ȘTIRI

Am fost la interviu de angajare la videochat. Ce sfaturi am primit, pentru a atrage clienții

Câștiguri rapide și uriașe, un loc de muncă legal și foarte puține cerințe la angajare: asta promit studiourile de videochat din România și multe femei hotărăsc că această meserie este cea pe care trebuie să o facă pentru a se putea întreține singure.
 
Am mers incognito la două studiouri de videochat din București, pentru a afla care este adevărul din spatele acestei meserii care atrage din ce în ce mai multe românce. Pentru ambele studiouri, cerințele erau simple: să ai 18 ani și să știi engleză, la nivel conversațional. 
 
Standardul Studio este situat într-o clădire care se întinde pe trei etaje, pe strada Radu Vodă. Persoana care mi-a luat interviul a spus că 100 de fete lucrează la studio.
 
Am intrat la recepție (da, există și recepție, și o secretară), iar secretara m-a pus să completez o cerere. În timp ce completam cererea, o femeie din camera de lângă (după atitudine mi-am dat seama că are o funcție de conducere în cadrul studioului) a început să țipe la secretară, pentru că nu reușea să găsească un anumit document. Se simțea un miros pregnant de mâncare. Am completat cererea, am dat-o, dar mi s-a spus să mai aștept puțin, deoarece persoana care-mi va lua interviul (aceeași femeie care țipa mai înainte) este ocupată. Am așteptat 30 de minute. Mi-a spus apoi că pot merge la interviu.
 
„Îmi pare rău, dar au fost lucruri de rezolvat și se pare că nimeni nu e în stare de nimic.”, mi-a spus, vizibil iritată, Irina Popescu, general managerul studioului, așa cum s-a prezentat.
 
După ce am făcut cunoștință, Irina a început să-mi explice care va fi programul și cât de important este să mă țin de el, fiind „definitoriu pentru câștigurile viitoare”. Mi-a spus că un model de videochat trebuie să lucreze 8 ore pe zi, să-și aleagă o tură (dimineață, după-amiază sau noaptea) și să ajungă la minimum 35 de ore pe săptămână (full time) sau 30 de ore pe săptămână (part time). În cazul în care nu se fac cele 30 de ore, există penalizări de 10% din suma câștigată.
 
„Seriozitatea și constanța este foarte importantă. Duminica se fac cei mai mulți bani, așa că te sfătuim să vii și duminica”, precizează Irina.
 
Managerul a mai precizat că trebuie să știi engleza, la nivel mediu, pentru a putea face bani în videochat. „Nu trebuie să vorbești chestii filosofice, dar nici să nu-ți închipui că totul se rezumă la dezbracă-te, întoarce-te”, a subliniat ea.
 
Apoi a explicat cum trebuie să se „vândă” o fata pentru a atrage clienți și care sunt preferințele clienților. „Cum se prezintă modelele contează cel mai mult. Oamenii care se înscriu pe acest site sunt genul de oameni care doresc comunicare, nu doar sex. Vor o relație completă, așa cum au în viața de zi cu zi. Vor  o fată de care să fie atrași fizic, cu care să aibă lucruri în comun, să râdă, să glumească, să mănânce, să facă sex. Dacă vă veți axa numai pe partea erotică, membrii nu au de ce să stea mai mult de două minute, trei minute. Și-au făcut treaba, au plecat, de multe ori nici nu mai revin, pentru că azi e una frumoasă, mâine e alta și tot așa.”, spune Irina.
 
Pentru a mă convinge în continuare că, de fapt, clienții nu vor doar să vadă modele dezbrăcate, ci vor să-și facă și prietene, Irina a spus că membrii fideli pot petrece și două-trei ore pentru a se confesa. „Se simt înțeleși, ascultați, nu sunt judecați, iar în momentul în care au ieșit de pe site, nu-i sună nimeni să-l întrebe unde sunt și ce fac. Oricum, ei cheltuie bani cu orice femeie cu care au o relație, mai ales în America. În America nicio femeie nu plătește nimic niciodată, să ne înțelegem.”, spune managerul cu un ton atotștiutor. A completat spunând că femeile care „se axează pe vulgaritate atrag scursura site-ului”. 
 
