Oameni de treabă / Men of Deeds a primit 10 nominalizări la premiile Gopo. Sunt nominalizări pentru:
Filmul va fi disponibil din 25 aprilie pe Netflix. Interviu cu Iulian Postelnicu, nominalizat la Premiile Gopo, la categoria “Cel mai bun actor în rol principal”.
Iulian Postelnicu a obținut două premii speciale la Cottbus Film Festival (Germania) și Namur International Film Festival (Belgia), precum și o nominalizare la Premiile Gopo, la categoria Cel mai bun actor în rol principal.
Recent, compania Dekanalog a achiziționat drepturile de distribuție ale filmului pentru SUA, unde Oameni de treabă/ Men of Deeds va fi lansat în cursul acestui an.
Cu un circuit festivalier impresionant, 10 nominalizări la Premiile Gopo și o temă care a generat discuții atât în rândul criticilor de film, cât și al publicului, Oameni de treabă/ Men of Deeds, cel mai nou film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc, va fi disponibil din 25 aprilie pe Netflix.
Comedia neagră îl are ca protagonist pe Iulian Postelnicu în rolul lui Ilie, un fost polițist de oraș, acum la datorie într-un sat de graniță din nordul României. El speră să-și găsească liniștea și rostul, visând să aibă o livadă proprie, și își umple timpul gestionând conflicte minore la barul local, ignorând în mare parte faptele îndoielnice ale primarului, precum și alte lucruri dubioase ce se întâmplă în sat. Însă, atunci când o crimă tulbură mersul lucrurilor, Ilie încearcă să devină ce nu a fost niciodată: justițiarul care arestează toți vinovații.
Oameni de treabă/ Men of Deeds a atras atenția presei de specialitate încă de la premiera internațională, care a avut loc în cadrul festivalului de la Sarajevo în 2022, fiind comparat de publicația britanică Screen International cu un western de frații Coen sau Tarantino, în timp ce Variety l-a descris pe Ilie „un om ridicol de înnodat într-o cultură a corupției încât este greu de spus unde încep și unde se termină propriile impulsuri și principii”, iar Cineuropa a lăudat interpretarea remarcabilă a actorului principal, Iulian Postelnicu – „strălucește cu adevărat, construind de la zero (cu un nou accent, postură și o gamă impresionantă de grimase) un personaj pe care publicul nu va ști niciodată dacă ar trebui să-l compătimească sau să-l urască.”
B365.ro: Felicitări pentru premiile castigate în festivaluri și pentru încă o nominalizare la premiile Gopo pentru “Cel mai bun actor în rol principal” din “Oameni de treabă”, după premiul primit în 2020 pentru rolul din „Arest”. Ce înseamnă această nominalizare pentru tine?
Iulian Postelnicu: “Mulțumesc frumos. Nominalizarea este o confirmare din partea unui juriu care te selectează și mai departe ești sau nu votat de breaslă. Mă bucură, mă flatează și este onorant oricum”.
B365.ro: Ce te-a atras la scenariul filmului “Oameni de treabă”?
Iulian Postelnicu: “Faptul că atunci când l-am citit am trecut prin mai multe emoții, că lucrurile au fost amestecate în ce privește reacțiile mele, că se termină așa cum se termină și nu e cu final pozitiv, diversitatea de culori cu care e desenat Ilie și că aveam să lucrez cu Paul Negoescu și Ana Drăghici. Nu o lungesc, mi-am dorit să fac parte din acest proiect încă de la început”.
Iulian Postelnicu: “Sunt mulțumit de cum am lucrat, de ce a ieșit și de faptul că munca mea a fost apreciată, sunt mulțumit că mi-am făcut prieteni noi și am reîntâlnit prieteni vechi. Au fost niște luni foarte plăcute. Să intru în mintea lui Ilie n-a fost nici mai greu nici mai ușor decât în alte cazuri. Până la urmă, încerci să înțelegi un om și o faci pas cu pas. Dacă îți dai și ți se dă suficient timp și dacă ai intenția asta, până la urmă reușești. Aspectele la care m-am gândit și la care am lucrat cel mai mult țin chiar de acest lucru, de înțelegerea persoanei pe care am povestit-o”.
B365.ro: Cum este omul Ilie? E ceva ce nu-ți place la el? De ce?
