Institutul de Sănătăte Publică cere primăriilor măsuri de prevenție pentru virusul Zika

de:
04 mart. 2016
0 Afișari
Institutul de Sănătăte Publică cere primăriilor măsuri de prevenție pentru virusul Zika

Pe fondul cresterii temperaturilor si a urgenței de sănătate publică de importanță internațională (USPII), generate de apariția cluster-ului de malformații congenitale și tulburări neurologice (sindrom Guillain Barre) în posibilă legătură cu infecția produsă de virusul Zika în Brazilia, INSP a transmis directiilor de sanatate publica judetene – inclusiv cea a municipiului Bucuresti -recomandarea de a solicita primăriilor:

– aplicarea planului de combatere a țânțarilor astfel încât să fie asigurată și folosirea substanțelor active pentru combaterea țânțarilor din specia „Aedes albopictus*

– intensificarea măsurilor de desțânțărizare în zonele cunoscute a fi posibile locații de înmulțire a acestora (zonele parcurilor, lacurilor, etc. inclusiv depozite de anvelope sau oricare altele caracterizate prin acumulari de apa), cât și în jurul spitalelor de boli infecțioase, în care există posibilitatea internării cazurilor suspecte de infecție Zika de import;

– pe fondul apropierii sezonului cald, cand populatiile de tantari de origine autohtona incep sa se inmulteasca, este imperios necesara respectarea actiunilor de preventie.

Aceste recomandari se inscriu in cadrul general de masuri de preventie destinate combaterii aparitiei unor eventuale cazuri de imbolnaviri, pe teritoriul Romaniei, in contextul alertei generale emise de OMS.

De la sfârșitul anului trecut, Primăria Capitalei a rămas fără contract pentru asigurarea serviciului public de dezinsecție, dezinfecție și deratizare, existând riscul izbucnirii unei epidemii. Mai mult, până când Primăria va finaliza procesul de delegare a acestui serviciu vor mai trece doi ani. În această situație, reprezentanții municipalității vor să demareze, în regim de urgență, o procedură de atribuire a unui contract pentru prestarea acestor servicii până când va fi terminată licitația pentru delegarea serviciului. Această procedură de urgență reprezintă o „scurtătură”, pentru că licitația este înlocuită cu negocierea directă cu un operator economic. Un proiect de hotărâre privind demararea unei proceduri de atribuire în regim de urgență a fost aprobat, luni, de Consiliului General al Municipiului București.

 

Cookies