache, Gorjului, Sudului și nimic, dar nimic nu va concura cu acele culori vii ale pieței. Pierde-te printre ceapă, usturoi, lobodă, ca printr-o piață plină de marijuană, de cannabis. E o adevărată bucurie, o decădere din rangurile tale îmbufnate. Bucură-te de culoare, de mirosurile de putreziciune și apă proaspătă. Te vor lovi prețurile, da, dar ia puțin din toate, nu fii lacom și zmeu. Ia din toate câte puțin. Ia urzica la 5 lei punga. Acasă vei lua o mână de orez și, gata, bucuria. Ia o ștevie la cinci lei, cu un ochi, iată, înduri înc-o zi.

Ce să mai zic de lobodă, cu un morcov și-o țelină, umpli cratița de puțină culoare

Nu te băga pe nu știu ce plante aromatice ori miraculoase. Rămâi aici, la lucrurile cunoscute. Niciuna din buruienile astea nu mușcă, nu sunt simandicoase. Nu te duce să vânezi cartoful nou. Nu. Nu e încă bun și e scump ca dracu. Rămâi la ceapă și usturoi și fă un stufat cu o țâră de ulei de măsline. Oho, dacă ai și o mână de măsline, bine ar fi. Ia o pâine și pune-o cu o felie de caș și urdă și trec zilele astea rele și nenumărate. N-ai de ce să te arunci la slăninuri, la steakuri grele de vițel îmbătat în gheață de zeci de ani. Caută spanacul, urzica. Caută simplitatea.

Aruncă ș-o mămăligă, dacă vrei

Verdele pe creier, prânzul de buruieni fac ființa ușoară, bagă soarele în ființă. Mergi pe stradă și stai ca boul în fața florilor. E Bucureștiul plin de magnolii. Stai ca boul și vezi magnolia, și dudul de-i înflorit. Stai ca boul. Că ai natura ta care uite a trăit să vadă atâta natură în jur fără să ridice un deșt. Ai apărat tu vreun copac de pe stradă? Nu. Bucură-te de ceeea ce a ajuns la tine. Bucură-te de ștevie. Nu e metafizică. E natură.

Ca natura ta umană, dar spontană și mai inconștientă și inocentă și bună.

Nota B365.ro: Cu Eugen prin alte locuri din București, tot pe aici:

Cookies