Iulian Postelnicu: “E un om cu care nu aș vrea să am de-a face, nu e un om de care să-mi placă. E un om de care și cu care am râs, un om de care mi-a fost milă și ale cărui fapte și comportamente m-au revoltat. Nu e genul de om în mâinile căruia mi-aș pune viața, n-aș avea încredere în el nici pentru viața unui câine, dacă aș avea câine. E un ins amestecat, ca toți oamenii, dar nu e un om cu adevărat de treabă, un om pe care să te bazezi”.
B365.ro: Cu ce gânduri ai terminat actoria la 22 de ani? Ce înseamnă pentru tine succesul și cum s-a construit el?
Iulian Postelnicu: “Am terminat facultatea cu multe iluzii și timpul mi-a dovedit că mult din ceea ce credeam eu la 22 de ani nu are legătură cu realitatea. Succesul înseamnă o apreciere care vine atât din partea unui public larg, cât și din partea unui public de breaslă sau a criticilor, după cum înseamnă și a-ți face profesia cu plăcere, că altfel e masochism, n-ar trebui să treacă nimeni prin asta, să facă ceva ce nu-i face plăcere, deși din păcate se întâmplă. În cazul meu, nu e vorba de succes. Încă. Au fost un număr de roluri, nu cred că acopăr o mână cu ele. Ca actor, cred că e important să faci cu plăcere ce faci, cu pasiune, să fii relaxat, curios, să încerci, să lucrezi cu oamenii pe care îi admiri, să știi ce roluri să alegi și ce să refuzi”.
B365.ro: Tu și scrii scenarii de comedie. Ce te atrage la comedie, ce te inspiră și ce te motivează să scrii comedie?
Iulian Postelnicu; “Comedia e râs, e plăcere, cum să nu atragă? E absurd să nu-ți placă. Îmi place când reușesc să-i fac pe alții să râdă, satisfacția e imensă și, pe lângă asta, mai e un motiv „alimentar”: se vinde destul de bine. Despre elementele unei comedii bune o să scriu o carte, nu dau nimic din ea acum. Nu mi se pare că e mai greu sau mai ușor să produci umor în România decât în altă parte. Când vezi limpede bazaconiile spuse sau crezute de alții, drumul spre umor e mai ușor”.
B365.ro: Care este comedia care îți place cel mai mult, în special pentru scenariu (film sau serial)?
Iulian Postelnicu: “Sunt două seriale pe care le-aș alege aici, Blackadder (creat de Richard Curtis, cu Rowan Atkinson în rolul principal) și Curb Your Enthusiasm (creat de Larry David)”.
B365.ro: Care ar fi cele mai importante motive pentru care merită să vedem „Oameni de treaba” pe Netflix?
Iulian Postelnicu: “Pentru că sunt convins că o să vă facă plăcere și e o poveste suficient de scurtă să nu plictisească. Mie îmi place, eu l-aș vedea, mai departe nu pot decât să vă invit să-i dați o șansă”.
B365.ro: Unde o să te mai vedem curand, la ce alte proiecte lucrezi?
Iulian Postelnicu: “Într-un nou serial HBO Max, Spy/ Master, apoi, în toamnă cred, în noul film al lui Tudor Giurgiu, Libertate, în noul film al lui Bogdan Mureșanu, Ieșire de urgență, și în cel mai recent film al lui Stere Gulea, Moromeții 3. Altfel, mă prefac că scriu”.
Oameni de treabă/ Men of Deeds a fost selectat în peste 25 de festivaluri internaționale, printre cele mai recente festivaluri la care și-a anunțat prezența aflându-se Sofia Film Festival (Bulgaria), Making Waves New Romanian Cinema Festival in NYC (SUA), Barcelona Auteur Film Festival (Spania), Istanbul Film Festival (Turcia), Kinest Fest (Italia), SeeFest (Los Angeles, SUA) sau Beijing Film Festival (China).
Alături de Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc îi veți regăsi în distribuție pe actorii Oana Tudor, Daniel Busuioc, Anne Marie Chertic, Radu Ghilaș, Cezar Amitroaei, Lenuș Teodora Moraru, Alexandra Vicol, Ioan Crețescu, Petruț Butuman, Marius Rusu, Bogdan Horga, Gheorghe Frunză, Irina Mititelu, Andrei Stehan, Vitalie Bichir, Cătălin Mîndru și Delia Lupașcu.
Oameni de treabă este produs de Papillon Film și Tangaj Production (România) în co-producție cu Screening Emotions (Bulgaria) și Avanpost Production (România), fiind distribuit în România de Bold Film Studio.