Înregistrarea obligatorie a câinilor a intrat în vigoare: Cum eviți amenda de 3.000 de lei

de:
09 iul. 2013
5 Afișari
Înregistrarea obligatorie a câinilor a intrat în vigoare: Cum eviți amenda de 3.000 de lei

Conform Hotărârii de Consiliu, orice bucureștean care deține un câine cu vârsta de peste patru luni, are obligația să îl înscrie la Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) Bucureşti.

Stăpânii de câini care nu îi vor declara la ASPA vor fi amendați, cuantumul amenzii fiind de 3.000 de lei. Amenda va fi aplicată de împuterniciții Primăriei Generale, deci de Poliția Locală. Câinii vor trebui să fie inclusiv microcipați. 

Excepție fac însă câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne şi câinii cu varstă mai mică de 4 luni.

Documentele necesare pentru înregistrare includ formularul de înregistrare completat (toate câmpurile sunt obligatorii) şi copie după cartea de identitate (CI) sau după buletinul de identitate (BI). 

Formularul trebuie completat de proprietarii de câini cu mai multe date ale animalului de companie, respectiv sex, culoare, vârstă, talie, rasă şi serie microcip, declaraţiile fiind date sub sancţiunea prevederilor articolului 288-292 din Codul Penal privind falsul în declaraţii. 

Formularul completat trebuie trimis împreună cu o copie după Cartea de Identitate către ASPA folosind una din metodele următoare:
prin poștă, la adresa de corespondență: Calea Călărași nr. 179, Sector 3, București, CP 030617
pe fax, la numărul 031 814 9334
pe e-mail, la adresa [email protected]

Vezi aici procedura de înregistrare a câinilor la ASPA. 

 

Modelul de completare a formularului de înregistrare a câinelui poate fi descărcat de aici. 

 

 

De asemenea, toți câinii în vârstă de peste șase luni trebuie castrați de stăpâni. Excepție fac câinii utilitari și câinii cu drept de montă. Stăpânii care nu își vor castra câinii vor fi taxați cu 150 de lei pe an, sumă ce va fi inclusă în taxele și impozitele locale plătite de proprietarul câinelui. Conform directorului ASPA, Răzvan Băncescu, costurile pentru microciparea și castrarea câinilor vor fi suportate de proprietarul câinelui.

Referitor la taxele impuse celor care vor să adopte câini din adăposturile ASPA, pentru persoanele fizice va putea fi adoptat pe an un singur câine gratuit, pentru următorii urmând să se aplice o taxă de câte 150 de lei. ONG-urile vor putea să adopte gratuit câte 100 de câini pe an.

 

Cookies