Institutul Matei Balș rămâne deocamdată doar cu circuitul COVID. Dr. Adrian Marinescu: E foarte clar că pandemia e departe de a se încheia

06 iul. 2021
296 Afișari
Institutul Matei Balș rămâne deocamdată doar cu circuitul COVID. Dr. Adrian Marinescu: E foarte clar că pandemia e departe de a se încheia

Institutul Matei Balș rămâne deocamdată doar cu circuitul COVID. Anunțul a fost făcut de managerul unității, Dr. Adrian Marinescu, care a transmis că pandemia este departe de a se încheia și este necesară existența unui spital unde lucrurile pot fi "bine gestionate pentru orice situaţie care apare".

Institutul „Matei Balș” din Capitală va rămâne pentru moment doar cu circuitul COVID, conform unei decizii anunțate recent de conducerea unității.

Pandemia este departe de a se fi terminat

Directorul medical spune că pandemia este departe de a se fi terminat, iar România are nevoie de un spital de boli infecțioase bine organizat și pregătit pentru orice, mai ales că lunile următoare vor fi extrem de dificile. Se pare că această alegere a fost făcută după o consultare cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate

Bolnavi de COVID, internați atât la ATI cât și în secție la Matei Balș

Chiar dacă numărul de infectări cu nou coronavirus a scăzut extrem de mult în ultimele zile și săptămâni, Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al institutului Matei Balș, a explicat la Radio România Actualități că există în continuare pacienți internați cu infecție cu virusul SARS-CoV-2. Aceștia se găsesc atât în ​​secție, cât și la ATI.

De ce a decis Matei Balș să rămână spital strategic COVID

Chiar dacă multe dintre spitalele din București au început să primească din nou pacienți cu diferite afecțiuni, Institutul Matei Balș a decis să rămână în continuare doar în circuitul COVID. Totuși, la nevoie, spitalul poate trata orice boală infecțioasă în secția de zi.

E foarte clar că pandemia e departe de a se încheia, dar are şi elemente imprevizibile cu varianta Delta.  Este foarte posibil ca în lunile care urmează să avem momente mult mai dificile. Și atunci este clar că trebuie să existe un spital de boli infecţioase care să fie cu o componentă strategică.

Aşa cum s-a întâmplat de când vorbim de pandemie şi în alte situații, nu doar legat de COVID şi trebuie să fie în acest sens, să știm că avem un spital unde lucrurile pot fi bine gestionate pentru orice situaţie care apare legată de pandemie. – Dr Adrian Marinescu.

Managerul medical al spitalului mai spune că în momentul de faţă Matei Balș are la nivel de secție de zi posibilitatea de a trata practic orice pacient care are o boală infecțioasă, cu condiţia să nu fie nevoie de o internare continuă, cazurile tratându-se doar în secția de zi.

Totuși, dacă este vorba de internare continuă, unitatea medicală este în circuitul COVID şi va rămâne aşa pentru o perioadă de timp, „până când lucrurile se vor echilibra în mod definitiv la nivel de pandemie”.

Incendiul de la Matei Balș

Un incendiu soldat cu 24 de decese a avut loc la final de ianuarie la Institutul Matei Balș din Capitală, după ce un incendiu a cuprins patru saloane.

Cu toate că inițial, în dimineața zilei de 29 ianuarie, era vorba de trei bolanvi care au murit carbonizați și de o a patra victimă decedată după manevre de resuscitare eșuate, în următoarele zile situația a degeneral. Astfel, la data de 6 martie 2021 murea cea de-a 24-a victimă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov unde a fost transferată după incendiu.

Cookies