Institutul pentru Fizica Pământului: Undele cutremurelor din Turcia au ajuns și în România și ar putea afecta zona seismică Vrancea

07 feb. 2023
2355 Afișari
Institutul pentru Fizica Pământului: Undele cutremurelor din Turcia au ajuns și în România și ar putea afecta zona seismică Vrancea
Institutul pentru Fizica Pământului: Undele cutremurelor din Turcia au ajuns și în România și ar putea afecta zona seismică Vrancea

Experții Institutului Național Pentru Fizica Pământului vorbesc despre impactul regional al celor două cutremure de ieri din Turcia, care s-au resimțit și în Siria, Liban și Cipru.

Sunt mai multe falii unde s-au produs mișcări puternice și de suprafață, iar cea asupra căreia ne uităm mai cu atenție este falia nord-anatoliană, care, amintește INFP, traversează Turcia de la est la vest, se află mai aproape de România, iar undele cutremurelor produse aici ar putea influența zona Vrancei.

Undele cutremurelor s-ar putea să afecteze zona Vrancei

Specialiștii Institutului pentru Fizica Pământului pun în context cutremurele cu magnitudine de 7.8 și de 7.5 din Turcia. Au fost resimțite puternic și în Siria, Liban și Cipru și au fost urmate de 145 de replici, trei dintre acestea având o magnitudine mai mare de 6.0.

Potrivit INFP, activitatea seismică din România – mai exact, din zona Vrancea, ar putea fi afectată din cauza poziționării apropiate de falia nord-anatoliană. Experții transmit că undele seismelor din Turcia s-au propagat și au ajuns și pe teritoriul țării noastre, acestea putând să declanșeze cutremure.  Analiza INFP este publicată pe pagina de Facebook a Insitutului:

Cutremurul cu magnitudine 7.8 s-a produs în urma unei falieri de tip alunecare pe direcţie, la adâncime superficială. Ruperea s-a produs fie pe o falie aproape verticală, orientată nord-est – sud-vest, cu deplasare senestră, fie pe o falie orientată sud-est – nord -vest, cu deplasare dextră.

Falia Est Anatoliană presupune deplasarea spre vest a Turciei ȋn Marea Egee, în timp ce zona faliei transformante a Mării Moarte presupune deplasarea spre nord a plăcii Arabice în raport cu plăcile Africană și Eurasiatică.

Experții explică și impactul celui de-al doilea cutremur, care a avut magnitudine de 7.5:

Mecanismul cutremurului cu magnitudine 7.5 este de tip alunecare pe direcție. Ruperea s-a produs fie pe o falie aproape verticală, orientată est – vest, cu deplasare senestră, fie pe o falie orientată nord – sud, cu deplasare dextră. Localizarea preliminară a cutremurului de magnitudine 7.5 îl plasează în vecinătatea unei triple joncțiuni între plăcile tectonice Anatolia, Arabia și Africa.

Bilanțul morților și al victimelor seriei de cutremure din Turcia și Siria

Președintele Turciei a anunțat că există peste 3.500 de morți, iar în Siria numărul deceselor depășește 1.600 de persoane.

De asemenea, există peste 20.000 de răniți, iar operațiunile de căutare și salvare sunt, în sine, un infern. Azi-noapte, a plouat și a nins, iar temperaturile au fost foarte scăzute au îngreunat mult încercările de a salva oameni de sub dărâmături.

În cele zece provincii din Turcia afectate de cutremure, președintele Turciei, Recep Erdogan a declarat stare de urgență pentru o perioadă de  3 luni.  Este o măsură care, spune Erdogan, va permite inclusiv o  desfășurarea mai rapidă și eficientă a operațiunilor de salvare și căutare. Erdoğan a mai declarat că 70 de țări au oferit sprijin și ajutor în operațiunile de căutare și salvare. Sinistrații vor fi direcționați către hoteluri din Antalya și din vestul țări.

 

Te-ar mai putea interesa și: 

Cookies