Interviu cu Contele Dracula, un bucureștean extraordinar pe care sigur îl cunoști: Vlad Păunescu, pionierul filmelor cu vampiri

15 oct. 2022
138 Afișari
Interviu cu Contele Dracula, un bucureștean extraordinar pe care sigur îl cunoști: Vlad Păunescu, pionierul filmelor cu vampiri
Interviu cu Contele Dracula. Vlad Păunescu, pionierul filmelor cu vampiri produse în România, va fi ridicat astăzi la rangul de Conte

Astăzi, 15 octombrie 2022, are loc Gala de decernare a Premiilor Dracula Film Festival, la Cinema Astra din Brașov. Pe scena premianților este așteptat și Vlad Păunescu, unul dintre cei mai importanți și mai faimoși producători de film din Europa. Pionierul filmelor cu vampiri produse în România va primi Trofeul onorific Contele Dracula. Festivalul se întâmplă până mâine, 16 octombrie, așa că mai aveți timp să mergeți să trăiți magia filmelor fantasy sau să vă distrați cu producții horror de cea mai bună calitate. Mai jos, interviu cu Contele Dracula, reputatul producător, regizor și director de imagine, Vlad Păunescu.

vlad, paunescu si dan, pița
Vlad Păunescu si regizorul Dan Pița. Foto credit Studiourile Buftea.

Vlad Păunescu, producătorul care a pus România pe harta internațională a cinematografiei

Înainte de anul 1989, Vlad Păunescu a semnat imaginea a 17 filme de referință ale cinematografiei românești, de la “Concurs”, “Faleze de nisip” și “Dreptate în lanțuri” (regia Dan Pița), la “Drumeț în calea lupilor” al regizorului Constantin Vaeni. În anii ’90, odată cu înființarea Studioului Castel Film, în calitate de Director General, producător și operator de imagine, Vlad Păunescu a deschis drumul filmelor fantasy produse în România. În anul 1991,Vlad Păunescu a început să producă Subspecies, celebra franciză fantasy-horror cu vampiri creată de regizorul hollywoodian Charles Band. Pentru acest film, Vlad Păunescu a semnat și imaginea. Castel Film a produs zeci de filme fantasy, dintre care amintim SF-ul Oblivion, premiat cu Medalia de Aur la WorldFest Houston în anul1994, Beowulf, un fantasy cu Christopher Lambert și Rhona Mitra, Dark Prince:The True Story of Dracula, (2000) sau Dying of the Light (2014) cu Nicolas Cage în rolul principal. Despre Filmul “Scara”, regizat de Vlad Păunescu, citește aici un interviu frumos și consistent:Exclusiv | Vlad Păunescu: „Scara” e o invitație la Speranță, la a te îndrepta spre dorința de a câștiga ceva din viața asta și de a te bucura de ea

vlad, paunescu, tinar
Vlad Paunescu in anii ’80. Foto credit Studiourile Buftea.
Subspecies, Director de Imagine, Vlad Păunescu.

Îi mulțumesc soției mele că am devenit operator de imagine al filmelor cu vampiri”

B365.ro: Domnule Vlad Păunescu, cum ați devenit Contele Dracula? Stiți că veți primi un premiu onorific la Festivalul de la Brașov?

Vlad Păunescu, producător: “Este o noutate ceea ce îmi spuneți. Mi-ați dat o veste pe care nu am primit-o din altă parte și mă bucură, nu știam că voi deveni Contele Dracula. Au trecut 30 de ani de când am făcut primele filme cu vampiri și, de fapt, acesta a fost debutul în producția de film străin. A fost un debut pe care nici măcar nu mi l-am propus la vremea respectivă. Propunerea a venit din partea unor americani, care lucraseră mult în Iugoslavia. Au venit în România să caute pe cineva care să realizeze costume pentru filmele lor. Era o companie mică pe atunci, care se numea Full Moon Features. Soția mea, Oana Păunescu, a fost cooptată pentru realizarea costumelor și la întrebarea dacă știe un operator de imagine care să se implice în filmele lor, ea m-a propus pe mine. Așa că îi mulțumesc soției mele că am devenit operator de imagine pentru filme cu vampiri”.

