ÎNTÂLNIRE DE URGENŢĂ după cutremure: Experţii caută cauza seismelor de la Galați

de:
07 oct. 2013
0 Afișari
ÎNTÂLNIRE DE URGENŢĂ după cutremure: Experţii caută cauza seismelor de la Galați

Seismologi, geologi şi specialişti în extracţia petrolului s-au întâlnit, în această dimineaţă, la Institutul Naţional de Fizica Pământului (INFP), pentru a discuta despre seria neobişnuită de cutremure ce au avut loc în ultimele săptămâni, în judeţul Galaţi. Specialiştilor li se adaugă reprezentanţi ai ministerelor Dezvoltării şi Educatiei şi Cercetării, precum şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

Oamenii de ştiinţă vor discuta cu reprezentanţii exploatărilor de petrol din zona despre cauzele şi implicaţiile zecilor de cutremure produse in zona satului Izvoarele. Potrivit primnelor concluzii ale specialiştilor, seismele au avut cauze naturale, însă nu au oferit deocamdata foarte multe detalii.

La finalul întâlnirii de astăzi se aşteasptă declaraţii şi clarificări cu privire la cauzele care au determinat seria de seisme din ultimele săptămâni.

Seismologii susţin că s-a reactivat o falie în zona Galaţi, aceasta fiind principala cauză a seismelor din ultima perioadă. Experţii exclud cauzele nenaturale în producerea cutremurelor din Galaţi, relatează realitatea.net.

Cutremurele înregistrate în ultima perioadă în zona comunei Izvoarele, din judeţul Galaţi, au cauze naturale, existând un stres puternic în scoarţa terestră, astfel că plăcile tectonice „se împing unele în altele”, iar fenomenul nu poate fi oprit, arată experţii prezenţi în zonă pentru cercetări.

„La Izoarele, există o propagare şi un efect de amplificare local. De asta se simt foarte bine, ca urmare a geologiei acest efect de ampllificare face ca un cumtremur să fie simţit mai puternic aici decât spre Slobozia, de exemplu. Din păcate, nu putem opri acest fenomen. S-ar putea ca evenimentele seismice să mai dureze. Este vorba de zile”, afirmă experţii prezenţi la faţa locului.Potrivit acestora, după activitatea seismică intensă din noaptea de vineri spre sâmbătă şi din cea de sâmbătă spre duminică, aceasta din urmă de mai mică intensitate, ar trebui să urmeze perioada „descrecătoare a activităţii seisimice”.

„Cauzele producerii acestor cutremure sunt naturale. Există un stres puternic în scoarţă, astfel că plăcile tectonice se împing unele în altele şi are loc ruperea”, a declarat un expert aflat în zona Izvoarele pentru cercetarea fenomenului.

Cookies