Interlopul eliberat din arestul Poliţiei Capitalei, deşi era condamnat la 10 ani, prins după 6 luni

de:
16 ian. 2015
0 Afișari
Interlopul eliberat din arestul Poliţiei Capitalei, deşi era condamnat la 10 ani, prins după 6 luni

Poliţia Română arată, într-un comunicat de presă, că în municipiul Cluj-Napoca a fost pus în aplicare, vineri, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea emis pe numele unui bărbat de 37 de ani.

Surse din Poliţie au declarat, pentru Mediafax, că este vorba despre Adrian Marin Botez, care era căutat din iulie 2014, după ce subofiţeri de la arestul Poliţiei Capitalei l-au lăsat să plece, deşi primiseră o minută de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în care se arăta că Adrian Marin Botez a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare.

Potrivit surselor citate, maşina în care se afla Adrian Botez a fost blocată vineri în trafic, în municipiul Cluj-Napoca, iar din primele informaţii rezultă că acesta ar fi avut la el o armă.

Sursele citate au mai spus că Adrian Botez a locuit în Cluj-Napoca, într-o vilă închiriată prin intermediul unor persoane.

Poliţia Română a precizat, în comunicatul citat, că, în cadrul operaţiunii, au fost depistate opt persoane, despre care există suspiciunea rezonabilă că i-ar fi acordat sprijin acestuia, pentru a se sustrage de la executarea pedepsei. Cele opt persoane urmează să fie cercetate pentru favorizarea infractorului.

La acţiunea de prindere a lui Botez au participat poliţişti de la Direcţia de Investigaţii Criminale, Direcţia Operaţiuni Speciale şi luptători ai Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din Poliţia Română.

Cei trei subofiţeri de la arestul Poliţiei Capitalei care l-au lăsat liber pe Adrian Botez, după ce acesta a fost condamnat definitiv pentru că a încercat să îl omoare pe Dumitru Mironescu, sunt cercetaţi de procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 4, pentru neglijenţă în serviciu.

Cercetările au fost deschise după ce, în noaptea de 30 iunie spre 1 iulie 2014, la arestul Poliţiei Capitalei a venit o minută de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în care se arăta că Adrian Marin Botez a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare. Angajaţii de la arest ar fi interpretat în mod greşit documentul trimis de instanţă şi ar fi crezut că Botez trebuie de fapt pus în libertate, astfel că acesta a fost eliberat în acea noapte. Adrian Botez a fost dat atunci în urmărire, poliţiştii reuşind să îl prindă după mai bine de şase luni.

Eliberarea din greşeală a lui Adrian Botez a determinat luarea unor măsuri speciale de protecţie pentru şeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, Felix Bănilă, şi pentru familia acestuia. Protecţia pentru Felix Bănilă a fost luată la solicitarea acestuia, după ce prim-procurorul a primit pe adresa Parchetului o scrisoare de ameninţare din partea interlopului băcăuan, expediată din arestul Poliţiei Capitalei cu o noapte înainte ca acesta să fie eliberat din greşeală. Şeful Parchetului Bacău este cel care a desfăşurat ancheta în dosarul în care Adrian Botez, zis „Ţâţă”, a fost condamnat pentru tentativă de omor.

În urma verificărilor interne făcute de Poliţia Română, Mihai Pruteanu, care se afla atunci la conducerea Poliţiei Capitalei, a fost sancţionat cu avertisment. Ulterior, Pruteanu a fost eliberat din funcţie, la cerere, de ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

Adrian Marin Botez, zis „Ţâţă”, şi alţi şapte bărbaţi care, în 2011, au vrut să-l omoare pe Dumitru „Puiu” Mironescu au fost condamnaţi definitiv, în 30 iunie 2014, la pedepse cu executare cuprinse între nouă şi doisprezece ani de închisoare, în dosarul cunoscut ca „Bariera”.

Cookies