Inspectorii ANSVSA ies masiv pe teren în București și-n țară. Încep controale speciale de Paște în magazine, piețe și abatoare

28 mart. 2022
9445 afișări
Inspectorii ANSVSA ies masiv pe teren în București și-n țară. Încep controale speciale de Paște în magazine, piețe și abatoare
Inspectorii ANSVSA ies masiv pe teren în București și-n țară. Încep controale speciale de Paște în magazine, piețe și abatoare. Sursa: Inquam Photos / George Calin - 16 aprilie 2020

Înainte de Paște, ANSVSA, cu ajutorul structurilor de control de la nivel naţional, a început controalele specifice, pentru ca cetăţenii să aibă parte de un comerţ cu alimente sigure, dar și pentru prevenirea aparițiilor de toxiinfecții alimentare.

Cine participă la aceste acțiuni de control:

  • medicii veterinari,
  • inspectorii de specialitate din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene/a Municipiului București și circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO).

Inspectorii ANSVSA ies masiv pe teren în București și-n țară

Scopul acestor controale este acela de a verifica respectărea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare cu activitate temporară, unităţile care tranșează cărnea, unităţile de procesare şi unitățile de depozitare a alimentelor de origine animală și nonanimală, dar şi din unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc), transmite ANSVSA.

Fiecare DSVSA judeţeană și din București și-a stabilit un program de lucru pentru intervalul 28 martie – 24 aprilie 2022 (înainte de Sărbătorile Pascale Catolice și Sărbătorile Pascale Ortodoxe), iar medicii veterinari vor face controale şi vor verifica dacă sunt respectate condiţiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor în obiectivele supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Astfel, în intervalul 28.03.2022 – 24.04.2022, atât DSVSA, cât și CSVSAO vor avea programul prelungit, inclusiv sâmbăta şi duminică. Programul de lucru va fi afișat la sediul acestora, dar și numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care oamenii pot face sesizări privind orice nereguli în domeniul siguranţei alimentelor. Informațiile vor fi postate și pe site-ul fiecărei DSVSA județene.

Locurile de sacrificare a mieilor au permisiunea să funcționeze numai în perioada 9-16 aprilie 2022 (înainte de Paștele catolic), respectiv, în perioada 9-23 aprilie (înainte de Paștele ortodox), în intervalul orar 07:00 – 17:00.

Încep controale speciale de Paște în magazine, piețe și abatoare

Autoritățile vor verifica și dacă sunt respectate regulile pentru carnea de miel, ouăle și produsele din ouă, laptele și produsele din lapte, peștele și produsele din pescuit.

Controalele în spaţiile şi locurile în care se vinde peşte, dar şi produse din pescuit, vor fi intensificate în intervalele 23–25.03.2022 și 07-10.04.2022, dar și în intervalul 14–17.04.2022 (cu ocazia sărbătorilor religioase de Bunavestire, Florii catolice și Florii ortodoxe).

Cozonacii, prăjiturile, produsele de panificaţie, legumele de sezon se pot vinde în spaţiile amenajate şi înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar, care se află sub controlul personalului de specialitate din cadrul DSVSA județene, respectiv din București.

Dacă autoritățile constată că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în funcţie de gravitatea abaterilor constatate, vor suspenda activitatea unităţii respective până în momentul în care vor fi remediate toate deficienţele. De asemenea, vor fi aplicate sancţiuni contravenționale și vor fi reținute oficial produsele alimentare, care pot constitui un pericol pentru sănătatea oamenilor, dirijându-se către unitățile de neutralizare, transmite Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Cookies