Inovație testată în Sectorul 6 de primarul Ciucu pentru a nu bloca dezvoltarea imobiliară de noi ansambluri rezidențiale, fără însă a supraaglomera orașul

18 mart. 2022
6783 Afișari
Inovație testată în Sectorul 6 de primarul Ciucu pentru a nu bloca dezvoltarea imobiliară de noi ansambluri rezidențiale, fără însă a supraaglomera orașul

Oamenii vor să locuiască în apartamente noi și moderne, antreprenorii vor să câștige de pe urma construcției de locuințe noi, administrațiile locale vor să dezvolte sectoarele pentru a deveni mai bogate, însă noi toți vrem ca orașul să rămână aerisit, să aibă spații verzi, străzi descongestionate de trafic, iar copiii să învețe la școli de proximitate. Cum pot fi împăcate aceste dorințe legitime, în condițiile în care astăzi orice ansamblu nou rezidențial înseamnă că ni se mai fură încă un pic din oraș?

Condiție: Dezvolți imobiliar, dezvolți și orașul

Chiar dacă nu are o legislație clară, care însă nici nu-l împiedică, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu și-a propus să-i aducă la discuții pe dezvoltatorii imobiliari și să le propună un parteneriat în care, în interiorul ansamblurilor rezidențiale, pe banii lor, să construiască drumuri, grădinițe, școli, parcuri, iar Primăria Sectorului 6 să le poată înlesni realizarea de utilități publice și recepția lucrărilor, printr-o colaborare bazată, în principal, pe încredere. La sfârșit, facilitățile făcute de dezvoltatori să fie trecute din domeniul privat în cel public prin donație.

Primarul Ciprian Ciucu a precizat că investitorii nu vor primi permisiunea să construiască în plus ca să facă aceste proiecte de interes public.

Surpriza mare a fost că, de la momentul la care primarul a făcut această propunere, dezvoltatorii din Sectorul 6 au depus 19 proiecte în valoare de aproape 300 milioane lei prin care să construiască în principal drumuri de acces, dar și străzi cu rol de a descongestiona traficul în două zone sufocate de trafic rutier, cum ar fi Podul Ciurel, Zona Sema, și intersecția de la Apaca, dintre Bulevardele Iuliu Maniu cu Vasile Milea. Prezent la dezbatere, reprezentantul dezvoltatorilor din aceste zone a spus că, dacă va fi aprobat planul său, construcția de noi străzi care să preia din aglomerație ar putea fi gata în 2 ani.

 

Pod, tunel, extinderi de stații de metrou. Proiecte în care ar investi dezvoltatorii în Sectorul 6

Antreprenorii care vor să investească în Sectorul 6 au propus administrației locale construcția de străzi, un pod, un tunel, o extindere a stației de metrou, grădinițe, parcuri, chiar și un punct internodal. Toate lucrările propuse sunt la stadiul de intenție, ele urmând să obțină avizele și aprobările legale.

Cele 19 proiecte depuse de dezvoltatori în Sectorul 6, în interes public, sunt:

1. STRADĂ propusă zona SEMA PARC – Splaiul Independentei 319

2. POD traversare peste Râul Dâmboviţa în zona Sema Parc

3. TUNEL de cale ferata între strada Fabricii şi strada Liniei

4. Stradă propusă zona Soseaua Virtutii – STS

5. Stradă propusă zona Valea Doftanei nr. 87

6. Drumul VALEA CALMATUIULUI

7. Stradă propusă Zona Bd-ul Ghencea- intersectie cu Strada Braşov

8. Grădiniță propusă zona Bd-ul Ghencea- intersectie cu Strada Braşov

9. Străzi propuse zona Iuliu Maniu- Intersecţie cu Bd-ul General Vasile Milea şi intersecție semaforizată zona luliu Maniu 6 Q

10. prelungire INTRAREA GULIVER şi STRADA INTRAREA GODENI zona strada Rocilor

11. realizare drum Strada FRUNTAS ANGHEL MIHAI- tronson 1

12. realizare drum str. FRUNTAS ANGHEL MIHAI-tronson 2

13. Amenajare parc în zona dintre complex rezidential Exigent și Afi Park

14. Modernizare cale ferata şi pasaj rutier subteran/supratern Zona Preciziei

15. Prelungire staţie de metrou Preciziei

16. Conexiune feroviară către nod intermodal staţia de metrou Preciziei

17. Drum acces zona Bd-ul Timisoara 104 A

18. Amenajare parc și construire școală zona OMV Grozăveşti

19. Amenajare parc zona bd. Timişoara 56

De ce ar face dezvoltatorii pe cheltuiala lor astfel de investiții?

Terenurile pe care sunt proiectate cele 19 construcții aparțin investitorilor respectiv, fie sunt în domeniul public, fie au regim de proprietate mixt. Întrebați de ce ar investi bani suplimentari pentru ca apoi construcțiile să ajungă în domeniul public, dezvoltatorii au spus că în felul acesta vor oferi condiții bune de locuit clienților lor.

”În primul rând câștigăm clienți și putem să le oferim niște condiții decente. Zona s-a aglomerat foarte tare. Autoritatea publică nu reușește să țină pasul cu noi la capitolul dezvoltare din cauza birocrației”, a explicat unul dintre dezvoltatorii aflați la dezbaterea organizată de primarul Ciprian Ciucu de față cu presa.

”Discuția este cum putem colabora mai bine cu investitorii imobiliari astfel încât acolo unde au existat proiecte de dezvoltare imobiliară semnificative sau unde sunt în curs de autorizare proiecte să planificăm și anumite investiții care sunt necesare. Cred că trebuie să colaborăm și să nu ne blocăm unii pe alții, să ne certăm în justiție. Dacă dezvoltatorii vin și construiesc câteva sute de apartamente și rămâne o stradă neasfaltată, fără utilități, nu este în regulă.”, a declarat primarul Ciprian Ciucu.

Edilul a recunoscut că administrația publică nu poate ține pasul cu dezvoltarea. „Bugetul Primăriei este mai mic decât bugetul cumulat al dezvoltatorilor și de multe ori birocrația din România și sistemul administrativ ne face să fim mai înceți. Filozofia de la care plecăm este că atunci când va fi o dezvoltare importantă trebuie să ne asigurăm înainte că există și acel drum, apă-canal, semaforizare, iluminat public, care să ducă la un trai civilizat.
Am input din partea dumneavoastră, a investitorilor, că doriți să faceți aceste lucruri, dar nu le puteați face că nu vă aparținea terenul, era al administrației publice”, a declarat primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, la întâlnirea cu dezvoltatorii imobiliari.

Primarul a mai spus că legea permite astfel de colaborări între administrația publică și mediul privat.

”Am crezut că sunt niște limitări legislative care ne-ar opri să facem asta, dar mi-am dat seama că dacă există voință și înțelegere, fiindcă nu suntem la impuse ci într-o colaborare voluntară, putem să facem acest lucru. Noi aprobăm proiectul, dacă este implicat și domeniul public, vă predăm aplasamentul pe durata lucrărilor. După care se execută lucrarea, noi verificăm lucrarea că respectă proiectul tehnic, facem recepția înainte la lucrarea de interes public apoi la apartemente ca să le poată vinde și toată lumea este fericită”, a precizat Ciucu.

 

 

Cookies