Creșterea salariilor meseriașilor oprește migrația externă. Cât câștigă un instalator din București

14 dec. 2021
487 afișări
Creșterea salariilor meseriașilor oprește migrația externă. Cât câștigă un instalator din București
Instalatorul care câștigă 5000 de lei pe lună. Cu așa salariu nu-ți vine să pleci din țară

După ce în anul 2019 sectorul construcțiilor a beneficiat de o serie de facilități fiscale, veniturile angajaților din domeniu au crescut. Astfel, din ce în ce mai puțini meseriași au luat drumul țărilor străine, diferența salarială fiind din ce în ce mai scăzută.

Unul dintre cazurile de acest gen este al unui instalator din Capitală care încasează circa 5.000 de lei pe lună. Pe lângă diferențele financiare din ce în ce mai mici dintre locurile de muncă din țară și cele din Occident, muncitorii preferă să nu mai ia drumul străinătății și din cauza dorului de familie și de cei dragi, potrivit Business Magazin.

„De ce să mai plec în străinătate?”

Bărbatul, în vârstă de 50 de ani, lucrează pe un „șantier mare” din București, în domeniul instalațiilor electrice. Pentru cele 9 ore pe care le lucrează zi de zi, acesta încasează un salariu de 4.800-5.000 de lei pe lună. Pe lângă locul de muncă stabil, acesta mai execută lucrări și pe cont propriu, care îi aduc în buzunar circa 1.500 – 2.000 de lei lunar. De asemenea, soția acestuia are un venit de aproximativ 3.500 de lei.

„De ce să mai plec în străinătate, să stau departe de familie, în casă cu cine ştie cine, dacă eu pot câştiga la fel aici?”, a explicat instalatorul.

Mai mult, bărbatul susține că și o parte dintre colegii săi au renunțat la gândul de a pleca peste hotare pentru a munci odată cu creșterea salariilor.

Din 2019 salariile din construcții de avut creșteri semnificative

Salariul mediu în construcții a început să crească vertiginos din anul 2019, când a fost majorat cu aproape 50% comparativ cu anul 2018. Creșterea s-a datorat aplicării Ordonanței 114/2018, ordonanță în baza căreia s-au acordat o serie de facilități fiscale companiilor din domeniul construcțiilor. Acordarea facilităților a fost condiționată de majorarea salariului minim din acest sector. Prin urmare, investitorii din domeniu au crescut salariul minim la 3000 de lei brut pe lună, adică circa 2.400 de lei net. Această măsură a făcut ca la acea vreme câștigurile celor din construcții să fie cu o treime mai mari decât salariul minim.

Dacă în anul 2018, angajații din construcții câștigau mai puțin de 2000 de lei pe lună (75% din salariul mediu net de atunci), în vara anului 2021 salariul mediu al unui muncitor din construcții a ajuns la aproape de 3.400 de lei net, adică aproape 96% din salariul mediu net. Pe lângă asta, în orașele mare, angajații din domeniul construcțiilor au salarii ce sunt mult peste media de economie, din cauza cererii ridicate de personal.

„În funcţie de orele suplimentare, un muncitor câştigă în Bucureşti între 4.000 şi 6.000 de lei net”

În urma creșterii salariilor din domeniul construcției, în Capitală veniturile de construcții se încadrează între 4.000 și 6.000 de lei, în funcție de numărul de ore suplimentare prestate. Spre comparație, potrivit președintelui grupului de construcții Concelex, Daniel Pițurlea, în străinătate veniturile sunt de aproximativ 1.200 – 2.000 de euro, din care se scad însă cheltuielile precum masa, cazarea și transportul. Totuși, antreprenorii din construcții se plâng de faptul că tinerii nu sunt atrași de aceste meserii.

„Din păcate tinerii nu vor să lucreze în acest domeniu, nu le place, e greu, se stă în frig, în noroi, în ploaie. Majoritatea muncitorilor noştri au peste 45 de ani.”, a declarat Daniel Pițurlea.

Acest lucru a dus la apariția unui nou trend în rândul firmelor de construcții – angajarea muncitorilor extracomunitari. Astfel, angajați din state precum Vietnam, Uganda sau Republica Moldova vin în țară pentru a lucra în aceste domenii din motive similare cu ale românilor care aleg să plece în Occident.

Sectorul construcției este format din aproximativ 430.000 de angajaţi, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Aceștia au avut o contribuţie de 6,6% la formarea PIB-ului în 2020.

Cookies