DE GUSTATTIMP LIBER

Inspirație pentru masa de Crăciun | Uitați de sarmale! Vreți costițe la cuptor sau quiche cu bacon și mozarella?

Suntem plictisiți de faimoasele sarmale și salata de boeuf. „Noroc” cu pandemia care ne ține mai mult pe acasă și ne face să căutăm cele mai faine rețete pentru masa de Crăciun. Prietena noastră, food bloger-ul, Ora cu Dora, ne prezintă 3 rețete delicioase pentru masa de Crăciun. Noi deja fugim să luăm ingredientele (până nu se închid magazinele la ora 21:00) și să ne apucăm de bucătărit!

1. Foietaj cu spanac, camembert și cașcaval maturat:

  • 400g aluat pentru foietaj (cumpărat)
  • 500g spanac (am cumpărat congelat&mărunțit)
  • 2 linguri Philadelphia
  • 150g brânză Camembert
  • 100g cașcaval maturat
  • Extra: un gălbenuș + o linguriță de smântână
  1. Preîncălzim cuptorul la 200 de grade.
  2. Amestecăm spanacul decongelat (îl scurgem foarte bine înainte) cu cele trei tipuri de brânzeturi + condimente: sare, piper & fulgi chilli.
  3. Întindem foaia de aluat și o tăiem formând un triunghi. Unim cele două margini rămase și formăm cel de al doilea triunghi de aluat.
  4. Pe o foaie de copt punem: primul triunghi de aluat, umplutura de spanac&brânză și deasupra cel de al doilea triunghi de aluat.
  5. Tăiem marginile triunghiului cu un cuțit (și pe stânga și pe dreapta) și răsucim fiecare bucată – ca să semene cu un brăduț.
  6. Ungem aluatul cu amestecul de gălbenuș & smântână.
  7. Băgăm foietajul la cuptor pentru aproximativ 25 de minute.
Foietaj cu spanac, camembert și cașcaval maturat
Foietaj cu spanac, camembert și cașcaval maturat. Sursă foto: Ora cu Dora

2. Costițe la cuptor:

  • 1 kg coaste (eu am cumpărat două bucăți de aproximativ 500g fiecare)
  • 4 linguri sos de soia
  • 6 linguri ketchup
  • 4 linguri miere
  • sare, piper & boia (după gust)
  1. Preîncălzim cuptorul la 120 de grade.
  2. Scoatem pielița de pe spatele coastelor.
  3. Le ungem cu jumătate din sosul pregătit (pe ambele părți)
  4. Le punem în tavă și le acoperim cu folie de aluminiu.
  5. Le băgăm la cuptor pentru 3-4 ore (cu cât le lăsăm mai mult, cu atât vor fi mai fragde).
  6. Cu 30 de minute înainte să le scoatem, îndepărtăm folia de aluminiu, și le ungem cu cealaltă jumătate de sos.

Poftă bună!

Costițe la cuptor
Costițe la cuptor, Sursă foto: Ora cu Dora

3. Quiche cu bacon și mozarella:

Crustă

  • 200 g făină albă de grâu
  • 60 g făină integrală
  • 150 g unt (să fie rece, direct din frigider)
  • 1 gălbenuș de ou
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 70 ml apă rece

Umplutură:

  • 200 g bacon
  • 2 cepe roșii
  • 3 ouă
  • 200 ml smântână de gătit
  • 125 ml lapte
  • 100 g emmentaler
  • 100 g cașcaval afumat
  • 100 g mozarella proaspătă (eu am folosit de la Galbani)

Crusta:

  1. Amestecăm făina cu untul rece. Adăugăm gălbenușul de ou, zeama de lămâie și apa rece. Frământăm 2-3 minute până când textura lui devine netedă. Băgăm alatul la frigider 30 de minute.
  2. Preîncălzim cuptorul la 200 de grade.
  3. După celel 30 de minute scoateem aluatul și îl îndindem cu un sucitor. îl așezăm cu grijă în tavă (tava a fost unsă cu ulei).
    Punem peste aluat hârtie de copt și orez/boabe de fasole.
  4. Băgăm tava în cuptor timp de 10 minute.
  5. După cele 10 minute, scoatem tava din cuptor. Îndepărtăm cu grijă foaia de copt cu orezul/boabele de fasole (nu le aruncăm – putem să le folosim pentru alte rețete).
    Băgăm tava la cuptor pentru alte 10 minute.

Umplutură:

  1. Cât timp tava este la cuptor pentru a doua oară, ne ocupăm de umplutură: călim cepele cu bacon-ul (până când se înmoaie ceapa).
  2. Batem ouăle cu un praf de sare. Adăugăm smântâna și laptele. Amestecăm până când se încorporează, după care adăgăm cașcavalul afumat & emmentaler.

Formăm quiche-ul:

  1. Nu uităm de crusta din cuptor. După ce a stat a doua oară 10 minute la cuptor o scoatem și o umplem cu toate bunătățile pe care le-am pregătit.
  2. Peste crustă adăugăm după cum urmează: mixul de bacon & ceapă, peste care turnăm compoziția de ou & cașcaval.
  3. Reducem temperatura cuptorului la 180 de grade și o băgăm din nou timp de 40 de minute.
  4. Vă aduceți aminte de mozarella? Și ea era pe lista noastră de cumpărături. E timpul să intre în acțiune: tarta noatră este a 3-a oară la cuptor. Da? După ce am bagat-o a 3-a oară (cu toate bunătățile), o scoatem după 15 minute, adăugăm deasupra mozarella proaspătă și nu mai umblăm la cutor timp de 25 de minute.
  5. Când o scoatem din cuptor o lăsăm să se răcească complet.
Quiche cu bacon și mozarella
Quiche cu bacon și mozarella, Sursă foto: Ora cu Dora

Vezi ce mai gătește Ora cu Dora pe blogul ei sau pe pagina de Instagram :).

Dacă ești curios ce o inspiră pe Ora cu Dora și care este părerea ei despre mâncarea sănătoasă care arată complet nesănătos, poți să citești AICI.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button