Inspecția Judiciară explică ce lucrări scrise de deținuți sunt considerate științifice

de:
22 ian. 2016
0 Afișari
Inspecția Judiciară explică ce lucrări scrise de deținuți sunt considerate științifice

In puscariile din Romania, o lucrare este stiintifica si ii aduce autorului reducerea pedepsei daca a fost publicata la o editura sau revista recunoscuta de catre Consiliul National al Cercetarii Stiintifice. Concluzia apartine Inspectiei Judiciare, care in urma unei hotarari din septembrie 2015 a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a realizat un control cu privire la aplicarea legii care le permite detinutilor sa-si scurteze cu 30 de zile pedepsele, daca scriu carti.

La solicitarea HotNews.ro, Inspectia Judiciara a trimis Raportul de control privind identificarea practicii administrative si judiciare in aplicarea dispozitiilor legale cu privire la articolele stiintifice scrise in puscarii, pentru care detinutii primesc cate 30 de zile reducere din pedeapsa. Concret, CSM a decis in sedinta de plen din 15 septembrie 2015 ca Inspectia Judiciara sa realizeze acest control in care se semnaleze „eventualele probleme intampinate, precum si pentru identificarea masurilor care se impun a fi adoptate” (sursa aici, precum si aici).

Inspectia judiciara noteaza in repetate randuri ca „aprecierea caracterului stiintific nu se realizeaza de catre penitenciare, ci este conditionata doar de faptul ca editura sau revista sunt recunoscute, la randul lor, de catre Colegiul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (CNCSIS), respectiv Consiliul National al Cercetarii Stiintifice (CNCS), in scopul publicarii de lucrari stiintifice”.

„Aceasta situatie conduce la o concluzie pur formala cu privire la caracterul stiintific al unei lucrari, dat fiind ca editurile, prin natura lor, sunt intreprinderi care urmaresc obtinerea unui profit, iar pe de alta parte nu sunt abilitate prin lege cu astfel de atributii”, se arata in raport.

Mai multe informații, pe HotNews.ro.

Cookies