Instanța a decis ca angajații Metrorex să aibă salariile majorate cu 18%, spre nemulțumirea ministrului Drulă

24 iun. 2021
159 afișări
Instanța a decis ca angajații Metrorex să aibă salariile majorate cu 18%, spre nemulțumirea ministrului Drulă

Joi, Tribunalul București a respins, ca inadmisibilă, cererea înaintată de Ștefan Paraschiv, directorul general al Metrorex SA, privind suspendarea Contractului Colectiv de Muncă al angajaților săi, care prevede o creștere salarială de 18 procente.

Decizia luată de Tribunalul București în scandalul măririlor de salarii de la Metrorex nu este definitivă și poate fi atacată cu apel, potrivit Digi 24.

„Unitatea” – Sindicatul Liber din Metrou (USLM) a remis un comunicat de presă miercuri, în cadrul căruia a anunțat că directorul general al Metrorex SA a demarat o acţiune având ca obiect o cerere de ordonanţă preşedinţială pentru suspendarea efectelor CCM Metrorex 2020-2021.

Reprezentanții USLM sunt de părere că această acțiune are ca scop suspendarea unor drepturi legale care li se cuvin angajaților Metrorex, mai ales deoarece angajații acestei companii reprezintă o categorie socii profesională vitală pentru bunul mers al Bucureștiului. Mai mult, aceștia argumentează că Metrorex a asigurat transportul cetățenilor în perioade de criză, precum starea de urgență, în condiții de siguranță maximă.

Totodată, în contextul pandemiei, salariaţii de la metrou nu au beneficiat de muncă la domiciliu sau de zile libere suplimentare, în contextul în care alte categorii socio-profesionale au beneficiat de aceste drepturi, în timpul în care angajaţii Metrorex au desfăşurat o activitate intensă în beneficiul tuturor cetăţenilor şi au asigurat mobilitatea urbană, pentru buna funcţionare a economiei.

Veniturile Metrorex nu acoperă salariile, se poate ajunge la insolvență, avertizează Drulă

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a avertizat că Metrorex ar putea ajunge în insolvență dacă USLM nu acceptă reducerea salariilor sau disponibilizarea unor angajați, deoarece veniturile companiei de transport în subteran nu acoperă aceste cheltuieli.

„Legat de salarizare şi de personal, s-a bătut cu cărămida în piept domnul Rădoi că nu se schimbă nimic, rămâne la fel personalul, rămân la fel salariile. Asta este matematic imposibil. Contabil imposibil. Pentru că, în bugetul prevăzut, veniturile Metrorex nu acoperă plata salariilor la nivelul actual pentru angajaţii actuali.

Aşa că există doar variante matematice simple: ori se acceptă de către angajaţi o renegociere şi eventual acea creştere de 18% să nu mai aibă loc sau să aibă loc în viitor, eşalonat, ori se ajunge la disponibilizări, ori mai există şi varianta a treia, care este din punctul meu de vedere, cel mai puţin fericită, dar dacă nu există înţelegere, se va ajunge acolo, şi anume insolvenţa. Iar o companie care intră în insolvenţă are libertăţi mari de a face şi concedieri, şi tăieri de salarii.

Nu este un scop în sine, aceste concedieri sau tăieri de salarii, ci este vorba de sănătatea economică a unei companii, căreia îi lipsesc veniturile pentru a acoperi acele salarii”, a precizat ministrul Transporturilor.

Cookies