„Era un challenge pentru mine, dar cred că am făcut față cu brio, ca dovadă că, în final, am montat șase producții pentru Full Moon, care mi-au adus satisfacție”.

A fost o joacă, pentru că în calitate de operator al filmelor cu vampiri poți să faci toate năzdrăvăniile posibile”

B365.ro: Cum a fost experiența de operator pentru filmele cu vampiri?

Vlad Păunescu, producător: “Mi-a fost teamă, nu vă ascund. Am lucrat pentru o companie americană care distribuia filme mai mult în Occident, decât la noi. Era un challenge pentru mine, dar cred că am făcut față cu brio, ca dovadă că, în final, am montat șase producții pentru Full Moon, care mi-au adus satisfacție, cu atât mai mult cu cât au reprezentat începutul Studioului Castel Film și lansarea României în producția de film american, hollywoodian. Am făcut un pionierat în povestea filmelor cu vampiri în România, apoi un pionierat în industria profesionistă de film din România. A fost o joacă, pentru că în calitate de operator poți să faci toate năzdrăvăniile posibile, fără să ții prea mult cont de rigorile pe care le impune filmul clasic. Dar am primit o notă bună din partea americanilor, arătând că școala noastră de operatorie, atunci ca și acum, are o valoare deosebită”.

dracula
La mulți ani, Dracula Film Festival. Bucureștenii sunt așteptați la Brașov pentru cele mai premiate producții horror
Filmele cu vampiri de acum 30 de ani aveau o plastică mult mai sugestivă”

B365.ro: Când vă uitați la filmele cu vampiri de acum 30 de ani și la cele de astăzi astăzi, ce diferență remarcați?

Vlad Păunescu, producător: “Frumoasă întrebare. Nu cred că există o diferența, chiar nu există nicio diferență între ceea ce se făcea acum 30 de ani și ce se face acum. Ba mai mult, cred că noutatea filmelor din acele timpuri era specială, erau mult mai sugestive plastic”.

B365.ro: Care este filmul dvs preferat dintre toate producțiile care gravitează în jurul industriei Dracula?

Vlad Păunescu, producător: “Dintre filmele la care am lucrat eu ar fi Bloodstone: Subspecies, iar dintre filmele făcute de americani, sigur că sunt o mulțime. Nu cred că există un film care să mă fi captivat în mod special. Filmele cu vampiri înseamnă o mică latură a filmului de ficțiune, care atrage un public special. Însă, filmele de groază nu mă pasionează în mod aparte pentru că m-ar ține toată noaptea și am și alte lucruri de făcut”.

Dracula ar trebui speculat mai mult; nu este doar un personaj, ci poate deveni un brand pentru țara noastră”

B365.ro: Legenda, mitul, industria “Dracula” poate să reprezinte România?

Vlad Păunescu, producător: “Pornind de la nuvela lui Bram Stoker, care a produs o ușoară revoluție în peisajul scenaristicii de film, cred că Dracula (care este al nostru, al României), ar trebui speculat mai mult. Lumea a fost și este interesată de Dracula și sunt o mulțime de turiști care ne vizitează țara și pentru el. Noi ar trebui să profităm de pe urmă oricărui fapt sau film de calitate pe care România îl poate oferi. Dracula este nu doar un personaj, ci poate deveni un brand pentru țara noastră”.

Foto credit IMDB, Dracula.

B365.ro: “Capra cu trei iezi”, adaptare după povestea lui Ion Creangă, este primul horror românesc, iar la Festivalul Dracula biletele sunt sold-out. Cum vi se pare ideea?

