Institutul Cantacuzino din Capitală va prelua o parte din producţia de medicamente de la Iaşi

de:
28 sept. 2013
2 Afișari
Institutul Cantacuzino din Capitală va prelua o parte din producţia de medicamente de la Iaşi

Singurul institut din România în care se mai producea ser antitetanos va fi închis definitiv, printr-o decizie a Ministerului Sănătăţii. 23 dintre cei 34 de angajaţi ai unităţii medicale au primit preavize de concediere şi vor intra în şomaj de luna viitoare. Până la 31 octombrie 2013, tot patrimoniul filialei din Iaşi a Institutului „Cantacuzino” trebuie inventariat, iar clădirea va fi închisă cu lacătul.

Iaşiul a fost singurul centru din România în care se produceau vaccinuri imunologice, seruri pentru tratarea unor afecţiuni respiratorii, precum şi vaccinul antitetanos. Specialişii de la „Cantacuzino” Iaşi spun că imunomodulatori produşi la Iaşi, precum Polidin, Orostim, IBC 10, Bronhodin, Aerodin, anatoxina tetanică şi vaccinul polimicrobian, n-au echivalent în alte centre de profil din lume şi vor dispărea pur şi simplu de pe piaţă. „Vaccinul tetanic adsorbit a fost de importanţă strategică şi este de importanţă strategică. Am înţeles că se importă cu 43 de lei doza comparativ cu 2 lei doza cu cât s-a produs la noi la Institutul Cantacuzino”, a declarat, pentru Digi24Iaşi, Rodica Hlinor, reprezentanta Sindicatului TESA Bucureşti.

În urma acestui anunț, Ministerul Sănătăţii a remis un comunicat de presă, în care menționează că motivul pentru care licenţele de fabricaţie ale Institutului Cantacuzino Iaşi au fost anulate, în 2010, a fost din cauza tehnologiilor de fabricaţie deficitare, care nu mai sunt acceptate de către Agenţia Naţională a Medicamentului, toate acestea culminând cu închiderea institutului în cadrul aceluiaşi an, scrie curierulnational.ro.

În această privinţă, Ministerul Sănătăţii a comunicat că sunt necesare o serie de investiţii, pentru a se încerca, din anul 2014, transferarea unui segment de producţie de la Iaşi la Institutul Cantacuzino Bucureşti.

Cookies