Înșelătorie prin mail, în numele ANAF. Oamenii sunt păcăliți că pot primi bani înapoi datorită plății în exces a impozitelor. „Nu transmiteți date confidențiale!”

15 apr. 2025
305 afișări
Înșelătorie prin mail, în numele ANAF. Oamenii sunt păcăliți că pot primi bani înapoi datorită plății în exces a impozitelor. „Nu transmiteți date confidențiale!”
Înșelătorie prin mail, în numele ANAF. Oamenii sunt păcăliți că pot primi bani înapoi datorită plății în exces a impozitelor. „Nu transmiteți date confidențiale!” | Foto simbol: ANAF - Facebook

O nouă campanie de e-mailuri false se folosește de numele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Reprezentanții avertizează contribuabilii că e-mailuri false sunt trimise în numele instituției, prin care aceștia sunt înștiințați că „au dreptul la rambursare datorită plății în exces a impozitelor”.

E-mailuri false sunt trimise în numele ANAF

ANAF transmite, într-un comunicat, că pentru siguranța constribuabililor, aceștia sunt sfătuiți să nu deschidă aceste e-mailuri false. În cazul în care au fost deschise, oamenii sunt sfătuiți să nu acceseze documentele anexate sau linkurile din conținut.

De asemenea, evitați să efectuați plăți sau să transmiteți date confidențiale!, mai transmite ANAF.

În cazul în care oamenii au interacționat cu astfel de materiale sau site-uri false, ANAF le recomandă să raporteze imediat aceste situații autorităților.

Vă asigurăm că departamentele de specialitate ale Ministerului Finanțelor și Agenției Naționale de Administrare Fiscală tratează cu deosebită seriozitate securitatea cibernetică a instituției și a contribuabililor, care este o prioritate absolută.

Sursa foto: ANAF

E-mail spoofing, metoda de înșelătorie care se folosește de numele ANAF, înseamnă crearea de mesaje de e-mail cu o adresă de expeditor falsificată.

Atenție la mesajele-capcană care circulă în perioada sărbătorilor pascale

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) informează că în această perioadă, având în vedere sărbătorile pascale, mesajele-capcană circulă mai frecvent ca oricând.

Indiferent dacă sunt transmise prin email, SMS sau aplicații de mesagerie, scopul lor rămâne același: obținerea frauduloasă a datelor personale sau financiare.

Sursa foto: DNSC – Facebook

Iată câteva indicii clare de phishing:

  • Emailuri cu ton urgent („acționează acum”, „ofertă expiră în 2 ore”)
  • Linkuri scurtate sau care par ușor diferite de cele oficiale
  • Oferte sau vouchere „prea bune ca să fie adevărate”

Recomandări DNSC pentru evitarea atacurilor de tip phishing:

  • Nu da click pe linkuri ciudate, mai ales din emailuri nesolicitate
  • Verifică adresa expeditorului – uneori e diferită doar cu un caracter
  • Nu completa date personale pe pagini accesate din astfel de mesaje
  • Activează autentificarea în doi pași, acolo unde este disponibilă

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies