ȘTIRI

Noi dezvăluiri în MEGA-JAFUL TABLOURILOR din Olanda: Hoţii voiau să le vândă lui Becali

Radu Dogaru, Eugen Darie și Alexandru Bitu, cei trei hoți tulceni care au furat din Muzeul Kunsthal lucrări semnate de Picasso, Matisse, Gauguin, Meijer de Haan, Monet şi Lucian Freud, au fost trimiși în judecată de procurori sub acuzațiile de constituire de grup infracțional, aderare la grup infracțional, furt calificat, tăinuire și nerespectarea regimului munițiilor.

Unul dintre prietenii infractorilor le-a propus chiar să vândă tablourile lui Gigi Becali. „Păi și în toata România asta numai ăsta are bani? Mergem la Gigi Becali și vorbim”, i-a spus, într-o discuție pe messenger amicul Cătălin Croitoru lui Radu Dogaru, potrivit evz.ro.

Din rechizitoriul anchetei reiese că aceștia au ajuns să sustragă din întâmplare tablourile. Românii doreau să facă rost de niște bani de cheltuială și s-au gândit să dea câteva spargeri la muzee. Așa că, la începutul lunii octombrie, s-au urcat în mașină și au pornit GPS-ul ca să le indice câteva muzee din Rotterdam, asta pentru că ei nu știau niciunul. În orașul olandez sunt peste 30 de astfel de centre expoziționale.

Radu Dogaru a fost liderul grupului. „Acesta (n.r. – inc. Dogaru Radu) mi-a spus că am putea să sustragem din anumite locuri astfel de obiecte. Eu am dat căutare pe GPS-ul din maşină muzee”, a declarat Eugen Darie în fața procurorilor de la Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Astfel, tulcenii au intrat în primul muzeu care le-a apărut pe GPS, era vorba de Muzeul de Istorie a Naturii din Rotterdam situat pe strada Westzeedijk. După o plimbare prin sălile de expoziție și-au dat seama că exponatele naturale ( păsări, animale etc.) nu sunt obiecte ce pot fi comercializate. „Ieșind din acest muzeu, cei doi inculpați au văzut că în apropiere se află o sală de expoziții, cunoscută sub numele de Muzeul Kunsthal”, se mai precizează în rechizitoriul anchetatorilor.

Tinerii au intrat în slălile cu lucrări plastice și au observat că nu sunt camere de luat vederi. S-au întors în zilele următoare, unii însoți de prietene, și au pretins că sunt amatori de artă, stând mai multe ore în muzeu. Au pus ochii pe tablourile de mici dimensiuni realizate de pictori despre care citiseră în ultimele zile în cărți.

„În vederea scoaterii rapide și fără risc a obiectelor furate din Olanda și introducerea lor frauduloasă în România, inculpații au achiziționat mai multe perne umplute cu material sintetic, iar după săvârșirea infracțiunii, le-au secționat, au introdus în interiorul lor, ascunse în umplutură, operele de artă, după care au cusut la loc pernele”, se mai precizează în rechizitoriu.

Interceptări în JAFUL SECOLULUI

Radu Dogaru: Nimica bai frate. Ma gandesc dracu cu acaretele astea( n.n. – tablourile sustrase), mi-e ca ne împotmolim rau tare de tot. Nu ştiu, trebuie sa … prindem pe cineva, dar nu ştiu ce frate manca-ti-aş. A fost buna dar îti spun eu, cred ca trebuia direct la ala. Nu cred ca s-au sucit aştia cine stie, cine ştie ce ciolan iese şi …

Eugen Darie: Lasa ba ca mergem toti la Joifu acolo( n.n. – o cunoștință(persoană) din Belgia).

Radu Dogaru: Mergem noi, dar tu nu vezi ca ăla nu da niciun raspuns nici ăla?

Eugen Darie: Daca nu, le punem la groapa şi-mi bag p … In care le-a cacat. Le scoatem şi noi dupa o suta de ani.

După ce tablourile au ajuns în țară, au fost ascunse de mama lui Radu Dogaru într-un geamantan care a fost îngropat de Olga Dogaru într-un cimitir din orășelul tulcean Măcin. În acest timp, fiul său a încercat să le vândă.

„În data de 19 ianuarie, Radu Dogaru a trimis un mesaj către postul telefonic Petre Conrat (asistentul lui Cătălin Botezatu) cu următorul conținut: „Sunt la Constanța, am trei piese vorbim mai multe când ne vedem”.

Procuroii au strâns probe din care reiese că hoții nu prea aveau cunoscuți în lumea artelor plastici și credeau că vând tablourile la fel ca pe o mașină furată. Ba chiar, în primele zile își făceau planuri să nu le ofere primului cumpărător.

După ce au devenit suspecți în cazul furtului din Rotterdam, Radu Dogaru era dispus să dea cele șapte tablouri furate cu suma de 50.000 de euro. „Băiatul acesteia, despre care ştiu în acest moment că se numeşte Bitu Mihai Alexandru, i-a relatat lui Ivănuş că deţine mai multe tablouri, pictate de Picasso şi Matisse, pe care ar fi intenţionat să le vândă cu suma de 50.000 euro”, a declarat în fața anchetatorilor martorul Cosma Serghei.

În cele din urmă, mama sa le-a ars în încercarea de a scăpa de probe.

„Întrucât pe parcursul instrucției penale s-au evidențiat indicii cu privire la distrugerea, prin incediere – de către inculpata Dogaru Olga – a celor 7 opere de artă sustrase din Muzeul Kunsthall în noaptea de 15/16 octombrie 2013, în cauză s-a procedat la ridicarea urmelor de cenușă și material rezultat în urma arderii – din soba situată în baia locuinței inculpatei, probe care au fost fost supuse unei constatări tehnico-științifice”, au mai precizat anchetatorii.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button