COOL CITY

Intalnire cu Marjane Satrapi

Editura ART vă invită  la Librăria Bastilia , la o întâlnire cu autoarea franceză de origine iraniană, Marjane Satrapi, şi o sesiune de autografe pe romanele grafice Persepolis şi Broderii.

Considerat un must-read nu doar pentru pasionaţii de romane grafice, Persepolis a făcut milioane de „victime” în rândurile cititiorilor din toată lumea, autobiografia lui Satrapi primind deopotrivă premii pentru calităţile artistice şi pentru umărul pus la lupta antifundamentalistă.

Un nou roman grafic marca Marjane Satrapi, în care umorul discuţiilor dintre mai multe generaţii de femei iraniene este gata să ridice vălul care ascunde, de cele mai multe ori, realităţi nebănuite ochiului profan. Broderii face parte din aceeaşi familie a romanelor grafice în care Satrapi îşi transpune alb-negru diferite episoade autobiografice. Considerat un fel de Sex and the City iranian, acest volum nu scapă din vedere nici un subiect picant, fără să cadă însă în frivolitate.

Marjane Satrapi (n. 1969, în Iran) şi-a petrecut copilăria în Teheranul de dinaintea Revoluţiei Iraniene, teama părinţilor de violenţele politice determinând-o să urmeze liceul la Viena. Întoarsă în ţara natală, a mers la universitate şi s-a căsătorit la 21 de ani, pentru a divorţa trei ani mai târziu. După un masterat în comunicare vizuală urmat la Teheran, Satrapi a plecat la Strasbourg, pentru a se stabili apoi la Paris, unde lucrează ca ilustratoare şi regizoare. Pe lângă Premiul Juriului de la Cannes, Satrapi a mai primit, în 2008, Premiul Cinema For Peace pentru „Cel mai valoros film al anului”, în 2009 fiind numită Doctor honoris causa de către Universitatea Catolică din Louvain, Belgia.

Marjane Satrapi vine la Bucureşti, cu ocazia redeschiderii sălii de cinema Elvire Popesco, pentru a prezenta, în premieră, filmul Poulet aux prunes. Filmul este o adaptare a romanului grafic cu acelaşi nume al autoarei şi este regizat de aceasta împreună cu Vincent Paronnaud, cu care a co-regizat şi filmul de animaţie Persepolis (2007).


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button