Vlad Păunescu, producător: “Excelentă. Basmele românești sunt superbe. Cred că multe filme artistice pentru copii, și nu numai pentru copii, ar putea fi inspirate sau promovate din poveștile, basmele românești”.

Calitatea promovează un film, o operă artistică și nimic altceva”

B365.ro: Dar “Capra cu trei iezi” este de groază și nu este recomandat minorilor.

Vlad Păunescu, producător: “E un film, doamnă, este un film. Nu cred că este unul de care să ne îngrozim, dacă este de calitate. De fapt, calitatea și numai calitatea promovează o operă artistică și nimic altceva”.

Unde ești tu, Țepeș Doamne? Descoperirea care tulbura Bucureștiul: la Snagov, în
Contele Dracula, Bela Lugosi, „Dracula”, 1931. Foto credit IMDB.
Dincolo de talentul și de reputația domniei sale, Vlad Păunescu ramâne un pionier al producțiilor fantasy realizate în România”

Despre cum și de ce a devenit domnul Vlad Păunescu Contele Dracula am vorbit și cu dl. Ioan Big, Directorul Festivalului Dracula.

B365.ro: Cum a ajuns să fie domnul Vlad Păunescu Contele Dracula și de ce?

Ioan Big, Directorul Festivalului Dracula: “Noi acordăm în fiecare an acest titlu onorofic, ca un omagiu pentru celebrarea contribuției la realizarea filmelor fantastice. Pe parcursul celor zece ani de Festival Dracula am premiat regizori, actori sau specialiști în efecte speciale. Acordarea unui titlu onorific este o tradiție a Festivalului. Au primit acest premiu regizorii Lamberto Bava și Ruggero Deodato, actrița Debbie Rochon, maestrul efectelor speciale Sergio Stivaletti și actorul Armand Assante. Cea mai importantă personalitate a cinematografiei românești care merită acest titlu onorific este domnul Vlad Păunescu. A făcut 17 filme pe care le-a semnat ca director de imagine și a produs peste 350 de filme în studiourile Castel Film. Castel Film este la ceas aniversar, pentru că se împlinesc 30 de ani de la înființare. Cea mai mare parte a acestor filme sunt co-producții internaționale, care aparțin genului fantastic, indiferent că vorbim de horror, fantasy, science fiction, thriller, actioner, noir, șamd. Vlad Păunescu este o personalitate care, dincolo de talentul și de reputația sa, rămâne pionierul producțiilor fantasy filmate în România”.

nosferatu
Nosferatu, capodoperă a filmelor de gen din anul 1922, semnată de F. W. Murnau. Ioan Big, Directorul Festival
Nosferatu”, capodopera lui W. Murnau, celebrat printr-un concert-eveniment cu sistem de sunet quadrafonic

După Gala Festivalului Dracula, seara continuă cu un concert-eveniment special. Șase muzicieni spanioli, 15 instrumente și un sistem de sunet quadrafonic vor nuanța live, printr-o inedită dimensiune audio adăugată, percepția spectatorilor asupra capodoperei (din anul 1922), semnată de F. W. Murnau, Nosferatu”.

Ioan Big, Directorul Festivalului Dracula: ”O mare noutate va fi acest concert, care va fi ținut cu ocazia centeneraului nostru, zece ani de festival Dracula. Va fi susținut de un grup de muzicieni spanioli, într-un sistem de sunet quadrafonic. Ce înseamnă acest sistem? Practic, este un stereo upgradat, prin care cele 15 instrumentele live sunt trecute printr-un software și redate în boxe, astfel încât să dea senzația de spațialitate asociată imaginilor capodoperei lui W. Murnau, Nosferatu”.

Grăbiți-vă, mai este o zi de show fantastic, la Brașov. Programul și descrierea evenimentelor Dracula Film Festival sunt disponibile pe site-ul oficial: www.draculafilm.ro.

 

Cookies