ARHIVA B365

Uniunea Judecătorilor despre Inspecţia Judiciară care verifică eliberarea lui Piedone: Inacceptabil

UPDATE „UNJR condamnă ca inacceptabilă şi periculoasă modalitate în care Inspecţia Judiciară înţelege să-şi exercite prerogativele ce îi revin, potrivit legii, transformându-se într-un instrument de presiune împotriva judecătorilor, acţiune ce are ca effect încălcarea independenţei justiţiei. Prin comunicatul dat publicităţii azi, 12 noiembrie, Inspecţia Judiciară a anunţat că s-a sesizat din oficiu împotriva judecătorului Constantin Luchian Constantinescu de la Curtea de Apel Bucureşti care a decis, în urma contestaţiei, eliberarea din arest preventiv a primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone”, se arată în comunicatul UNJR.

Uniunea Judecătorilor susţine că propunerea de arestare preventivă în acest caz a fost formulată de DNA, instituţie care are datoria să prezinte dovezi care să susţină o astfel de măsură preventivă, aceste dovezi fiind analizate de judecător, iar decizia acestuia este luată în baza legii şi a propriei conştiinţe.

„Menţionăm că este vorba despre o măsură preventivă pe durata urmăririi penale şi nu despre o hotărâre de condamnare sau achitare din moment ce procesul acestuia pe fond încă nici nu a început. Intervenţia Inspecţiei Judiciare într-un moment în care hotărârea judecătorească nu este nici măcar motivată, este o presiune inacceptabilă asupra acestui judecător şi o ameninţare la adresa independenţei tuturor judecătorilor şi o violare flagrantă a statului de drept în România”, mai spun membrii Uniunii, conform realitatea.net.  

Inspectia Judiciara s-a sesizat din oficiu si face verificari in cazul judecatorului Constantin Luchian Constantinescu, de la Curtea de Apel Bucuresti, care a decis eliberarea din arestul preventiv a lui Cristian Popescu Piedone si a celor doua functionare din primarie, anunta Hotnews.ro. Curtea de Apel Bucuresti a decis miercuri ca fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone sa fie eliberat din arest, decizia fiind definitiva. Cristian Popescu Piedone a fost arestat preventiv in legatura cu autorizarea functionarii clubului Colectiv.

De asemenea, au fost eliberate din arest preventiv si cele doua functionare din Primaria sectorului 4 – Aurelia Iofciu, sef Serviciu autorizari comerciale, si Luminita Larisa Ganea, functionar in cadrul aceluiasi serviciu.

Curtea de Apel Bucuresti a admis miercuri contestatiile formulate de Piedone si cele doua functionare la decizia de arestare luata pe 7 noiembrie de Tribunalul Bucuresti, respingand, ca nefondata, propunerea DNA de arestare a celor trei. Decizia de eliberare a fost luata de judecatorul Constantinescu Constantin Luchian.

Potrivit DNA, in calitate primar, Piedone si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, constand in incalcarea dispozitiilor legale privind apararea impotriva incendiilor, prin aceea ca a emis acordul de functionare 3909/14.01.2015 si autorizatia de functionare 369/14.01.2015 necesare desfasurarii activitatii de catre SC Colectiv Club SRL, la punctul de lucru din strada Tabacarilor nr. 7, sector 4, Bucuresti.

Prin aceasta, Piedone a cauzat vatamarea drepturilor si intereselor legitime ale unor persoane fizice si ale Primariei, in urma carora reprezentantii SC Colectiv Club, care au putut desfasura activitati de alimentatie publica, au obtinut un folos necuvenit in cuantum de 62.298 lei.

Procurorii sustin ca, pentru a autoriza functionarea, Cristian Popescu-Piedone a emis cele doua acte administrative prin atestarea unor imprejurari necorespunzatoare adevarului, in sensul ca SC Colectiv Club SRL ar fi indeplinit cerintele legale necesare avizarii.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button