Un alt sfat pe care îl dă modelelor este „să vorbească liber, nu să tasteze, pentru că astfel se vor apropia de clienți. În plus, puteți vorbi și când dansați, când faceți streaptease”, completează.
 
Mi-a explicat și că modelul de videochat este văzut permanent de clienți, fără ca aceștia să trebuiască să plătească. „Doar show-ul erotic, în discuțiile private, este plătit. Este important ce faceți în partea free a site-ului. Mulți membri vin, studiază modelul, apoi aleg să intre în privat. Discutați cu toți odată, nu vă axați doar pe unul, trebuie să atrageți cât mai mulți. Sunt și membri care au stat trei luni de zile la discuții cu modele, până să intre în privat. În partea gratis, nu aveți voie să arătați ceva explicit.”, continuă suita de sfaturi.
 
Fetele care fac videochat sunt monitorizate constant, chiar și în sesiunile private. „Echipa de management este interesată de felul în care-ți regizezi tu show-ul. Oricum, trebuie să fii dispusă la nuditate completă. Există o persoană, o femeie, care o să te vadă constant, pentru a te ajuta cu sfaturi de cum să-ți îmbunătățești stilul.”, spune managerul.
 
Un „striptease mic”, în topul preferințelor bărbaților
 
Când vine vorba de preferințele clienților, Irina precizează că „sunt idei câte minți sunt”. Îmi spune, totuși, care sunt dorințele… de top. „Majoritatea membrilor vor să vadă un streaptease mic, nici prea rapid, nici prea lent. Dacă-i prea lent are impresia că trageți de timp. Fetișuri pentru picioare iar sunt foarte importante. Sunt modele care stau în privat să-și arate picioarele și câteva ore. Jocul de rol funcționează: sunt secretara, profesoara, eleva. Am modele care nu folosesc jucării, totul depinde de atitudine. Dacă pari inocentă, naivă, poți face asta. Totul trebuie să fie din peisaj. Imaginea trebuie să fie din peisaj. Îmbrăcați-vă normal. Nu să stați în sesiunile gratuite în sutien, cu ciorapi cu găuri. Nu pene, gene false. Și îmbrăcați-vă colorat. Bărbații sunt atrași de culori. Hainele trebuie să fie ca cele ale unei femei normale. Membrii intră pe aceste site-uri pentru că le sunt stârnite fantezii din viața de zi cu zi, dar nu le pot aborda. Aici recreăm situații din viața reală. Sunt modele care-și aduc uleiuri, creme, frișcă, lumânări„, spune femeia. În topul accesoriilor preferate de bărbații care apelează la astfel de sesiuni de videochat sunt pantofii cu toc și ciorapii cu bandă adezivă, dar sunt și membri care au atracție pentru materiale, mai spune Irina. „E bine dacă un membru vă roagă să vă aduceți ceva din satin, aduceți-vă. Respectați-le dorințele și vor reveni. Păreți că sunteți acolo pentru că vă face plăcere să comunicați, să vă explorați sexualitatea. Cu cât veți cere mai puțin, veți primi mai mult. Dacă păreți materialistă, nu veți primi nimic, ca în viața reală. Bărbații vor să creadă că femeile nu stau cu ei doar pentru bani”, spune Irina, cu aceeași atitudine atotștiutoare. Tu câți ani ai? 23? Te trec cu 19, că tot ce e apropiat de minoră atrage mai mult. – mai spune managerul, care mă sfătuiește să mizez pe cartea inocenței.

Când am întrebat de plată, Irina a ținut să sublinieze că totul se face „legal, transparent”. Însă un model care lucrează la Standard Studio nu semnează absolut niciun contract. „Noi avem parteneriat cu Streamate. Și voi veți semna un acord cu ei, un fel de sunt de acord cu termenii și condițiile, dar nu este un contract. Ei vă vor plăti pe voi direct, pe un card Payoneer”, precizează managerul. I-am spus că asta înseamnă că modele trebuie să plătească impozitele aferente. „Da, trebuie să-ți declari venituri și să plătești aceste taxe. Eu sunt aici pentru a-ți spune ce trebuie să faci, decizia însă aparține fiecărui model în parte”, completează Irina.

