Înregistrarea USD, respinsă de Biroul Electoral Central

de:
03 mart. 2014
0 Afișari
Înregistrarea USD, respinsă de Biroul Electoral Central

Înregistrarea Uniunii Sociale Democrate (USD) ca alianţă politică a fost respinsă, luni, de BEC, pentru că a mai fost folosită, informează Realitatea TV. Conform aceleiaşi surse, USD trebuie să candideze cu altă denumire.

BEC a respins cu 10 voturi înregistrarea USD ca alianţă politică. Sesizarea a fost depusă de PDL şi PNL, care au arătat, în sesizare, că a mai fost o alianţă cu numele USD, care a luat naştere în 1996. În timp ce premierul Victor Ponta a anunţat că se va modifica numele formaţiunii politice alcătuite din PSD, UNPR şi PC, mai mulţi social-democraţi spun că decizia BEC poate fi atacată în 24 ore la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. O decizie în acest sens poate fi luată în această seară.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta a declarat că denumirea alianţei electorale USD va fi schimbată, ca urmare a deciziei Biroului Electoral Central (BEC), dar s-a întrebat retoric cu cine anume este asemănătoare această denumire în condiţiile în care USL nu participă la europarlamentare.

„O să schimbăm (numele -n.r.), dar din păcate nu participă USL în alegeri. Deci, USD este asemănător cu cine ? O să studiem şi o să ne conformăm deciziei”, a spus Ponta la Antena 3.

„Sigla USD este proprietatea noastră, este înregistrată la OSIM. N-avem voie să candidăm la alegerile europarlamentare cu sigla USD, pentru că BEC a spus că acum 18 ani a mai candidat cineva cu USD. Respectăm decizia şi aşa facem”, a mai spus Ponta, în direct la Realitatea TV.

Vicepreşedintele AEP Marian Muhuleţ, membru în BEC, a declarat pentru MEDIAFAX că motivul pentru care a fost respinsă solicitarea de înregistrare a alianţei electorale Uniunea Social Democrată este legat de faptul că aceeaşi denumire a fost folosită la alegerile din 1996 pentru Parlament.

În septembrie 1995 Petre Roman împreună cu social-democratul Sergiu Cunescu pun bazele Uniunii Social-Democrate. La 21 nov. 1995, la prima reuniune a Consiliului politic al USD Petre Roman afirmă că alianța formată din PSDR și PD, partid ieșit din Revoluția română, are o bază solidă și se pregătește să obțină mandatul popular care să conducă țara „pe drumul reformei”. Odată cu formarea USD, Petre Roman deține și co-președinția acestei alianțe (până la ieșirea din alianță a PSDR, în 1999), scrie Realitatea.net.

El a precizat că este vorba despre încălcarea articolului 7 alineatul 1 din Legea 33/2007 privind alegerile europarlamentare.

Termenul pentru depunerea protocolului de constituire a unei alianţe electorale este stabilit în 4 martie de HG pentru aprobarea calendarului pentru alegerile europarlamentare din 25 mai.

Cookies