ȘTIRI

Trupa Bere Gratis, după 15 ani: Suntem nişte adolescenţi cu capul în nori, dar picioarele pe pământ

De v-ar fi spus cineva/ Că se poate întâmpla să ajungeţi la 15 ani de existenţă, aţi fi crezut?

Mai greu, dar undeva acolo, intr-un colt, am sperat mereu ca fiecare pas facut inseamna o piatra dintr-un drum cat mai lung. 

Cât de mult s-a schimbat Bere(a) gratis in 15 ani de existenţă?

Bere(a) gratis a ajuns sa fie de vanzare. Am invatat lucruri noi, am trecut prin diferite situatii, ne-am confruntat cu diverse probleme in toti acesti 15 ani, dar am pastrat ceva din inocenta inceputului de drum. Am mai spus asta, uneori ne consideram niste adolescenti cu capul in nori, dar cu picioarele pe pamant. Din punct de vedere muzical, stilul (pop-rock) abordat inca de la inceput ne-a permis incursiuni in zone  stilistice diferite. Nu ne-a fost teama niciodata de schimbare, de a incerca ceva nou, pentru ca ne place sa experimentam. Parafrazand un cantec Peter Gabriel, muzica este un joc fara frontiere, iar noi, in  sala de repetitii, suntem la locul de joaca preferat. 

Spuneaţi că numele formaţiei a fost ales, la început, cu speranţa că mulţi oameni vor veni la concerte văzând pe afiş (că se va da) bere gratis. A funcţionat strategia?

La inceput, unii chiar au crezut ca se da bere gratis, mai ales daca era vorba de un concert de club. Pur si simplu, mergeau la bar si intrebau: Cum se procedeaza, se da un cupon? E o cantitate limita? Barmanul arata spre scena si oamenii zambeau, era un nume de trupa cu carlig, cum se spune.

Cat timp a funcţionat? Au fost şi spectatori nemulţumiţi că nu şi-au primit berea?

Probabil ca au fost si cativa dezamagiti, dar credem ca le-a trecut repede. Dupa primele hit-uri (Ce misto si Ultrafete), oamenii au priceput ca e vorba de o trupa. Prin urmare, aceasta confuzie e legata, in mare parte, de perioada de inceput a trupei. 

Concertul aniversar e pe 1 aprilie. O să „păcăliţi” publicul în vreun fel şi atunci?

Probabil vom surprinde publicul nostru cu cateva colaborari, sa le spunem, inedite. Am aranjat cateva piese, altfel decat le cantam in mod obisnuit, speram sa ne iasa, iar fanii sa guste noile variante. 

Înainte de concertul aniversar de 10 ani spuneaţi că acela va fi cel mai mare concert Bere Gratis de până atunci. Cel de marţi cum va fi?

Daca tinem cont de montare, acesta va fi cel mai mare concert organizat si produs de noi. Vor fi 15 ani de muzica intr-un spectacol care va tine aproape 150 minute. 

Multi artişti români care sunt de mult în branşă s-au aliniat modei muzicale de la un moment dat şi au scos piese care nu le erau neaparat caracteristice. Credeţi ca sacrificiul acesta e necesar?

Nu ni se pare a fi acesta un sacrificiu. Depinde foarte mult de muzica artistului respectiv. Daca acesta si-a obisnuit fanii cu un stil, o schimbare, oricare ar fi ea, ar parea nefireasca. In muzica de azi, stilurile se intrepatrund de multe ori, iar experimentele muzicale sunt un lucru obisnuit. Avem si noi cateva cantece, usor necaracteristice stilului cu care ne-am obisnuit fanii. Unele au un sound mai dur, altele sunt pop, pur si simplu. 

Aveaţi la un moment dat un id de messenger (beregratis_band) de pe care discutaţi cu fanii. Mai e activ?

Da si nu. Discutiile cu fanii le-am mutat pe facebook, pe pagina Bere Gratis Oficial. Contul exista, primim mail-uri pe adresa
beregratis_band@yahoo.com, dar pe mess intram foarte rar. 

Ce planuri aveti pe mai departe?

Lucram la un nou material de studio, pe care vrem sa-l scoatem in acest an. Avem deja cateva piese inregistrate, speram sa fie gata la toamna. 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button