Reprezentanții Poliției Capitalei au explicat că acest mod de plată nu este unul corect, pentru că modelele ar trebui să aibă o relație contractuală cu angajatorul, dar nu pot să facă nimic din punct de vedere legal împotriva studioului. Aceștia sunt conștienți că prin această metodă este foarte ușor să se facă evaziune fiscală, pentru că majoritatea femeilor care activează în acest domeniu nu-și plătesc taxele.
 
Managerul Standard Studio mi-a explicat și cum se împart banii. Un client plătește de la 2.29 dolari pentru o sesiune privată la care participă mai mulți membri și 3.79 de dolari pentru o sesiune privată exclusivă pentru un minut de videochat în privat. Suma poate crește în funcție de notorietatea și performanțele modelului, pentru că „dacă o fată este plăcută de clienți, nu se mai uită la 50 de cenți în plus, să dau un exemplu”. Din acești bani, 70% se duc către Streamate. Mai rămân 30%, dintre care 60% se duc la modelul videochat și 40% la studio. Comisionul poate crește, tot în funcție de performanțele modelului. Așadar, pentru o sesiune privată la care participă mai mulți membri un model ia aproximativ 42 de cenți pe minut și 25 de dolari pe oră (98.4 lei pe oră) și pentru o sesiune privată exclusivă ia 68 pe minut și 40.93 de dolari pe oră (161 de lei).  Așadar, dacă un model lucrează numărul maxim de ore la Standard Studio – 35 de ore- și în această perioadă stă non-stop în sesiuni private exclusive cu clienții ajunge la maximum 1432 de dolari pe lună. 
 
„Sexul, alcoolul și drogurile vând cel mai bine”
 
Irina spune că sunt și modele care câștigă 12.000 de dolari pe lună din videochat, la Standard Studio, dar sunt și modele care se chinuie să facă 100 de dolari. „Depinde de fiecare. Unele pot mai multe, altele mai puțin. Persoanele care nu știu engleză, femeile foarte vulgare sau cele în vârstă fac cei mai puțini bani. Au fost și fete cu care am întrerupt colaborarea, pentru că nu câștigau nici măcar cât să acoperim curentul folosit”, preciează managerul studioului de videochat. 
 
La alt studio de videochat la care am mers incognito, discuția a durat mult mai puțin. Persoana care m-a intervievat m-a întrebat de ce am ales acest job, dar răspunsul „pentru a face bani ușor n-a mulțumit-o”. „Nu e chiar ușor acest job. Se câștigă bani, dar trebuie să muncești pentru asta.”

Legat de partea financiară și legală, aceasta mi-a spus că Studio 20 face contract de cesiune a drepturilor de autor. „În fiecare perioadă se face un act adițional, se menționează sumele pe care le-ai încasat de la site-urile cu care colaborezi, se calculează în lei la cursul din ziua respectivă, se opresc taxele, impozitele și se virează în cont sume de bani”, a completat.
 
La Studio 20 comisionul este 50% pentru modelul de videochat, 50% pentru studio, dar femeia care m-a intervievat nu mi-a spus nimic de banii care ar fi opriți de site-urile de videochat. 
 
„Am avut fete care au câștigat din prima 1000 de dolari, fete care au câștigat 300-500. Modelele de top câștigă 10.000 de dolari. Faptul că n-ai experiență nu este un dezavantaj. Este mai greu să lucrezi cu un model care a avut ceva în spate chiar și câteva luni de videochat din cauza că este obișnuită pe un anumit stil. Este bine să iei de la început fără niciun istoric. Ai posibilitatea să-ți oferim noi training. Se oferă training gratuit la noi și suport tehnic în permanență.”, a spus reprezentanta studioului.
 
Spre deosebire de celălalt studio, la acesta exista și varianta non-adult. Mai exact, femei care nu se dezbracă. „Numai că se câștigă mai puțin.”, a mai precizat persoana care se ocupă de interviuri. Înainte să plec, pentru a mă convinge să-i contactez din nou, a ținut să-mi precizeze că „Sexul, alcoolul și drogurile vând cel mai bine. Domeniul videochatului nu va intra niciodată în criză. Toți bărbații accesează un site, la un moment dat, e inevitabil”.
 

Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button