ȘTIRI

Insulă plutitoare pe Dâmboviţa, lângă Biblioteca Naţională

Competiţia câştigată de proiectul insulei plutitoare a fost concepută de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, fiind înscrise 24 de iniţiative ale unor designeri, arhitecţi, artişti români sau străini care au fost invitaţi să promoveze opt destinaţii din Delta Dunării, respectiv Crişan, Chilia Veche, Periprava, Letea, Mila 23, Caraorman, Sfântu Gheorghe şi Sulina.

„E foarte greu să aduci o bucată din Deltă pe Dâmboviţa şi să o recreezi cum trebuie. Şi atunci, varianta cea mai bună a fost să aducem un simbol al Deltei, respectiv Farul din Sulina, care este unul dintre cele mai frumoase din ţară, şi am hotărât să-l folosim ca semnal pentru Delta Dunării, dar nu numai, ci şi pentru întreg proiectul de amenajare a Dâmboviţei. Acesta va fi construit din lemn, insula având un diametru de 3,5 metri, iar construcţia, o înălţime de opt metri”, a declarat, vineri, pentru Mediafax, Bogdan Ciocodeica, unul dintre câştigătorii concursului Eco-Arhipelag.

Proiectul câştigător, realizat de Diana Roşu şi Bogdan Ciocodeica, urmează să fie realizat şi amplasat, în iunie, pe Dâmboviţa, zona dintre Biblioteca Naţională şi Podul Unirii. Alte patru proiecte din concurs, clasate pe locurile II-V, care constau tot în insule plutitoare, vor fi expuse pe măsură ce se va obţine finanţarea necesară realizării acestora. Ele vor fi expuse tot pe luciul de apă dintre Biblioteca Naţională şi Podul Unirii, acesta fiind tronsonul pilot cu care s-a început reabilitarea unei suprafeţe de o mie de hectare de-a lungul axei Dâmboviţei, de la Lacul Morii până la Parcul Naţional Văcăreşti.

„Vrem ca în iunie să lansăm prima insulă, iar celelalte patru vor fi realizate pe măsură ce vom obţine finanţarea. Anul acesta a fost, ca temă a concursului, Delta Dunării, la anul vom vedea care va fi tema de concurs”, a declarat Ivan Patzaichin. Pe tronsonul pilot au fost deja amenajate mai multe pavilioane de tip gradenă, pe malul nordic al Dâmboviţei, un ponton în vecinătatea Bibliotecii Naţionale şi două platforme pe malul opus.

Ideea proiectului a apărut încă de acum doi ani. B365.ro scria încă din 2012 despre proiectul insulelor plutitoare de pe Dâmboviţa. 

Concursul de design „Eco-Arhipelag”, pentru amenjarea luciului de apă al Dâmboviţei cu insule plutitoare reprezentând destinaţii din Delta Dunării, s-a desfăşurat în perioada 7 martie- 14 mai. Juriul concursului a fost format din: Ivan Patzaichin (preşedinte onorific) şi arhitectul Teodor Frolu (secretar), care nu au avut drept de vot, Elena Tîrziman (director Biblioteca Naţională a României)curatorul şi cercetătorul urbanist Elke Krasny (lector, Academia de Arte Frumoase Viena), arhitecţii Tristan Lannuzel (profesor asistent, Universitatea din Kassel, Germania), Gheorghe Pătraşcu (arhitect-şef Primăria Capitalei), Şerban Ţigănaş (preşedinte Ordinul Arhitecţilor din România) şi Ştefan Ghenciulescu (redactor-şef revista Zeppelin).


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button