Instalarea camerelor de supraveghere in crese si gradinite ar putea deveni obligatorie

de:
18 iun. 2016
5 Afișari
Instalarea camerelor de supraveghere in crese si gradinite ar putea deveni obligatorie

Cele trei modificari legislative incluse in pachet vizeaza unitatile in care se ofera servicii de educatie timpurie, atat in mediul privat cat si in cel de stat. Siguranta copiilor in aceste medii educationale timpurii este o problema cu care se confrunta multi parinti, iar cazurile de abuzuri raportate la nivel national ridica un clar semnal de alarma.

Deputatul PNL propune trei proiecte de lege care sunt gandite pentru a spori nivelul de siguranta in cadrul unitatilor prescolare si a impiedica un comportament nepotrivit din partea cadrelor didactice sau a altor angajati.

Primul proiect din pachet doreste modificarea Legii educatiei Nationale pentru a introduce urmatorul articol:

„Toate unitatile in care se ofera servicii de educatie timpurie si functioneaza in regim de cresa, unitate anteprescolara si prescolara din mediul privat sau de stat, denumite in continuare unitati educationale, au obligatia dotarii incintei si salilor de clasa cu camere de supraveghere video si audio.”

Inregistrarile ar urma sa fie securizate astfel incat la materialul audio video sa nu aiba acces decat parintii sau autoritatile si doar in cazul in care exista suspiciuni ca personalul se comporta agresiv fata de copii.

Pe langa instalarea obligatorie a camerelor de supraveghere, deputatul PNL propune si amendarea Legii 272/2004 prin introducerea unui nou tip de controale pentru crese si gradinite. Acest tip de controale ar urma sa se desfasoare bianual de catre Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului.

Ultima modificare din proiectul legislativ vizeaza OUG 75/2005 cu privire la asigurarea calitatii educatiei si urmareste sa controleze cu atentie procesul de autorizare a gradinitelor, introducand reguli mai stricte decat cele valabile in prezent. Pentru a putea functiona, gradinitele ar avea obligatia sa solicite din partea Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar o autorizatie provizorie despre care sa fie imediat informate Primaria, DGASPC si Ministerul Educatie, astfel incat sa se poata tine o evidenta clara a unitatilor aflate in functionare.

Situatie grava in gradinitele din tara

Pachetul de legi este un raspuns la numeroasele cazuri de copii abuzati in gradinitele private si de stat. Copiii cu varste fragede ajung acasa cu vanatai vizibile sau pierd in greutate si arata semne clare ale unui proces de dezvoltare incetinit, oprit si chiar inversat din cauza comportamentului violent al personalului in grija carora sunt lasati.

Unul dintre cele mai recente cazuri care trage semnalul de alarma in ceea ce priveste necesitatea instalarii sistemelor de supraveghere in gradinite este cel al directoarei Gradinitei Flipper. Sectia de Politie 17 din Capitala a deschis o ancheta pe numele Ioanei Neagu, directoare la o gradinita de unde cel putin trei copii au ajuns acasa cu vanatai si traume psihologice.

Gradinita Flipper este prevazuta cu camere de supraveghere, astfel fortele de ordine au putut intra in posesia unor imagini care dovedesc vinovatia femeii. Intr-una dintre imaginile surprinse, aceasta bruscheaza un copil lovindu-l peste fata dupa care il conduce, de par, catre o zona ferita unde continua sa il loveasca de cateva ori. Copilul pare incapabil sa urce scarile fara sa se foloseasca si de maini la intoarcerea in clasa, vizibil traumatizat. Alte inregistrari arata femeia agresand fizic si verbal copiii in timpul somnului de pranz sau in cadrul activitatilor zilnice. Gradinita functioneaza fara acreditare si autorizatie din partea Ministerului Educatiei.

Aceste proiecte de lege sunt pe cale sa intre in dezbatere publica, iar daca vor fi implementate, toate gradinitele din tara urmeaza sa fie dotate in cel mai scurt timp cu camere de supraveghere video si audio.

Cookies